2009. november 18., szerda

Karácsonyra várva gyermekekkel

Sokan elfelejtik, a karácsony miről is szól. Vagy, mert ki sem lát a munkából, és csak lerogy a felállított fa alá, vagy, mert (jó esetben) pár nap alatt próbálja behozni otthoni lemaradását. Ajándékok, takarítás, főzés…
Elvesztette volna varázsát? Mennyivel könnyebb lenne, ha a család besegítene mindezekbe. Apró dolgok, mégis más hangulatba tölthetjük a szeretet ünnepét.



Karácsony, melyhez illatokat, ízeket társítunk, néhány praktikával otthonunkban varázsolhatjuk az érzést: (Az ünnep illata a fahéj, vanília, fenyő, narancs, szegfűszeg)
- Néhány csepp illóolaj a porszívózáshoz a porzsákba,
- Süteményhez használt narancshéj a radiátorra,
- Narancsba szúrt szegfűszeg.








- Szimbólumok, melyeknek elfelejtődött a jelentése:
- fenyőfa csúcsán elhelyezett csillag: NAP
- gömbölyű díszek: BOLYGÓK
- szaloncukor: ANGYALOK (szerencsét, békét hoznak)
- dió, alma: TUDÁS
- csillagszóró: ÜSTÖKÖS
- arany, ezüstszín: GAZDAGSÁG.

Külsőségeknek tűnnek, mégis több annál!
- Üljünk le és beszélgessünk a gyermekekkel az ünnepről, jelentőségéről, annak valós tartalmáról, felkészítve őket a meghitt napokra.

Egy ajándék, melyet magunk készíthetünk:
akár bevonva a gyermekeket, többet ér bármely futtában beszerzett tárgynál. Az, hogy milyen foglalatosságot választunk, a gyermek/gyermekek életkorának, érdeklődési körének a kérdése:
Mi süteményekkel kedveskedünk, melyeknek a díszítése a kis cukrászmestereim feladata.

Mosolygós muffinok:
Hozzávalók:
38dkg liszt,1 evőkanál sütőpor, 1 kiskanál. kakaópor, 15 dkg cukor, 2 db tojás,
1 kis pohár tejföl, kb.1,5 dl tej, 3 evőkanál méz, 6 dkg vaj, 15 dkg apró darabokra vágott csoki, 3 dkg mazsola, mézeskalács fűszerkeverék. Tetejére:20dkg porcukor,4 evőkanál citromlé. Díszítéshez: 24 smarties csokis drazsé,12 francia drazsé, cukorral sűrűre kevert piros szörp és színes tortadara.
Elkészítés:
Összekeverjük a folyékony anyagokat a cukorral, majd hozzákeverjük a szárazanyagokat, amit előzőleg szintén összekevertünk. Majd sütésálló minyonpapírba 1/3 részig töltjük és az előmelegített 180°C fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. A porcukorból, a citromléből és ½ evőkanál vízből sűrű folyó masszát keverünk. A muffinokat kevés mázzal leöntjük. Tetejüket tetszés szerint díszítjük (csokis drazséból szemet, mini drazsékból orrot, tortadarából hajat, a szirupból szájat).

Program, mely gyerekeknek, gyerekekről szól:
Thomast, a gőzmozdonyt ki ne ismerné? Északi pályaudvar néven az UNICEF egy nagy bevásárlóközpontban kisvasutat állított fel, melyen, november hétvégéin egy képeslap (150Ft.) fejében utazhatunk.
Képeslap, mellyel más gyermekekről is gondoskodhatunk.

Ne feledkezzünk el a karácsonyi vásárokról sem, ahol kicsit fellélegezhetünk családtagjaink, esetleg barátaink társaságában, egy pohár forralt bor mellett megcsodálva a kézműves portékákat, vagy akár kulturális programokkal fűszerezve kapcsolódhatunk ki.



Hogyha csak túl akarjuk élni ezeket a napokat, a meghitt pillanatokról maradunk le. Adjunk mindenre időt, adjuk meg a módját!
Békés készülődést!




Flórián Tünde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése