2009. október 30., péntek

Fogzási tünetek

A gyermekek fogzása gyakori téma anyukák körében. Mindenkinél máskor kezdődik, más tüneteket okoz. A szerencsésebb gyerekek szülei egyszer csak észreveszik, hogy a gyereknek van foga. A kevésbé szerencsések hónapokig szenvednek vele. Nyűgösek, nem alszanak, nem esznek. Ambrus fiam 3 hónapos koráig egyszer-kétszer kelt éjjel enni. Aztán egyszer csak óránként felébredt, néha félóránként, néha kétóránként. Nem is volt igazán ébren, álmában sírt, vergődött az ágyban. Emellett 6,5 hónapos koráig (ekkor bújt ki az első foga) minden nap nyűgös volt, éjjelente akár 8-10 –szer felsírt és nem volt hajlandó megkóstolni sem a szilárd étel. Amíg elő nem bújt az a fránya fog, nem tudtam miért van mindez, csak utólag jöttem rá. Ezért összegyűjtöttem, hogy milyen tünetei lehetnek a fogzásnak, és mi az amit még érdemes tudni róla. A tünetek szinte mindegyike előfordult nálunk.

A fogzásról

A fogzás általában 5 hónapos korban kezdődik és folyamatosan tart, amíg a fogak át nem törtek. Van, akinél korábban kezdődik, van akinél később. Előfordulhat, hogy akár 1,5 éves korára sincs foga a gyereknek. Két éves koráig nem kell aggódni.


A tünetek általában a fog áttöréséig tartanak. Amikor már áttört a fog hegye, utána már csak növöget a fog, ez már nem fájdalmas. 1-1 fogacska áttörése 4-7 napig tarthat, maga a fogzás viszont gyakorlatilag 5 hónapos kortól 12-14 hónapos korig folyamatosan. 1 éves kor után már valóban csak a fogak áttörése körüli időszak (néhány nap) szokott problémát okozni, addig azonban a baba gyakorlatilag folyamatosan fogzik.


A fogzás megindulásakor (3-4-5 hónaposan) folyamatosan hátul és a szemfogaknál is rágcsál a baba, az ínyének ez a része is meg van duzzadva, pedig a szemfogak és a hátsó fogak csak 18-20 hónaposan bújnak ki. Ez azért van, mert a fogzás folyamata nem úgy történik, hogy azon a helyen duzzad meg az íny, ahol a következő fogacska ki fog jönni, hanem nagyjából 5 hónapos kortól folyamatosan meg van duzzadva az íny, hol egyik hol másik helyen. Általában amikor az egyik helyen jön a fogacska, más helyen is érzékennyé válik az íny, mert azon a részen is készülődik a fog. Ez teszi lehetővé, hogy az őrlőfogak, amiknek méretük folytán sok idő kell az áttöréshez, 1 éves kor után gyorsabban kibújhassanak.


A fogzás maga tehát gyakorlatilag 6-8 hónapon át tart, lehetnek benne rövidebb szünetek 1-1 fog áttörése után, de összességében valóban hetekig tartó nyűgösséget, alvászavart okozhat.


Sok eltérő vélemény van a fogzásról és tüneteiről. Az orvosok szerint nem létezik „fogzási betegség”, a fogzás nem okoz lázat. Erre mondta egy orvos a családból, hogy mint orvos, ugyanezt állítja, de mint gyakorló anyuka nagyon jól tudja, hogy igenis van.


A tünetek

  1. Nyálzás: Az első tünetek egyike. Akár már 3 hónapos korban is elkezdődhet. Sok babának annyira folyik a nyála, hogy akár a ruháját is átáztatja. Fogzáskor a nyál összetétele megváltozik, ezért kicsípheti a baba pofiját, vagy akár a popsiját is.

  2. Duzzadt íny: Ez jellemző tünet, de az első fogacskáknál általában még nem lehet látni. A felső metszőfogaknál már előfordulhat, hogy megduzzad az íny, a legjellemzőbb azonban a kisőrlők, nagyőrlők és szemfogak előbújásakor.

  3. Kifehéredett íny: Az íny kifehéredése már a fog áttörése előtt hetekkel is jelentkezhet. Az “igazi” kifehéredés azonban, amikor jól láthatóan megjelenik a fogacska fehér széle az íny alatt. Az áttörés előtt közvetlenül szokott megjelenni.

  4. Állandó rágás: Ha a baba mindent megrág (nem csak a szájába veszi a tárgyakat) folyamatosan az ínyét masszírozza, akkor biztosan fogzik. Érdemes neki rágókát, hűtőrágókát vagy tanuló fogkefét (erről a cikk végén többet is olvashatsz) adni. Van akinek nem válik be, de Ambrusnak használtak a hűtőrágókák. A szopisztrájkot is ezzel kerültük el. A tanuló fogkefe pedig elválaszthatatlan kellék volt hónapokon keresztül. De lehet kiflivéget vagy kenyérhéjat is adni neki. Ezeket csak lassan tudja megrágni, viszont hosszasan erősíti rajta az ínyét, ami nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem elő is segíti a fogacska kibújását.

  5. Nyűgösség: A fogzás nemcsak fájdalommal jár, hanem általános nyűgösséget is okoz. Ez lehet az oka, hogy a fájdalomcsillapító nem feltétlenül hat, mint nálunk sem. Ugyan a fájdalom egy időre elmúlik, de a rossz közérzet megmarad. Ambrus egész nap tartó nyűgössége az első fog áttöréséig tartott minden nap. Mindig kézben akart lenni, állandó babusgatást igényelt. Nekünk jó szolgálatot tett a hordozókendő, mert magamra kötve ő érezte a közelségemet, hozzám bújhatott, nekem viszont szabad volt a két kezem. Ha korlátozva is, de a házimunka egy részét legalább el tudtam végezni. Segített a fogzásra használatos gél. Mi a homeopátiásat választottuk, bevált. Ezt gyakrabban is lehet használni, mint a lidocain tartalmút, és valeriána is van benne, ami nyugtató hatású.

  6. Alvásproblémák: A fogzás egyik kellemetlensége, az íny viszketése, a másik a fájdalom, amit a fogacska áttörése okoz. Mivel a növekedési hormon, ami elősegíti többek között a fogak növekedését is alvás közben termelődik, ezért akár álmából is felébresztheti a babát, nehezebb elalvást okozhat. Előfordulhat, hogy akár óránként, félóránként is felsír, nem nyugszik meg. Ambrus az elején óránként, majd félóránként sírt fel, de volt, hogy miután visszatettem a kiságyba, 5 perc múlva újra felsírt. Sőt, az is előfordult, hogy le se tudtam tenni, mert amint letettem, sírt. Először a fotelban ülve aludtam őt fogva, majd kitapasztaltam, hogy hogyan tudunk fekve aludni, hogy ő rajtam alszik.

  7. Láz: Ambrusnak az alsó és a felső fogak beindulása is 1-2 napig tartó 38-39 fokos lázzal kezdődött. (Bár azt olvastam, hogy a fogzás lázat nem okozhat csak hőemelkedést). Orvosnál is voltunk, de nem talált semmit. A láz elmúlt, beteg nem lett, viszont a lázat követte a többi tünet.

  8. Hasmenés: Azt is olvastam, hogy a fogzás járhat lazább széklettel, de sohasem vizes hasmenéssel, mert a vizes hasmenés betegség jele. Ambrusnál a vizes, savanyú szagú hasmenés (napi 5-8 alkalommal) egyszerre jelentkezett a többi fogzási tünettel és a fogak áttörése előtt egy-két nappal szűnt meg.

  9. Savanyú szagú izzadás: Nálunk a savanyú szagú hasmenéssel együtt jelentkezett, vele együtt el is tűnt.

  10. Kevés orrfolyás, megfázásos tünete: Ambrusnál a fogak áttörése előtt néhány nappal kezdődött és a fogak áttöréséig tartott. Az orrváladék vizes, nem sok. Olyan, mint egy kezdődő megfázás. Szívni sem kellett az orrát, mert szinte minden váladék kifolyt. Attól függetlenül, hogy nálunk a hosszan tartó vizes széklet és láz is minden bizonnyal a fogzás tünete volt, ne felejtsük el, hogy minden gyerek más. Ezzel a két tünettel azért érdemes orvoshoz fordulni, mert tényleg lehet betegség jele is.




A tanuló fogkefe

Egy barátnőm ajánlotta a dm –ben kapható tanuló fogkefét, mikor Ambrus 3 hónaposan elkezdett nagyon nyáladzani. Ez egy 3 db-os fogkefe „készlet”. Az elsőt akkor ajánlott használni, amikor még nem bújtak ki az első fogak, de láthatóan már fogzik a baba. A tájékozatója szerint 7- 8 hónapos kortól ajánlott, de az én Ambrusom is 4 hónapos kora óta rágja. A második fogkefe akkor jó, amikor már vannak fogai, a tájékoztató szerint 11-12 hónapos kortól. A harmadik pedig egy rendes fogkefe. Azért jó, mert puha gumi, masszírozza az ínyt, csillapítja ezáltal a viszketést. Ambrustól szinte el sem lehetett venni, volt hogy azzal fürdött és aludt. Bárhová mentünk, vinni kellett. Azóta is (13 hónaposan, 8 foggal) szívesen rágcsálja őket.



Zakariás-Pipis Edit


Ti hogyan vészeltétek át a fogzási tüneteket? Erősek voltak? Mi segített?





2 megjegyzés:

  1. Nálunk is van orrfolyás de engem ez össze zavar. Mert a lányom most volt beteg már 2 hete szenved a náthával. Az z érdekes hogy elmúlik és aztán pár nap után visszajön. Szerinted ez összefüggésben van a fogzással?

    VálaszTörlés
  2. Bár nem vagyok orvos, de két gyermek fogzásának megtapasztalásával azt mondom, hogy szerintem lehet összefüggés. Főleg, ha a náthának az orrfolyáson kívül semmi más tünete nincs (köhögés, láz, piros torok stb.)
    A fiamnak is eltartottak hetekig a tünetek.

    VálaszTörlés