2010. január 12., kedd

Kirándul a baba

Kirándul a baba - egy hasznos oldal azoknak, akik a baba érkezése után is túrázni szeretnének, és azoknak, akik most kezdenék.

Párommal és a barátainkkal régóta nagy természetjárók vagyunk. Szinte minden hétvégére jutott egy hosszabb túra, ma sem tudom elképzelni az életem otthon ülve. Kicsit féltem, hogy egy gyerek vállalása megszokott életmódom feladására kényszerítene, de több pozitív példát látva rájöttem, hogy ez nem feltétlenül van így. A terhességem alatt is végig jártuk az erdőt, még a 8. hónap végén megmásztam a Kékes tetőt (azért ezt nem ajánlom mindenkinek).
Emma augusztusban született, és 3 hetes korában már magunkkal vittük babakocsiban a Hármashatárhegyre. Ekkor persze szembesültünk azzal, hogy nem mehetünk a megszokott keskeny, meredek, nehéz utakon, hanem babakocsival is járható útvonalakat kell keresnünk. Hamar találtunk is jó párat, ekkor jött az ötlet, hogy esetleg másokkal is megoszthatnánk a tapasztalatainkat, és a túráinkat összegyűjtve közzétehetnénk az interneten. Sőt, ha mások is elküldenék a túraútvonalaikat, az nekünk is segítség lenne. Így született a KIRANDULABABA honlap (www.kirandulababa.turistautak.hu). Hála a hozzám hasonló lelkes kismamáknak-kispapáknak, a túrák száma egyre nő. Mindegyiknél fel van tüntetve a hossz, a nehézség, és hogy járható-e egyszerű babakocsival, vagy csak sportbabakocsival ajánljuk.

Ha túrázni indulunk, az út kiválasztásán túl még több dologra kell figyelnünk.

Nyáron legyen nálunk baba napolaj, napvédő kalap, a babát pedig rétegesen öltöztessük. Érdemes vinni egy pokrócot, hogy lehessen piknikezni. Idén sajnos elég sok a kullancs, a pokróc alá terített nagy nejlonnal védekezhetünk ellenük. Használjunk kullancsriasztó szereket, és a túra után alaposan vizsgáljuk át a babát és magunkat is. A kullancs terjesztette agyhártyagyulladás elleni oltás csak 1 éves kor után adható! Nehezebb útra csak stabil, nagy kerekű kocsival induljunk, vagy valamilyen hordozóval.

És mindez milyen hatással volt a gyerekre?

Emma már az elején is nyugodtabb volt, jobban aludt és evett egy jó kis túra után, a friss levegő pedig mindenképpen jót tesz, főleg egy városi babának. Most, hogy már 9 hónapos, rengeteget szemlélődik, mindent kommentál, egyszóval nagyon élvez minden kirándulást. Legutóbb a Magas Tátrában jártunk vele, ami hatalmas élmény volt Emmának és nekünk is.

Bojti Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése