2010. január 10., vasárnap

Farsang, avagy Nálunk is áll a bál!


Újév, új fogadalmak és mindezek mellett a nyugati kereszténység ünnepének, a vízkeresztnek (január. 6) eljövetele, valamint a farsang kezdetének ideje. Vízkereszt napjától, idén február 17-ig tart a farsang, a karneválok, vidám összejövetelek ünnepi időszaka.
A farsanghoz fűződő rítusokat számtalan népszokások őrzik, nálunk pl.: a Mohácsi busójárás. Azonban az ünnep őshazája Olaszország.

Gyermekeinknek talán úgy tudjuk emlékezetesebbé tenni ezt a nemes ünnepet, hogyha magunk készítjük el, legyen szó akár jelmezről, vagy álarcról (óvodás korosztálynál ez kissé rémisztő lehet, itt szóba jöhet helyette egy kis pizsamaparti). Iskolás korúaknak az osztályközösség fejlesztése céljából a csoportos beöltözés sokat javíthat. Mi egykoron Veresegyházi asszonykórusnak beöltözve bújhattunk néhány perc erejéig az Ő bőrükbe. Jó ötlet lehet még, ha mindenki zöldség és gyümölcsformájú maszkot készít (titkos sorsolás alapján, hogy ne legyen két egyforma) otthon, majd ki kell találni milyen zöldséget, vagy gyümölcsöt is takar az adott álarc.
Kisfiam 3 éves lesz, és most kezdi tudatosan utánozni az embereket, a más bőrébe bújás vágya még csak most jött el, valamint a maszkoktól, jelmezektől való félelmét most váltotta fel a pozitív érdeklődés. Majd egyik napról a másikra kedve támadt beöltözni! Tehát fontos az egyéni érettség és valóban gyermektípus kérdése.
Arcot akár magunk is festhetünk:























Hogyha megihletett a mára Velence szimbólumává vált maszk, mely a karnevál jelképe, magunk is készíthetünk kasírozással és annak kifestésével:


Alapanyagok:
1 db gipszkiöntő forma
1 kg gipsz
dekorfestékek
1 db bármilyen színű dekorglitter
1 db bármilyen színű flitter
ecsetek
1 db mintaív
A gipszet vízzel ki kell keverni. Tejfölsűrűségű masszát kell, hogy kapjunk, de gyorsan kell dolgozni, mert a gipsz elég gyorsan köt. Egy óra állás után kissé széthúzkodjuk a formát, így könnyebben kicsúszik. Majd jöhet a festés, díszítés ki- ki a maga ízlése szerint.
Pamutból, gyapjúból szakállat is lehet ragasztani.
Sminkeszközök beszerezhetők: http://www.makeupartistcenter.hu/

És hogy a hasunkról se feledkezzünk meg, a farsang jellegzetes ételei a disznóhús, káposzta és az édesszájúak örömére a farsangi fánk.

Hagyományos farsangi fánk receptje:

Hozzávalók:
- 50dkg liszt
- 8 tojássárgája
- 10dkg margarin
- 3dkg élesztő
- 3dl tej
- 5dkg porcukor
- olaj a sütéshez
- 1 evőkanál rum
- fél citrom reszelt héja
- tetszés szerinti lekvár a töltéshez
- só
Lisztet szitáld egy nagy keverőtálba, a közepébe készíts kis fészket, ebbe morzsold az élesztőt, melyet kevés langyos tejjel és cukorral elkevertél. Mikor az élesztő felfut, add a tésztához a megmaradt tejet, olvasztott margarint, porcukrot, rumot, reszelt citromhéjat és kevés sót. Fakanállal dolgozd simára, míg a tészta hólyagos lesz. Ruhával letakarva, langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára terítjük. Nagy pogácsaszaggatóval szaggass ki belőle korongokat, közepükbe nyomj mélyedést, és bő, forró olajban süsd aranysárgára. Olajból kiemelve lecsöpögtetjük. Tálaláskor a fánk közepén lévő mélyedésbe tegyél lekvárt, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!
(Szalay könyvek: 1 millió menü)

Alkoholmentes gyermekbólé:

Hozzávalók:
- bármilyen és bármennyi gyümölcs
- alkoholmentes gyermekpezsgő
- 100%-os alma, narancs vagy ananászlé
Elkészítés: Gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk. Nagy tálba tesszük, majd felöntjük gyümölcslével, gyermekpezsgővel hígítjuk.

Jó szórakozást, vidám farsangi mulatságot kívánok!
Flórián Tünde
És Te Hogyan készülsz a farsangra? Írd meg nekünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése