2010. április 21., szerda

Megint homeopátia

Nemrégiben Homeomamival beszélgettem, aki a homeopátiás gyógymód gyakorlati alkalmazáshoz nyújtott segítséget. Most Dr. Asbóth Júliát, a Nők Lapja Cafe szakértőjét kérdeztem a homeopátiás gyógymód eredetéről, és a biztonságos alkalmazásához való fontos tudnivalókról.

Néhány évvel ezelőtt a hagyományos gyógymód mellett megjelent a homeopátia. Ez egy fiatal módszer, vagy régebbre vezethető vissza?

A homeopátia megalapítója Samuel Hanemann. Ő alkalmazta gyógyításaiban először a hasonlóság elvét, melynek értelmében a páciens azt a gyógyszert kapja homeopátiás hígításban, ami töményen, hígítás nélkül egészséges emberben a beteg panaszaihoz hasonló tüneteket kiváltja. A Hasonlóság elvét Hippokrates évszázadokkal korábban már legírta, de a tényleges gyakorlati megvalósítás Hanemann érdeme.
A homeopátiás gyógyszerek speciális eljárással készülnek, az alapszabály több mint 200 éve változatlan. A gyógyszer neve mögött feltüntetett szám a hígítás mértékére utal a C betű 100-as, a D 10-es hígítást jelent.

Hogyan alkalmazhatók ezek a szerek, illetve mikor milyen hígításban?


Az adagolás és a hígítás (más szóval potencia) kiválasztása meghatározó.
Akut betegségnél kezdetben az alacsony hígításból (pl. C5) akár óránként is szükséges lehet a szer bevétele, amit a javulás függvényében lehet csökkenteni.
Közepes hígításból (pl. C9) napi 2-4 alkalommal, magas hígításból (pl. C15 vagy C30) általában napi 1 x 5 golyót ajánlott bevenni.
A gyógyszer bevételét az akut panasz javulásával párhuzamosan csökkenteni lehet, majd egy idő után el kell hagyni.
A mennyiség az állapottól függ. A kor, a testsúly nem befolyásolja.

Mire kell odafigyelnünk homeopátiás szer alkalmazásakor?

A bevételnél fontos, hogy a szer tiszta nyálkahártyáról tud felszívódni, ezért evés-ivás-fogmosás előtt 25-30 perccel korábban kell a golyócskákat a nyelv alá helyezni, vagy elszopogatni. A szedés ideje alatt a mentolos, kámforos cukorkák, rágógumik, szájvizek használata nem javasolt, sőt ilyen jellegű bedörzsölő szereket is érdemes kerülni.
Az eredményes homeopátiás kezelés feltétele, hogy a szervezet saját gyógyító erői működőképesek legyenek. A helyesen kiválasztott szer hatására a blokkolt öngyógyító folyamatok beindulnak és elkezdődhet a gyógyulási folyamat.
Bizonyos állapotok, betegségek kezelése a szervezet energiáinak hiánya miatt a homeopátia önmagában nem jöhet szóba, de kiegészítő gyógymód és hatékony segítség lehet akár nagyon súlyos állapotban is.

Vannak e olyan állapotok, amikor nem javasolt a homeopátiás kezelés? Kifejezetten a várandósságra vagy szoptatásra gondolok, illetve csecsemők gyógyítására.

Várandós, szoptató kismamák számára ideális, mivel mellékhatás-mentes, allergiától nem kell tartani. Egyéb gyógyszerekkel együtt is szedhető, legfeljebb ne egyszerre történjen a bevétel, de a kölcsönhatás gyakorlatilag kizárt. Minden életkorban alkalmazható.

Hogyan adjuk be a gyógyszert kisgyerekeknek, csecsemőknek?

Kisbabáknak a golyócskákat össze kell törni, és kevés vízben feloldva megitatni.

A potenciák helyettesíthetők, vagy kizárólag az előírt potenciát alkalmazzuk?

Célszerű az orvos által javasolt potenciájú gyógyszert megvenni, ahhoz ragaszkodni. A magasabb potenciájú szer többféle hatással van a szervezetre, amire nincs minden esetben szükség. Előfordulhat, hogy egy ajánlott magas hígítás helyett az alacsonyabb potencia nem kívánatos hatást idéz elő, ami kellemetlen, esetenként veszélyes is lehet.
Ilyen történhet akkor, ha váladékozással járó panaszt kezel valaki helytelenül. Erre példa lehet a fülgyulladás. Az alacsonyabb hígítás mellett fokozódik a váladéktermelés, ami fokozódó fájdalommal, dobhártya repedéssel járhat.

A homeopátiás gyógyszerek laktózt tartalmaznak. A laktóz érzékenyek és tejfehérje allergiások szedhetik ezeket a gyógyszereket?

Többféle gyártó készít homeopátiás gyógyszert, tejcukor érzékenyeknek érdemes a kisebb méretű golyócskákat vagy a cseppeket beszerezni, hogy a laktóz burok ne okozzon problémát.

Milyen hibákat követhetünk el, ha orvosi felügyelet nélkül alkalmazzuk a homeopátiás gyógymódot?

A homeopátia szerencsére a teljes mellőzöttségből kikerült az érdeklődés középpontjába, ez örvendetes tény. Ugyanakkor nem szabad arról elfeledkezni, hogy gyógykezelésről van szó, aminek szabályai vannak. A mellékhatás-mentesség a recept nélküli elérhetőség sokakban azt az érzetet kelti, hogy könnyű módszer, a gyógyítás is egyszerű. Kinyitom a könyvet, elolvasom és már tudom is, hogy mit adjak. Nem egészen ez a helyzet. Az eredményes gyógyítás több tényezőtől függ, ezek közül a legfontosabb, hogy az állapotot helyesen ítéljük meg, vegyünk igénybe minden szükséges eszközt a korrekt diagnózishoz. Ehhez szükséges az orvosi végzettés, a gyakorlat és tapasztalat. Egy náthát, lázkiugrást, hasmenést nyugodtan kezelhet a szülő, de itt is figyelni kell a kísérő tünetekre. Az indokolatlan elesettség, kiszáradásra utaló jelek, feltűnő bágyadtság orvosért kiált. Óva intenék mindenkit attól, hogy más gyerekét kezelje, óriási felelősség.
Tisztázatlan eredetű, vissza-visszatérő panaszok házilagos kezelése is veszélyes lehet. Nem maga a homeopátiás gyógyszer árthat, hanem az esetleges késlekedés.

Fentiek betartása mellett jó szívvel ajánlható kisgyermekes szülőknek fogzással járó panaszok (nyűgösség, hasfájás), könnyebb nátha, lázas állapot, utazási betegség, sérülések, csípése jelentkezése esetén.

Kérdéseimre válaszolt:

Dr. Asbóth Júlia
Bőrgyógyász-homeopátisá orvos az
NLC álalndó szakértője
Tel: 06-30-684-6122