2009. december 17., csütörtök

Babahordozás, avagy élet a babakocsin, kengurun és vázas háti hordozókon túl

Az elsőszülöttemnél természetesen volt a babakelengyében hordozókendő, de minősége és rossz használati útmutatója miatt képtelen voltam vele kényelmesen kötni, így maradt a kenguru, mint alternatíva. Nos a kenguru sem maradt tovább pár alkalomnál, mert húzta – nyomta - vágta a vállam. Ölbebabám lett, aki utált a babakocsiban ülni, járókában játszani, így szinte mindig a karomban hordoztam. Lett szép muszklim, hátfájásom és nagyon kevés szabadidőm.

A második gyermekem merőben más volt, mint a nővére. Nyugis és szemlélődő, és mindenekfelett első pillanattól szerette – szereti a nővérét. Minden tevékenységnél jelen volt, de vagy babapihenőszékben, vagy négykézláb, vagy nyugisan ült a pulton. A babakocsi sem volt téma, mert két gyerek bőségesen elfért a nagy babakocsiban. Imádtak így együtt utazni. Hosszú túrákra azonban nem vállalkoztunk, mert két kisgyerekkel úgy gondoltuk nem lehet bevállalni.

Aztán megszületett a legkisebb. A harmadik gyermekek akaratával. A két nagy már nagy, de nem elég nagy. Én nem bírom, ha a gyerek sír, ő pedig tudott, hangosan és kitartóan. A nagyok nyúztak, mert mindig kellett nekik valami, igényelték a hosszabb sétákat, foglalkozásokat és ott volt a háztartás az összes nyűgével, gondjával. Nagyon sürgetővé vált, hogy megoldjuk a hordozást, hogy a legkisebb mindig velem lehessen. Kenguru, vázas hordozó nem volt alternatíva, mivel kényelmetlennek tűntek hosszú távon és a baba is nyeklett - nyaklott ezekben. Fennmaradó kevés időmben rávetettem magam az internetre, hogy megoldást keressek. Az interneten sok az információ, de még nem elég. Papíralapú, minden kismama számára elérhető pedig szinte nem létezik. Azért aki keres, az talál. Így kezdtem lassan feltérképezni a hordozás alternatíváit és lettem hordozógyűjtő.

Az első hordozót praktikumból vásároltuk meg, aztán jöttek szépen sorba a különféle hordozókendők, csatos hordozó, mei tai. Néhány létjogosultságát még megmagyaráztam ezzel - azzal, de néhánynál már csak az volt az érvem, hogy öltöztet. Közben beleszerettem a hordozás élményébe, hogy szabad a két kezem, érzem a kicsi babám minden mozdulatát, hogy szabadon mozgunk mindenfele, nem gond felmászni egy domb tetejére és hogy a bevásárlásoknál így jóval egyszerűbben tudunk pakolni.

A babakocsi azóta parkolópályán, nagy ritkán vesszük elő. Ilyenkor mindig rá kell jönnöm, hogy a fiam szabadulóművész és életveszélyes trükkök bemutatására szakosodott már a pocakomban.

Találtam számos szövött hordozókendőt, amit születéstől – hordozós korszak végéig lehet használni. Hordozókendőben már rengeteg márka vásárolható, nagyon eltérő áron. Egy magas minőségű hordozókendő nemcsak az árában nyújt magasabbat, hanem kényelemben, kötési élményben is.


Kép: sk

A rugalmas hordozókendőket mindenkinek ajánlom, akinek most születik a kisbabája. Könnyű a használata, könnyen elsajátítható a kötése és nagyon kényelmesek. Itt is számos árkategória létezik, attól függően az anyag minőségétől függően. Az én kedvenc rugalmas kendőm 12 kilóig használható!


Kép: Je Porte Mon Bebe - JPMBB

Karikás kendőket főleg akkor ajánlom, amikor ki-be kell rohangálnunk a boltokból, vagy autóhoz vagyunk kötve. Nagyon egyszerű a használata és egy kendő elég mindenféle testalkathoz, nyári-téli ruházathoz.

Kép: Girasol

A csatos hordozókat (SSC ) fogadják el legegyszerűbben és legtöbben. A kenguruktól abból térnek el, hogy térdtől-térdig alátámasztják a baba lábait – ami kényelmi és egészség es fejlődés szempontjából nagyon fontos - , háton és csípőn is tudunk vele hordozni, a testünkhöz simuló baba miatt egy súlyként érzékeljük a babát és szépen eloszlik a súly, így csak a lábunk viseli a terhet. Én nem ajánlom újszülött kortól, mert nem támasztja megfelelően a baba hátát és oldalát. Amikor viszont elkezdi tartani magát, már nagyon praktikusak.

Van az ázsiai hordozók típusa: Mei tai, podegi. Ezek amolyan kötős kenguruk, amelyek csodaszép egyedi mintákkal vásárolhatóak. Használatuk egyszerű, elől-csípőn és háton is hordható benne a baba, kifordítható változata miatt apának és anyának egy hordozó elég. Rengeteg egyedi készítésű változata vásárolható.

Kép: sk

A babaerszény egy egyszerű összevarrt anyag, amit csak magunkra kapunk, bele a babát és már indulhatunk is. Csodaszép anyagokkal vásárolható és elérhető áron. Én rövid távra használom, ki – be ugrálásnál, amikor nagyobb a baba és le – fel kérezkedik.

Vannak még a hibridek. Kendős hordozók, csatos és kötős megoldást ötvöző hordozók, stb. Az általam használt babahordozó nagyszerű élmény volt, mert előre megvarrt rétegeit nem kellett kötögetni, nem lógott a földre és könnyű volt a baba behelyezése. Sajnos az elől hordozás elég rövid ideig tart, így ettől a hordozótól gyorsan elbúcsúztunk. Amit köszönhetek neki, hogy jóval magabiztosabb lettem hordozás terén.

Hogy kicsit hippis-e a hordozás? Nézzünk alaposan körül, mert számtalan színben vásárolhatóak a hordozók. Elegáns, vagány, sportos, stb stílusú mamák is megtalálják a ruhatárukhoz megfelelő színösszeállítást, típust. Nekem a sok pecsétes, maszatos ruhámat dobják fel a különböző színű kendőim, hordozóim.

Egy praktikus tanács még. Érdemes a kereső többedik oldalát is átnézni, mivel ott is találni használható információt, vásárlási lehetőséget.

Kővári Kata

Te hogyan hordozod a babádat? És a nagyobbat? Van kérdésed? Tedd fel Katának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése