2009. november 10., kedd

Tejfehérje allergia - diéta a mamának és a babának



Mikor Ambrus 3 hónapos lett, végre elmúlt a hasfájás, egyre kevesebbet sírt napközben a pocakja miatt, inkább csak panaszkodott. Kicsit végre fellélegezhettünk, kicsit könnyebb lett az élet. De nem tartott sokáig. Egyik nap véres volt a széklete. Nagyon megijedtem, azonnal hívtam a védőnőt. Azt mondta nyugodjak meg, valószínűleg berepedt a pici popsija. Még híg székletnél is előfordulhat. Biztatott, hogy mivel Ambrus élénk, vidám, jól fejlődik, nem lázas, szopizik és gyarapszik is rendesen, nincs nagy baj. Hittem neki, de azért féltem is: mi van ha mégis baj van, mert szinte minden széklete véres volt. Pár nap múlva az esedékes tanácsadásra elvittem az egyik pelenkáját, hogy nézze meg a doktornő. Berepedést a popsiján nem látott, ezért beutalt a sebészetre. Még aznap elmentünk, szerencsére apa el tudott jönni a munkahelyéről. Ott töltöttük az egész délutánt. A sebész nem talált semmit, ezért csináltatott egy hasi ultrahangot, ami negatív lett. Kicsit megnyugodhattunk, a legsúlyosabb probléma kizárva, tehát nagy baj nincs. De akkor mégis mi a baj? Mert semmiképpen sem normális, ha egy 3 hónapos szopó baba véreset kakil. Az ultrahangos tovább utalt a csecsemőosztályra. Ott sem találtak semmit. Bent akartak tartani minket éjszakára, de mivel nem tudták fertőző betegsége van-e Ambrusnak, továbbutaltak a Szent László kórházba. A férjemmel mindketten azon az állásponton voltunk, hogy nagy baj nem lehet, ha nagyon beteg lenne, akkor nem lenne mosolygós jó kedvű egész nap, ezért úgy döntöttünk, jobb lesz nekünk otthon tölteni az éjszakát és másnap megyünk a Szent László kórházba. Így is tettünk.

Másnap reggel ahogy elkészültünk, mentünk is. A gyerekorvos rögtön megnyugtatott, jól tettük, hogy otthon töltöttük az éjszakát, a legjobb helyen volt Ambrus, és látszik rajta, hogy nincs nagy baj. Rögtön kérdezte, hogy készítettem-e a napokban baromfihúsból ételt, mert a baromfin van olyan baktérium, ami okozhat ilyet. Elég, ha nem elég alaposan mostam kezet utána, Ambrus hozzáérhetett a ruhájához ahol megfogtam, aztán szájába vette a kezét. Azért mindenesetre székletmintát küldött a laborba, és hazaengedett azzal, hogy várjunk, el fog múlni. Telefonon megérdeklődtem a székletminta eredményét, negatív lett. A véres széklet pedig továbbra sem múlt el, már lassan 1,5 hete tartott. Többször beszéltem az orvossal telefonon, mindig nyugtatott, hogy adjak még időt, el fog múlni. De 3 hét után sem múlt el, ezért az orvos azt tanácsolta menjünk gasztroenterológiára. A gyerekorvosunk meg is írta a beutalót, és fel is hívta a kórházat, hogy időpontot kérjen. 2 hónap múlva tudnak fogadni. A doktornő nem hagyta annyiban, próbálkozott korábbi időpontot szerezni, mondván, hogy egy 4 hónapos szopó csecsemőről van szó, de a telefon másik oldalán lévő hölgy azt mondta nem tehet semmit. A doktornő ezért felhívta személyesen a gasztroenterológust, aki azt a választ adta, hogy be sem kell menjünk, nem fognak tudni mit csinálni Ambrussal, 99,9%, hogy tejfehérje allergiája van, diétázzak. Azt már 6 hetesen megállapította az orvos, hogy allergiára hajlamos (nekem por- , apukájának tejfehérje allergiája van), mert ahogy megfogta a kis testét, az ujja nyomán még sokáig piros maradt a bőre.

A védőnő azt mondta elég ha nem eszek tejterméket, tejet pedig végképp ne igyak. De nem volt elég. Csak azután múlt el a tünet, miután mindent kizártam az étrendemből, amiben tej, tejpor, tejsavópor és bármilyen tejszármazék van. Nem is gondoltam, hogy ezentúl nemhogy túró rudit és joghurtot, de még müzliszeletet, müzlit, néhány májkrémet, felvágottat, kekszet sem ehetek. Hihetetlen, hogy mennyi mindenhez használnak tejet. Minden vásárláskor meg kell néznünk, mi van abban, amit veszünk. Nem mindegy hol és milyen kenyeret vásárolunk. Elég nehéz így főzni. Mert nem ehetek tejföllel vagy tejszínnel behabart gyümölcslevest, krémleveseket, főzelékeket, nem ehetek túrós tésztát, túrógombócot, palacsintát, és még a kávémba se tehetek tejet. Még a bébiételeket is meg kell nézzem, mert például a babakekszes gyümölcsben is van tejpor.

Ambrus 10 hónapos korában kértem a gyerekorvostól beutalót a gasztroenterológiára, mert mégis jó lenne, ha egy szakember elmondaná, hogy hogyan is működik ez a dolog. Mit kell tennünk, milyen étrendet állítsak neki össze stb. 4 hónapot kellett várnunk, mire sorra kerültünk. A gasztroenterológus javaslatára megpróbáljuk bevezetni a tejtermékeket szép lassan fokozatosan. Először egy kiskanál reszelt sajtot, majd pár nap múlva ha nincs allergiás reakció akkor egyre többet, majd a joghurtot, túrót, tejfölt stb. Valamint én is visszatérhetek fokozatosan a tejfogyasztáshoz. Most itt tartunk. Tegnap kapott először egy kiskanál sajtot. Nagyon reménykedünk abban, hogy nem vált ki allergiás reakciót. Ha igen, akkor mennünk kell újra megbeszélni a további teendőket, vizsgálatokat.

Az tartotta (és tartja még most is) bennem a lelket, hogy ez számomra időleges, csak addig tart, amíg szoptatok, de mi van, ha Ambrus nem „növi ki”. Mi lesz ha nem ehet joghurtot, sajtot, túrórudit. Bele se merek gondolni. Van egy ismerősöm, aki se tejet se tojást nem ehet, mert mindkettőre allergiás a kisfia. Szóval mi még szerencséseknek is mondhatjuk magunkat, mert tojást ehetünk. És ami ennél is fontosabb: „csak ennyi” a bajunk. Nem kell az életéért aggódnunk, nem sérült stb. Minden nézőpont kérdése ugyebár.

Mint mindent, idővel azért ezt is meg lehet szokni, főleg hogy létezik szójatej és szójajoghurt (amit ugyan Ambrus nem ehet és ihat, de én igen), zab- és rizstej, de ez utóbbi kettőnek szerintem borzalmas íze van. Kitapasztaltam, hogy a natúr szójajoghurttal helyettesíthető a krémleveseknél és főzelékeknél a tejföl. Szerencsére észre se venni a különbséget. A gyümölcsös szójajoghurtoknak is egészen jó ízük van.

Süteményekhez pedig kaptam más anyukáktól is recepteket, és én is kikísérleteztem néhányat, amiket szeretnék megosztani veletek. Ezek mind olyan receptek, melyeket már többször kipróbáltunk, de az interneten is találhattok még rengeteget. Én sok sütit kikísérleteztem. Pl. a muffin, a krumplis pogácsa és a meggyes pudingos pite is eredetileg tejföllel készül. Úgy tapasztaltam, hogy 2 dl tejföl +1 tojással, vagy +5-10 dkg Liga margarinnal helyettesíthető. Mindig úgy csináltam, hogy inkább kevesebb legyen a folyékony alapanyag, mint több, mert így ugyan sűrűbb lesz a tészta, de biztosan át tud sülni. A fánkba pedig egyszerűen tej helyett vizet teszek, mint a palacsintánál.

Tej- (és többségében tojás) mentes receptek

PALACSINTA

Receptje a szokásos, de tej helyett vízzel készül. Én 1 helyett 2 tojást teszek bele. Ha csak a tojás sárgáját tesszük bele, máris eheti az is, aki a tojásfehérjére allergiás. Kipróbáltam már szójatejjel is, de vízzel szerintem finomabb. A kevésbé gyakorlott anyukák kedvéért íme a vizes palacsinta teljes receptje kb. 15 db palacsintához:

10 púpozott evőkanál liszt, 2 tojás (tejfehérje allergiásoknak 3 tojás sárgája), 0,5 dl olaj, fél kávéskanál só, 2 teáskanál cukor, annyi víz, hogy a tészta megfelelő sűrűségű legyen (ez kb. 4-5 dl, ki milyen sűrű tésztával szereti a palacsintát) Sütése semmiben nem különbözik a hagyományos palacsintáétól.

LINZER

Szerencsére létezik olyan margarin, ami abszolút tejmentes, ez a LIGA margarin. A linzer alaptésztából készíthetünk linzer karikát, (tejmentes) tortabevonóval leöntve islert.

alaprecept: 40 dkg Liga margarin, 60 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 ek fahéj, kis kávéskanál sütőpor

KELT TÉSZTA

A kelt tésztából készülhet lekváros kifli, de bármilyen más sütemény is.

alaprecept: 50 dkg liszt, 1 zacskó élesztő (vagy 25g hagyományos élesztő), 2 ek cukor, 10 dkg Liga margarin, 2 dl langyos víz (az élesztő felfuttatásához), csipetnyi só

A tészta hozzávalóit laza tésztává összedolgozzuk, majd legalább fél órát langyos helyen kelesztjük.

MUFFIN

Én minden muffinhoz egyféle alapreceptet használok, amit aztán bárhogyan variálhatok. Szoktam beletenni meggyet, vagy reszelt almát, darált, vagy durvára tört diót (2 évnél fiatalabb gyerek nem eheti, ezért mióta Ambrus is eszik belőle, ezt egyelőre kihagyom), csokidarabokat (tejmentes étcsokoládét), kakaót, mazsolát, de lehet bele tenni bármit: narancsot, banánt, lekvárt, aszalt gyümölcsöt stb.

Az alaprecept: 20 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, 25 dkg liszt (ha diót is teszünk bele, akkor annyival kevesebb, amennyi a dió), 3 tojás (tojásfehérje allergiásoknak 4 tojás sárgája), 10 dkg Liga margarin

GESZTENYÉS MUFFIN

Ehhez fel kell verni a tojás habját, így tojásfehérje allergiások nem ehetik, de érdemes kipróbálni, hogy milyen csak a tojás sárgájával (3 tojás helyett 4-5 sárgája), mert szerintem úgy sem rossz, csak sűrűbb lesz a tészta állaga, de mivel a tészta nagy része gesztenyemassza, ezért nem lehet rosszabb.

10 dkg tejmentes étcsokoládé, 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg Liga margarin, 2 evőkanál rum (vagy kevés rum aroma), 2 evőkanál barack lekvár, 5 dkg cukor, 3 tojás (külön felverve a fehérje habnak), 5 dkg liszt, csipet só, 1 teáskanál sütőpor

Az étcsokoládét gőz fölött (vagy mikrohullámú sütőben olvasztó programon) felolvasztjuk és a többi hozzávalóval (tojásfehérje nélkül) összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert habot is.

PITE

60 dkg liszt, 30 dkg Liga margarin, 20 dkg cukor, kevés só, 1,5 dl víz

A töltelék lehet bármilyen gyümölcs: meggy, szilva, alma, de akár sütőtök is (lereszelve, kevés cukorral, néhány csepp citromlével összekeverve)

MEGGYES PITE PUDINGOS TÖLTELÉKKEL

Hozzávalók:

A tésztához: 45 dkg liszt, fél csomag sütőpor, fél mokkáskanál só, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg Liga margarin, 3 tojás (tojásfehérje allergiásoknak 4 tojás sárgája)

A töltelékhez: 8 dl meggylé, 5 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás pudingpor (tejmentes, főzős), fahéj, 1 l magozott, lecsepegtetett meggy

A tetejére: 1 tojás (tojásfehérje allergiásoknak csak a sárgája)

A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A meggyléből (lehet a befőtt leve, lehet dobozos gyümölcslé is vagy vegyesen) a cukorral és a pudingporral krémet főzünk, teszünk bele fahéjat ízlés szerint, majd belekeverjük a meggyet. Félretesszük hűlni.

A lisztet a sütőporral, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojásokat (akkor jó, ha nem ragad a kezünkre, szépen összeáll a tészta). Jól összedolgozzuk, két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyiket. A kikent tepsibe belefektetjük úgy, hogy a szélei magasan felérjenek, így a töltelék nem fog kifolyni. Rákenjük a meggyes masszát, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Megszurkáljuk a tetejét, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben 175-180 fokon kb. 60 percig sütjük. Csak akkor szeljük fel, ha kihűlt, mert addigra szépen összeáll a pudingtól a krém a belsejében, nem fog kifolyni.

KUGLÓF

Sokáig normál tepsiben sütöttem, mert nem volt kuglóf formám. Hamarabb meg is sül, mert a tészta szétterül, nem olyan vastag, mint a kuglóf. Én ezt is, a muffinhoz hasonlóan csinálom. Néha rakok bele diót, meggyet, bármilyen aszalt vagy friss gyümölcsöt, csokidarabokat. Ha szép cirmosat szeretnénk, akkor a tészta 2/3-át öntsük az olajjal kikent tepsibe, a maradékba tegyünk egy evőkanál kakaót, majd öntsük ezt is a tepsibe és villával, laza mozdulatokkal keverjük el a tésztát. Nem teljesen kell összekeverni, inkább csak bele-belemártani a villát, és kicsit átforgatni.

Tej- és tojásmentes:

10 dkg Liga margarin, 3 tojás (tejfehérje allergiásoknak 5 tojás sárgája), 12 dkg cukor, 30 dkg liszt, 2 dl szója, rizs vagy zabtej (bár nem próbáltam, de ez szerintem pótolható kb. 1,5 dl vízzel), 1 cs sütőpor, fél cs vaníliás cukor

„Csak” tejmentes:

22 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 4 tojás (külön a fehérje habbá verve), 1 dl víz, 1 dl olaj, fél cs sütőpor

ALMÁS SÜTI

Férjem kedvenc süteménye volt gyermekkorában. A nagyinál egyszer Ambrus is evett, és látszólag nagyon ízlett neki. Allergiája miatt nem volt kérdés, hogy én sütöm az első tortáját. Ez volt az. Sokat evett belőle, így jó választás volt. És legalább nem kente össze magát vele. (sokakkal ellentétben szerintem a szülinapi torta nem arról szól, hogy jól szétkenje magán, hanem inkább, hogy egyen is belőle)

50 dkg reszelt alma, 30 dkg cukor, 1 tojás (tejfehérje allergiásoknak csak a sárgája), 1 kávéskanál fahéj, 30 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 30 dkg magozott megy, 10 dkg tejmentes étcsokoládé (darabokra törve) De ebbe is tehetünk ízlés szerint meggy helyett más gyümölcsöt, vagy aszalt gyümölcsöket, diódarabokat (két éves kor alatti gyermek nem eheti) stb.

A hozzávalókat összekeverjük, kizsírozott, lisztezett tepsibe (formába) öntjük, alufóliával befedve 40 percig sütjük, majd fólia nélkül kis lángon (alacsony fokozaton) készre sütjük.

GYÜMÖLCSTORTA

Sajnos ehhez is szükséges a tojás fehérje. Viszont tejfehérje allergiásoknak elkészíthető a meggyes pudingos pitéhez hasonlóan, úgy hogy a pudingot gyümölcslében főzzük. Így ez is lehet születésnapi torta is akár.

10 dkg liszt, 12 dkg kristálycukor, 3 tojás (külön a fehérje habbá verve), 7 dkg Liga margarin, kevés sütőpor, a krémhez tejmentes pudingpor, gyümölcslé, gyümölcs, a tetejére pedig tortazselé (elkészítése a csomagolás alapján)

FÁNK

2,5 dl langyos víz, 1 tojás (tojásfehérje allergiásoknak csak 2 tojás sárgája), egy zacskó élesztő (25 g normál élesztő), 1,5 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, tojásnyi zsír (vagy 1 dl olaj), annyi liszt, hogy laza tészta legyen.

Az élesztőt kevés vízben felfuttatjuk, majd a maradék vízzel a többi hozzávalóval összegyúrjuk, egy órán át kelesztjük, majd a kinyújtott tésztából kiszaggatott fánkok közepét kicsit elvékonyítjuk (ujjunkkal középről kicsit széthúzzuk) és forró olajban fedő alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

MEGGYES LEPÉNY

20 dkg liszt, 20 dkg Liga margarin, 4 tojás (külön a fehérje habbá verve), 15 dkg cukor,

tetejére: 80 dkg magozott meggy +10 dkg cukor

A hozzávalókat összekeverjük, kikent tepsibe öntjük, majd a +10 dkg cukorral elkevert meggyet a tetejére szórjuk. Szép pirosra sütjük.

Sajnos itt is szükséges a tojások fehérje habbá verve, így ezt sem ehetik tojásfehérje allergiások. Bár én nem próbáltam, de itt is megér egy próbát, ha a tojáshabot margarinnal vagy tojássárgával pótoljuk.

KRUMPLIS POGÁCSA

Ez az egyetlen süti, amit ugyan én nem készítettem még soha, de a férjem édesanyja gyakran süti, főleg, mert nagyon szeretem JJ

1 kg burgonya, 1 merőkanálnyi zsír (vagy olaj), egy tojás (tojásfehérje allergiásoknak 2 tojás sárgája), 5 dkg élesztő, 1 dl langyos víz, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál só, annyi liszt, amennyit felvesz.

A burgonyát héjában megfőzzük, majd lehámozva összetörjük. Hozzáadjuk a cukros vízben elkevert élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól elkeverni), a sót, zsírt és tojást, és annyi lisztet, amennyitől jól gyúrható tésztát kapunk. Kelesztés nélkül kinyújtjuk, a tetejét bekockázzuk, megkenjük egy tojás sárgájával, meghintjük sóval (esetleg borssal vagy őrölt szerecsendióval), majd pogácsákat szaggatunk belőle. Az első tepsit hideg sütőben kezdjük sütni, mert mire felmelegszik a sütő, a tészta is megkel, és amíg sül az első tepsi, addig a többi tészta is.

Zakariás-Pipis Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése