2009. október 16., péntek

Praktikák kisgyerekkel

Első gyerekes anyaként sokszor csak a gyakorlatban jövünk rá, hogy valami miért nem praktikus, vagy találunk ki megoldást saját problémánkra. Összegyűjtöttem azokat a praktikákat, információkat, melyek bárki számára hasznosak lehetnek. Ha neked is vannak jól bevált trükkjeid, praktikáid, kérlek oszd meg velünk.



  • Általában a legtöbb gyümölcsfolt bármelyik folttisztítóval kijön, ha azonnal (száradás előtt) beáztatod.

  • Ha mégsem jött ki a folt, tedd ki a napra, a nap sokszor a legjobb folteltávolító.

  • Ha a te gyermeked sem tűri meg az előkét a nyakán, mint az enyém, adj rá egy pólót, amit nem sajnálsz, ha foltos lesz (legjobb a turkált póló).

  • Ha a te csemetéd is folyton leveszi a zokniját, jó szolgálatot tesz a harisnyanadrág (természetesen nem a nyári melegben).

  • Ambrus fürdés után nagyon türelmetlen (tudja, hogy szopi következik), és nem nagyon bírja a hosszas ruhapatentolgatást, ezért póló+nadrágban alszik (mindkettő pamut), hűvösebb időben zoknival (a talpas nadrág is jó szolgálatot tehet).

  • Ha első gyerekednek body-t vásárolsz, nem tanácsos hátul patentosat venni, mert körülményes bepatentolni (ugyanez vonatkozik a hátul patentos rugikra is).

  • Az aranyosabbnál aranyosabb bébitörölközők hátránya, hogy hamar kinövik őket, és vastagságuk miatt nehéz megtörölni egy néhány hetes csecsemőt (főleg a hajlatokat, ami egyébként sem egyszerű), ezért mi tetra (textilpelenka anyagú) törölközőt használunk. Ezek kétszer akkorák, mint egy fürdőlepedő, és nagyon jó nedvszívók.

  • Nyáron született gyerek hozzátáplálása télen kezdődik, erre érdemes felkészülni úgy, hogy lefagyasztod neki a zöldséget, gyümölcsöt. Legjobb kockázva, mert ha gyermeked nem nagy étkű, mint az enyém, akár két kockát is ki tudsz venni belőle. Nyersen sütőtököt, meggyet (kimagozva), sárga- és őszibarackot, szilvát (megfagyva nagyon jól lejön a héja, nem érdemes bíbelődni vele), sárgadinnyét. Céklát sütve (félbevágva sütőben, majd felkockázva), gesztenyét főve (héjában, majd lehámozva), mert puhább lesz, mintha sütnéd. Húst és májat kevés vízben megfőzve, főző lével leturmixolva jégkockatartóban (fagyás után egyesével folpackba csomagolva). Krumplit nem érdemes fagyasztani, mert rossz íze lesz.

  • Tej tárolására/fagyasztására előnyösebb a tejtartó pohár, mint a zacskó, mert ezeket később is fel tudod használni, ellentétben a zacskóval. És ha egyszerre kisebb mennyiséget tudsz csak kifejni, lefagyaszthatod ezt a keveset, majd a kis „tejkorongokat” egy pohárba téve tárolhatod a fagyóban. Felhasználásnál is praktikus lehet a kisebb mennyiség. Fagyaszthatsz benne később ételt, ellentétben a zacsival, ami egyszer használatos.

  • Ha lakás mérete megengedi, hasznos a járóka. Mi Ambrus 2 hónapos korában vettük, idővel egyre tovább játszott el benne egyedül (játszószőnyegen, forgó zenélővel).

  • Járóka helyett pici korban a pihenőszék is nagyon hasznos. Nem feltétlenül szükséges a mindentudó (rezgő, lógó játékokkal stb.) változat, a legegyszerűbb is megteszi. Lényeg, hogy melletted lehet a baba a konyhában főzés közben, a nappaliban, bárhol. Lát téged, beszélni tudsz hozzá és mégsem a plédet kell átköltöztetned mindig, amin a földön fekszik. Hozzátáplálás kezdetén, ha még nem ül biztosan etetőszéknek is megteszi.

  • Ambrus legkedveltebb játékai sohasem a játékok voltak, hanem kicsi (gyógyszertári) műanyag flakonokba, pezsgőtablettás dobozokba töltött rizs, lencse, bab vagy bármi, ami zörög benne.

  • 8-10 hónapos korban (ki korábban, ki később) örömmel játszanak egymásba dugdosható poharakkal. Erre kiválóan alkalmasak a különböző méretű gyógyszertári kenőcsös dobozok. Hogy ne legyenek annyira egyhangúan fehérek, én matricákat ragasztgattam rájuk.


Zakariás-Pipis Edit
Neked vannak praktikáid? Biztosan mások is hasznát vennék! Oszd meg velünk őket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése