2009. december 4., péntek

Mit tehetünk, ha a babánk hasfájós?

Hasfájás és tehetetlenség - vagy mégsem?

Elmélet és gyakorlat

Az a kismama vagyok, aki a terhesség, a szülés és a baba gondozásának nagy kalandjára szeret felkészülni – könyvekből, újságokból, az internetről. A terhesség és a munkám azonban annyira lekötött, hogy a csecsemőgondozásról szóló írásokat, fejezeteket éppen hogy csak átfutottam. Azonban már akkor is feltűnt, hogy mennyire visszatérő téma a hasfájósság, és milyen nagy figyelmet szentelnek neki. És emlékeztem a cikkek visszatérő mozzanataira: a hasfájósság nagyon megviseli a babát, és megviseli a szülőket is, rendkívüli módon próbára teszi az éppen megalakuló kis családot. Nagyon nehéz elviselni, végigélni, de egy valami kell hogy biztassa a végletekig elgyötört szülőket: egyszer el fog múlni. Akkor még nem tudtam, hogy ez a kitétel lesz a kapaszkodónk hét héten keresztül.

Mi lehet a hasfájósság oka?

Gyermekorvosunk, a védőnő és a szakkönyvek egybehangzó állítása szerint az, hogy a baba szopizáskor levegőt is nyel, s ha ezt büfiztetéssel nem orvosoljuk, akkor a benn rekedt levegő hasfájást okoz – ezért tartják fontosnak az alapos büfiztetést. Nekünk is elmondták a szakemberek és a segítőkész rokonok, hogyan büfiztethetünk vállon, illetve a lábunkra ültetve is, valamint, hogy segíthet az is, ha többször váltunk mellet szoptatás közben, és minden váltásnál büfiztetjük is a kisbabát.
Ez volt tehát az elmélet. Csakhogy az én babám nem büfizett: szoptatáskor elaludt, alvás közben pedig végképp nem lehetett ilyesmire rávenni. Az ébren lévő babát is csak sátoros ünnepekkor. Hiába hurcolásztam bármilyen tempóban a lakásban, hurcolhattam éjjel, nappal, szinte semmi eredménye nem volt. Később olvastam egy módszert: magasan a vállunkon kell tartani a babát, nagyjából a gyomrocskája kerüljön a vállunkra. Íly módon aztán sikerült elérni a sátras ünnepeknél némileg nagyobb gyakoriságot. Pár hétig.

Mit tehetünk, ha a babánk hasfájós?

Összegyűjtöttem azokat a metódusokat, amelyek kis családunknak rövidebb vagy hosszabb időre segített.
  • Büfiztetjük.
  • Próbálkoztunk a hasfájást csökkentő kémiai szerekkel, vagyis gyógyszerekkel. Ebből többféle kapható a patikákban, érdemes kikérni a gyógyszerész véleményét, mert van, amelyik már egy-két hetes kortól, de van, ami csak egy hónapostól adható. A nagy négyes: Infacol, Espumisan, Sub Simplex, Gripe Water – nálunk épp az Espumisan vált be, de ahány ház annyiféle sikerélmény.
  • Nálunk nagyon bevált, és a hasfájás elleni küzdelmünk gerincét képezte a baba tornáztatása: a lábacskáit térdben behajlítottuk, és a mellkasához nyomtuk, illetve az egyik térdét a másik vállához közelítettük, és fordítva. Simogattuk a pociját, az óramutató járásával megegyező irányban (ez azért fontos, mert a belekben a levegő is ebbe az irányba tart).
  • A pihenő puma póz
  • A babamasszázshoz már később jutottunk el, a hasfájósság elmúlása után, de máig használjuk. Gyakorlatilag a tornának egyfajta formája, és elég sok masszázselem szól kimondottan a gázok távozásának segítésére. Nálunk a védőnők ingyenes babamasszázs tanfolyamot tartottak, de ha a lakóhelyeteken nincs ilyen, a masszázs mozdulatait könyvből is el lehet sajátítani. A kedvencem az „imádlak lelkem, drágaságom” kísérőszövegű mozdulatsor, mert közben szerelmet is vallhattam a lányomnak
  • Sokszor hozott enyhülést nálunk a pozíciók változtatása: a babát különböző pozíciókban tartottuk, próbáltuk megtalálni, hogy mi a legkényelmesebb neki. Észrevettük, hogy az is segített, ha átadtuk a másiknak a gyereket: maga az, hogy történt valami, kizökkentette őt a fájdalomból, elvonta a figyelmét.
  • Ehhez kapcsolódóan, borzasztó fontosnak láttuk a hasfájós babával való foglalkozásban a baba szórakoztatását. Gondoljunk arra, hogy ha valami bajunk van, és elvonják a figyelmünket, az átmenetileg segíthet. Én is megfigyeltem a lányomon, hogy ha szórakoztatom, és lekötöm a figyelmét, akkor kevésbé adja át magát a fájdalomnak, kevésbé éli át a kellemetlenséget. Így aztán volt, hogy gyakorlatilag egész álló nap énekelgettem neki, mondókákat mondogattam, tapsoltunk, pogácsát sütöttünk. A szórakoztatására kiváló eszköznek bizonyult az ágyra szerelhető forgó-zenélő játék is.
Sajnos a hasfájóssággal kapcsolatban az is előfordulhat, hogy hiába próbálkozunk bármivel, csak átmeneti javulást érünk el, vagy nem sikerül csillapítani kisbabánk fájdalmát. Ez borzasztó érzés, és nagyon nehezen megélhető. Sajnos el kell fogadnunk azt is, hogy vannak esetek, amikor semmi mást nem tehetünk, csak az ölelésünkkel, szeretetünkkel tudjuk biztosítani a babát, hogy vele vagyunk, odafigyelünk rá, szeretjük őt. Adjon erőt minden elgyötört szülőnek az a tapasztalat, hogy a hasfájósság várhatóan legkésőbb a harmadik-negyedik hónapig elmúlik: a baba emésztőrendszere megerősödik, és képessé válik rá, hogy megbirkózzék a táplálkozás kihívásával. Addig viszont sok erőt és kitartást kívánok minden, ezzel küzdő szülőnek.

Könyvajánló:

Ranschburg Jenő: Szülők iskolája
Vimala McClure: Babamasszázs – Gondos szülők kézikönyve

Praktikus tanácsok

  • Tégy a baba szobájába egy nagy tükröt: amikor altatod, és az öledben, válladon cipelgeted, látni fogod, hogy a csöppség elaludt-e már.
  • Megelőzendő az ismétlődő, türelmetlen csengetést, írd ki az ajtóra/kapura: A házban csecsemő van, türelmét kérjük ha nem tudunk azonnal ajtót nyitni.

Hack-Handa Tünde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése