2009. október 22., csütörtök

Mi is az igazság az átaludt éjszakákról?

Mindenki azt szeretné, ha gyermeke úgy fejlődne és azt csinálná, ami a „Nagy könyvben” meg van írva. Sajnos a gyerekek általában nem olvassák a róluk szóló könyveket, ezért nem 3 óránként esznek, nem mindig alszanak két evés között, nem alusszák át az éjszakát 4 hónaposan és még sorolhatnám. Mi ennek az oka? Elsősorban az, hogy ők maguk is egyéniségek, másod sorban pedig, hogy folyamatosan változnak. Változik az ízlésük, változnak az evési, alvási szokásaik. Hogy többet megtudjunk gyermekeink alvásáról, és választ kapjunk a legtöbbször felmerülő kérdésekre, Vida Ágnes gyermekpszichológust kérdeztem, aki két kisfiú édesanyja, így saját tapasztalattal is rendelkezik alvásproblémák terén.



Általában mennyi alvásra van szükségük a babáknak? Hogyan változnak alvási szokásaik, az alvások időtartama?


Az alvási szokásaik folyamatosan változnak. Újszülöttként még kb. 18-20 órát alszanak, de ezt ne egybefüggő mélyalvásként képzeljük el. Ebben beletartozik az is, amikor szopizás közben szendereg a baba, az altatás ideje, amikor még csak félálomban van és az is lehet, hogy félórás etapokban alussza végig ezt az időmennyiséget. Ez a mennyiség fokozatosan csökken. 6 hetes korra már általában két alvás között napközben 1-1 órát ébren van a baba, éjjel 12-13 órát, napközben 4x1-1,5 órát alszik. 3 hónaposan éjjel 12, nappal 3x45-90 percet alszik, 6 hónaposan éjjel 11-12, nappal 2x1,5 órát alszik, 9 hónaposan éjjel 10-11, nappal 2x1,5 órát alszik, 1 évesen átlagosan éjjel 10, nappal 1x2-3 órát alszik. Ezt követően az éjjeli alvásmennyiség nagyjából állandó marad, de a nappali fokozatosan csökken. Gyakran a kicsi 3-4 évesen már nem is igényli a nappali alvást, elegendő számára egy fél-1 órás csendes pihenő.


Legyen külön szobája a babának, vagy aludjon egy szobában a szülőkkel, esetleg egy ágyban? Mik az előnyök/hátrányok?


Amíg egészen kicsi, addig mindenképpen jó, ha a szüleivel alszik, hiszen így könnyebb, kényelmesebb az éjszakai etetés. 4-5 hónapos kor előtt ennek nincsen különösebb jelentősége a kicsi szempontjából. Ekkor azonban jön egy olyan időszak, amikor intenzívebben reagálnak a külső zajokra, fényekre, és a szülők éjjeli zajai elkezdik felébreszteni őket. Ekkor érdemes külön szobába költöztetni a kicsit.


Az együttalvást akkor javaslom, ha a szülők egyikét sem zavarja, tudnak aludni a babától, illetve, ha úgy tűnik, semmi más nem segít, ha a saját ágyában nyugtalanul alszik a kicsi, a szülők mellett viszont sokkal jobban. Ha azonban velük sem alszik jól, ha folyton felébreszti őket, nyugtalanul alszik a közös ágyban is, akkor valószínűleg nem ez a megoldás, azaz nem a szeparációs szorongás miatt ébred a gyerek, hanem valami más baja van (pl. fogzik)



Hogyan altassuk csecsemőnket, hogy később ne legyen gond az altatás? Ringassuk, hagyjuk cicin elaludni, vagy hagyjuk sírni? Meg kell őt tanítanunk egyedül elaludni, vagy erre megérnek a gyerekek maguktól?


Az alvás és az elalvás tanult folyamat. Nekünk, felnőtteknek sem megy azonnal, kell egy kis átmenet, rá kell hangolódni az elalvásra. Mi felnőttek tévét nézünk, könyvet olvasunk, befekszünk egy kád vízbe stb. Mindenkinek más elalvás előtti szokásai vannak, a babáknak azonban még nincsenek ilyen szokásai, ezt nekünk kell kialakítanunk náluk (és a kisgyerekeknél). A ringatás, a szopizás és minden egyéb módszer ezt az ellazulást segíti a babáknál.


Nekik annyiban nehezebb a helyzetük, mint nekünk felnőtteknek, hogy az idegrendszerük nagyon nyitott állapotban van, állandóan veszi az új ingereket és nem tud „kikapcsolni”, ezért ebben is segíteni kell neki, különben -nagyjából 3-4 hónapos kortól- nem tud elaludni, könnyen felriad ismeretlen zajokra, fényekre. Az alvást emellett az idegrendszer érettsége is befolyásolja. Itt két szempontból kell a kicsinek megérnie: egyrészt az alvási ciklusa újszülöttként még 45 perces, amiből 20 perc felszínes alvás, amikor könnyen megébred, ez másfél-két éves korra 1,5 órásra nő, másrészt maga az idegrendszer is érik, egyre kevésbé zavarják a zajok, a külső ingerek, és egyre mélyül a mélyalvás. Az újszülötteknél még a mélyalvás is felszínesebb, a baba izeg-mozog, zajong, cuppog stb. álmában, de ez hónapról hónapra fokozatosan eltűnik.


A kisfiam sok gyermekhez hasonlóan cicin alszik el, ez pici kora óta így alakult. A cicin elalvó babákat máshogyan nem is lehet elaltatni? Más nem is tudja elaltatni?


Attól függ, mennyi idős. Az egészen kicsi babák még bárhogyan elalszanak, nem ragaszkodnak csak a cicihez. Nagyjából 3 hónapos korig még gond nélkül lehet változtatni ezen, mert még nem szokja meg csak a cicin elalvást.


Később már mindenképpen ellenállásba ütközöl, hiszen kialakult benne az, hogy ha elalvás jön, akkor cicit kap. A babák számára fontos az állandóság, a szokások, ezek révén tájékozódik a világban. Ha a már kialakult szokásokon változtatni akarunk, akkor mindenképpen tiltakozni fog a kicsi kezdetben, követeli a már megszokott körülményeket.


A baba életkorától és természetétől függ, mennyi időbe telik megváltoztatni a kialakult szokásokat. 3 hónapos korig 1-2 nap is elég lehet, 3-6 hónapos kor között 4-5 napra, 6-12 hónapos kor között legalább 1 hétre, 1 éves kor után akár több hétre is szükség lehet, mire elfogadja az új szokásokat.


Az a tapasztalat, hogy a cicin elalvó babákat más cici nélkül is gond nélkül el tudja altatni, mivel neki nincsen anyatej szaga, valamint a babák egy idő után pontosan tudják, hogy csak anya tud nekik cicit adni, más nem. Jó pár olyan esettel találkoztam, amikor az otthon még csak cicin elalvó, éjjel többször felébredő gyerekek a nagymamánál napokig nem szopiztak és nem is keltek fel.


Ha a baba sírva ébred fel, az azt jelenti, hogy nem aludta ki magát? Van módszer arra, hogyan altassuk vissza, ha a megszokott elaltatással ez nem sikerül?


A sírva ébredésnek több oka is lehet. Az egyik, hogy a mélyalvási szakaszban riasztja fel valami a babát, pl. zaj, vagy erős fájdalom. A másik, hogy amikor a felszínes alvási szakaszban megébred, akkor érez valami kellemetlent, ami miatt azonnal segítséget kér. Ritkán a sírva ébredés állandósul és mindig sírva ébred a baba, ilyenkor szükség lehet alváslaborban történő kivizsgálásra. Nincs olyan csodamódszer, ami minden babát visszaaltat. Általában a szoptatás és az összebújás be szokott válni, de bizonyos esetekben ez sem működik.


Ha nem alszik el egy gyerek, annak oka van. Nappali altatásnál gyakran az, hogy még nem elég fáradt vagy túlságosan éber. Éjjel 8 hetes kor előtt általában a hasfájás az ok, vagy hogy összecseréli a nappalt az éjszakával. Nagyobbaknál általában az szokott lenni, hogy túlságosan felébrednek, éberek lesznek. Ez egy-egy alkalommal előfordulhat. Ilyenkor a legjobb, ha következetesen maradunk a megszokott módszernél, ameddig el nem alszik, mert ha kísérletezgetni kezdünk, azzal csak tovább rontunk a helyzeten.


Ha gyakran utazunk (például nagyszülőkhöz) és ez problémát okoz gyermekünknek, mivel segíthetjük a nyugodt alvást idegen helyen?


Ilyenkor még fontosabb, hogy minél többet adjunk magunkból a babának és betartsuk a megszokott napirendet. A kicsi számára fontos az állandóság, ragaszkodik a helyhez, a szüleihez és a napirendjéhez, számára ezek a fő fogódzók a világban. Ha más helyre kerül, megijed, már egészen kis korban érzik a szokatlan helyet. A legfontosabb, hogy a napirendet igyekezzük betartani, ne legyünk engedékenyek csak azért, mert nyaralás van.


A másik, hogy az alvásnál igyekezzünk az otthonihoz hasonló körülményeket teremteni, ha pl. a kicsi külön szobában alszik otthon, akkor lehetőleg nyaralás alatt is legyen külön szobája, de legalábbis igyekezzünk elszeparálni őt a zajoktól (és a baba alvását állandóan megszemlélni akaró rokonoktól :))


A harmadik, hogy ilyenkor egyértelműen többet szeretne belőlünk a baba, tehát lehetünk engedékenyek abban, hogy pl. 1-1 alkalommal közénk feküdhet, ha nagyon nyűgösen alszik éjszaka. Általában az első 1-2 éjjel szokott lenni a problémás idegen helyen, utána már megszokják az új körülményeket.



Mi az oka, hogy némely babák korán fekszenek le, némelyeket este 10-11 előtt nem lehet ágyba dugni? Tudjuk ez befolyásolni?


Vannak bagoly és pacsirta típusú babák, ez részben a szülők szokásaival függ össze, részben hormon szabályozza. Ha az anya a terhesség alatt sokat éjszakázott, akkor gyakran a baba is ehhez a ritmushoz szokik hozzá, ez a hatás azonban csak az első néhány hétben érvényesül, utána elkopik az emlék és a kicsi azt a ritmust veszi fel, amit mi tanítunk meg neki.


Kis mértékben lehet befolyásolni azt, hogy a későn lefekvő gyerek korábban feküdjön le, illetve fordítva, ilyenkor fokozatosan napról napra 10 percekkel korábban (illetve később) kell lefektetni a babát.


Jövő héten az interjú második részében többek között azt is megtudhatod, hogy a babák többsége éjjelente miért ébred fel gyakran, illetve, hogy mit tehetünk ilyenkor.



Ugye milyen jó lenne, ha Te is birtokolhatnád a mindig elégedett és kisimult anyukák képességeket, tudását és rutinját! Ha ismernéd azokat a fortélyokat, melyeknek révén megszervezheted napjaitokat, kezelheted a baba nyűgösködését, megelőzheted az alvásproblémákat, az unatkozást, a hisztit, az evési gondokat!
Vida Ágnes Babastart tanfolyam ebben nyújt segítséget. Próbáld ki te is!
Zakariás-Pipis Edit





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése