2009. október 7., szerda

Hogyan válasszunk iker babakocsit?

Sétálni menni nem csak a babáknak kell, hanem az anyukának is – hiszen végre kiszabadulhat a 4 fal közül, és kicsit beszélgethet másokkal. Ez volt az alapelvem, és alig vártam, hogy kimehessek az első sétánkra a fiukkal.

Ekkor még a Lehel csarnok mellett laktunk, így arra az óriási feltűnésre és népszerűségre, amit szép piros-barna kockás, terebélyes iker Bergon kocsink látványa okozott nem igazán voltam felkészülve.

Eleinte nagyon élveztem, fürödtem a sok figyelemben, még büszkébb voltam a fiúkra, de az első néhány nap szüntelen megállításait és ismétlődő bugyuta és olykor kifejezetten tapintatlan kérdés halmazait azért egy idő után elkerültem volna. Ilyeneket kérdeztek az aranyos nénik és bácsik: Ikrek? (Nahát!) 1 fiú 1 lány? (Megjegyzem, mind ketten kékben voltak.) És nehéz egyszerre kettővel? Van segítsége? Természetes úton, vagy lombikban? Tud szoptatni? Brrr, nem is sorolom tovább.

Aztán kiköltöztünk Nagykovácsiba, a Zsíroshegyre, ahol az első néhány hónapban már visszasírtam a korábbi kérdésözönt, ez ugyanis nagyon a másik véglet volt: a napi két hosszú sétánk alatt nem találkoztunk egyetlen lélekkel sem! Szóval megismertem mind a két végletet. Amiről azonban a tapasztalataimat szeretném megosztani, az az, hogy hogy is válasszunk iker babakocsit.

Összegyűjtöttem a szerintem fontos szempontokat:
  • Anyagi helyzet – egy új iker babakocsi meglehetősen drága, 100 000-től – 250 000 Ft-on át, határ a csillagos ég. Mivel az ikrek felnevelése valóban dupla költség, mi elég hamar eldöntöttük, hogy nem tudunk ennyit erre költeni, és elkezdtük a használt kocsikat keresni. Végül a Kismama börzén találtunk rá a mi ikerkocsinkra, Bergon Iker kocsira, alig használtan, nagyon szép állapotban és 30 000 Ft-ért. Az árban benne volt a teljes téli felszerelés: nagy kocsi huzat, és vastagabb, párnás kapaszkodó.
  • Felszereltség - bolygó kerék, vagy terepkerék. Bolygó kerék a városban, aszfalton tökéletes, nagyon könnyű irányítani, sokkal kényelmesebb. Terep kerékre csak akkor van szükség, ha nem aszfaltozott úton is kell menni, pl. murvázott, kavicsozott úton. Mi végül ezért választottuk ezt a kocsit, mert Nagykovácsiban inkább ez utóbbi a jellemző. Van, ahol az árban benne van a hordozó, mi külön vettünk, ezeket is használtan, szintén a börzén, darabját 6000 Ft-ért, nekünk így is nagyon megérte.
  • Súly és Méretek – fontos előre lemérni a lift ajtót, ha ilyen házban lakunk, hogy be fog-e férni a kocsi. Mi ezt elmulasztottuk, de óriási szerencsénkre a 70 cm széles ikerkocsi éppen befért, igaz, hozzá ért az ajtókhoz. Fontos azt is tudni, összecsukott állapotban mekkora, milyen nehéz, a mama is betudja-e tenni egyedül az autóba, ha arra van szükség (én be tudom, bár valóban van súlya). A Bergon kocsinak ez talán a legnagyobb hátránya, hogy lapra összecsukva is elég nagy a helyigénye, és, hogy az önsúlya kb 15 kg – tehát nem túl könnyű. Egy ernyő kocsinak összecsukható Graco típus pl. sokkal könnyebb és kisebb helyet is foglal.
  • Elrendezés – egymás mellett, vagy egymás mögött üljenek a babák? Nekem az első perctől kezdve az egymás melletti tetszett, így nincs vita azon, hogy ki ül elől, vagy nem kell észben tartanom azt is, hogy ki ült legutóbb elől. Hátránya az lehet, hogy túl széles, esetleg nem fér be bizonyos ajtókon (boltok közül több is volt ilyen), valamint, hogy később a gyerekek verekednek esetleg. Nálunk ez eddig nem volt jellemző, mostanában van olyan, hogy kiveszik egymás kezéből az almát, de ez kezelhető.
  • Tolókar állíthatósága – nekem nagyon fontos szempont volt, hogy lehessen állítani a tolókart. Amíg kicsik szemben tolhassam őket és láthassam őket, amikor meg már érdeklődnek a világ felé, ők nézhessenek előre és én legyek hátul.
  • Tárolóhely a babakocsiban – hosszabb sétáknál fontos, hogy lehessen hova pakolni akár pelenkát, vagy játékokat, vagy bevásárlás során a dolgokat. Ennek a kocsinak hátul van két nagy zsebe, és alul egy nagy kosár, amibe tényleg sok minden belefér. Én főleg a zsebeket használom, keksz, innivaló, zsebkendő mindig belefér.
  • Figyelem – ha szeretnénk, vagy nem bánjuk, ha azonnal látható, hogy ikreink vannak, akkor az egymás melletti babakocsit kell választani, ha szívesebben elkerülnénk a túlzott figyelmet, akkor egymás mögötti kocsit érdemes venni, az kevésbé feltűnő.

Összefoglalva Bergon Iker kocsi előnyei:

- jól felépített, kényelmes, nagy, jól behúzható télen

- állítható a tolókarja

- terepen is és egyébként is nagyon strapabíró (mindenen, még itt a hegyen a köveken is átmegy)

- lengéscsillapítója remek! (különösen itt a rázós terepen)

- sportkocsiként is kiváló

- masszív felépítése miatt nagyon szeretik tolni az ikrek, rá lehet nehezedni nyugodtan, nem borul fel, mint az ernyő kocsi

- ára nem túl magas, még újonnan sem

- nagyon jó szervize van, ahol a teljesen leharcolt kocsikat át is veszik, ha már nem kell, de ahol tudnak adni pótkereket, vagy bármit, amire szükség van.

Hátrányai:

- súlya: elég nehéz, üresen kb. 15 kg

- mérete: széles (kb 70cm), összecsukva is nagy helyet foglal (nekünk egy Peugeot 206 SW kombink van, ha a kocsit betettük, nem fért szinte semmi be a csomagtartóba)

- mozgás: nem túl fordulékony, nehéz vele kanyarodni, kissé ormótlan

- állítani az üléseket, a lábtartót kicsit nehézkes, majdhogynem három kezes, mert két gombot kell benyomni és a nem létező 3. kezünkkel lehúzni/feltolni az ülést például fekvő vagy ülő pozícióba

Én ormótlansága ellenére is szeretem a mi babakocsinkat, amire rengeteg becenevet is ragasztottak a járókelők: tank, szekér, kamion, hajó. J Azonnal kiszúrta mindenki, hogy ikrek ülnek benne, és tényleg mindig kaptuk a megjegyzéseket. Télen különösen szerettem, hogy jól belehetett húzni, egy csepp eső, hó vagy szél sem tudott bejutni alvó babáimhoz.

Azt végszóként bevallom, hogy a legutóbbi, áprilisi bababörzén azért beruháztunk két kis egyes ernyő babakocsira, abban bízva, hogy ha hamarosan járnak a fiuk majd, ne kelljen már a nagy kocsit cipelni magunkkal – és néha lehessen külön utakon is járni – amit szintén élveznek a srácok.

Bánfi-Klekner Bíbor





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése