2010. január 26., kedd

Terhességi bőr(el)változások


Nemrég volt szó a csecsemők bőréről, azon belül is a téli bőrápolásukról , azonban ne feledkezzünk meg a kismamák bőrének változásairól sem.
Sokan úgy tartják, a kismamák kivirulnak a várandósság alatt, tekintettel a megváltozott ragyogó arcbőrre, vagy a dús hajkoronára. Azonban vannak olyan nem várt kellemetlenségek, melyek ugyan velejárója lehet terhességünknek, de mégis el tudják venni kedvünket. És hogy mik lehetnek ezek az elváltozások, Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvostól tudhatjuk meg:

A várandósság alatt viszonylag gyakori kellemetlenség/panasz, hogy megváltozik a bőrünk állapota, állaga és bizony némely területen viszketés jelenhet meg.

1.Terhesség alatt milyen típusú viszketések jelenhetnek meg?
Nem törvényszerű, hogy a kismamák bármilyen zavaró tünetet is észleljenek a bőrükön, sokaknak ebben az időszakban még szebb, bársonyosabb a bőre, mint korábban. Aki viszketést tapasztal, a következőkre gondolhat háttér okként: Feszülhet a bőr, elsősorban a has, mell területén, a térfogatnövekedés miatt. Egyszerű bőrszárazság is állhat a háttérben. A cukorbetegség egyik jellemző tünete is a bőrviszketés, ritkán, de előfordulhat, hogy ez a tünet hívja fel a figyelmet kezdődő cukorbetegségre.


2.Ártalmatlanok lehetnek ezek az elváltozások, vagy más is húzódhat a háttérben?
Az első két ok ártalmatlan, könnyen kezelhető otthon is. Esetleges cukorbetegségnél természetesen sokkal komolyabb odafigyelésre van szükség. Mivel kismamáknál a vércukorszintet rendszeresen ellenőrizni kell, mindenképpen kiderül, ha a várandósság idején cukorbetegség alakul ki.


3.Mivel segíthetjük a viszketés enyhítését?
A viszketés erősen hidratáló, rugalmasító testápolókkal, esetleg bőrnyugtató hatóanyagokat tartalmazó készítményekkel sikeresen csökkenthető. Ha száraz a kismama bőre, urea tartalmú testápolót javaslok használni, mert sokkal erőteljesebb hidratálást biztosít, mint a hagyományos testápolók. A has, csípő, mell nagyobb igénybevételnek kitett bőrére érdemes egész terhesség ideje alatt stria- krémeket alakalmazni, ezekkel akár teljesen kivédhető a terhességi csíkok megjelenése. Ha a kismama azt tapasztalja, hogy bőre a korábbi időszakhoz képest érzékenyebb, jó választás az aloe tartalmú bőrápoló használata, mely nyugtatja, táplálja és hidratálja az érzékeny bőrt. Kifejezetten kismamák bőrére kifejlesztett termékcsaláddal is rendelkezik a Babé dermokozmetikai márka, mely gyógyszertárakban kapható. Urea testápolója, terhességi csíkok elleni krémzseléje és aloe gélje mind évek óta jól bevált készítményei az igényes és tudatosan választó nőknek.


Átalakul a hormon- és immunrendszerünk, valamint az anyagcserénk, ebben az időszakban, ami bőr –és nyálkahártya változást idézhet elő:

- striák: mely a kismamák 90%-át érinti kisebb- nagyobb mértékben. Legkritikusabb területek a has, comb, fenék és a mell. A feszülő szövetekben lecsökken a vér- és nyirokkeringés, romlik az anyagcsere és tápanyagellátás, valamint rosszabb lesz a salakanyag, méreganyag kiürülése. Ez helyi ödémához vezet, a bőr, valamint a dermisz rugalmatlanná válik és meghúzódik. Helyén rózsaszín, vöröses, lilás csíkok jelennek meg, leginkább a terhesség második felében.


4. Van valamilyen praktika, esetleg hatóanyag, termék, amellyel megelőzhetjük a terhességi csíkok kialakulását, vagy ez is genetikai hajlam függvénye?
A striák kialakulását kivédhetjük, ha a nagymértékű és hirtelen súlygyarapodást elkerüljük, és rendszeres ápolással figyelünk a has, csípő, mell bőrére. Napi 1x-2x alkalmazott Babé striakrém használata hihetetlen mértékben rugalmassá teszi a bőrt, és teljesen elkerülhető a nem kívánt csíkok megjelenése. Mindenképp javaslom az odafigyelést a szülést követő időszakban is, végig a szoptatás idején, mert ezekben a hónapokban is nagyobb az esély a maradandó bőrelváltozások kialakulására.
Ha valakinél korábbi terhesség vagy jelentős testsúlyváltozás hatására már kialakultak csíkok, ezek is halványíthatóak otthoni stria elleni bőrápoló hosszútávú használatával. A hatékonyság fokozható lézerultrahangos testkezelésekkel, ill. a még hatékonyabb, bár kissé tolerálandó mezoterápiás kezelésekkel.


5.Terhesség után hatékony kezelési eljárás lehet a vákuumos nyirokmasszázs, ultrahang, vagy mikrodermabrázióval végzett kezelés. Ezek kozmetikai kezelések, de bőrgyógyász milyen eljárással tudja helyreállítani a bőr eredeti struktúráját?
Egyre több fiatal anyuka szívesebben fogad ajándékként egy komplex testkezelő kúrát, mint egy ékszert. A kozmetikai gépi kezelések elsősorban kombinált, kúraszerű alkalmazás mellett látványos eredményeket hozhatnak. Mivel különböző támadásponton hatnak, a vákuum, ultrahang, interferencia, radiofrekvenciás kezelések együttes hatása nagyobb, mintha csak egyiket vennénk igénybe. Persze jó tudni, hogy szükség van együttműködésre a csodagépek használata mellett is, ésszerű diéta, sok folyadék bevitel, mérsékelt testmozgás és kiegészítő otthoni ápolás növeli a kozmetikai kezelések eredményességét.
A csak orvos által végezhető alakformáló, bőrregeneráló kezelések legkorszerűbb eljárásai a nagyhatékonyságú radiofrekvenciás kezelések, az ultrahangos zsírbontás, és a rendkívül nagy hatékonyságú hatóanyag bejuttatást lehetővé tevő mezoterápia. Ezeket a beavatkozásokat orvosi vizsgálat kell, hogy megelőzze, hiszen a nagyobb hatékonyság akkor érhető el kockázatok nélkül, ha az ellenjavallt állapotokat, eltéréseket hozzáértő szakember kizárja, majd célzott kezelési programot állít össze.


6. Szülést követően mennyi idő után lehet elkezdeni ezeket a kezeléseket?

A nagy hatékonyságú kezelések legbiztonságosabban a szoptatás befejezése után kezdhetők el.


- fibróma: szintén kötőszöveti elváltozás, mely a nyakon, hónaljban, mell alatt jelentkezhet terhesség alatt, amely irritálódhat, begyulladhat, ami fájdalommal jár.
7. Terhesség alatt milyen módszerrel kezelhető?
A fibrómák szülést követően bármikor eltávolíthatók, nem kell megvárni a szoptatás végét. Legjobb választás a radiosebészeti eltávolításuk, hiszen érzéstelenítést nem igénylő, gyors és biztonságos kezelési mód, és nem elhanyagolható szempont, hogy heg nélküli gyógyulást erdményez. Otthoni utókezelést sem igényel, ráadásul olcsóbb eljárás, mint a sebészi beavatkozás.


- megerősödött szőr: Felgyorsulhat a szőrszálak növekedése, így ezáltal gyorsabban nő a hajunk és sűrűbb lesz. Megeshet, hogy ott is kinőnek, ahol eddig nem, pl.: hasunkon, arcunkon. Ezt a leghelyesebb kicsipeszezni, vagy gyantázni, de jobb kerülni a szőrtelenítő krémek, szőkítők használatát a bennük található vegyi anyagok miatt.

Hajunkat ápoljuk gyengéden ez idő alatt: Használjunk speciális sampont, kondicionáljuk alaposan (hogyha hajunk száraz és száll, szerezzünk be egy jó forró olajos hajápolót, vagy mélykondicionálót).

- festékfoltok: megemelkedett hormonértékek következménye. Leginkább mellbimbó, hónalj, comb belső oldala, nemi területeken, néha az alhas középső területén alakul ki egy sötét vonal.
- terhességi májfolt: állon, ajak felett, szemkörül alakulhat ki.


8. Megelőzhető ez a sokszor zavaró, szülés után is megmaradható elváltozás ill. létezik olyan hatóanyag, mely várandósság alatt is alkalmazható, és megakadályozza a melaninszintézist?
Májfoltok, pigmentfoltok megjelenését kivédeni érdemes leginkább, egész terhesség időszakában használt fényvédővel. Azt javaslom minden kismamának, de akár minden felnőtt nőnek, főleg, ha fogamzásgátlót is szed, hogy tavasztól őszig a nappali krémet cserélje le nagy faktorszámú, kifejezetten arcra kifejlesztett fényvédőre. Ez a módszer a legjobb, amivel kivédhetjük a pigmentálódást. Sajnos még így is gyakran megjelennek zavaró sötét foltok, főleg a felső ajak fölött, a homlokon, ill. az orcákon. Van esély rá, hogy a terhesség alatt kialakult foltok szülést követően jelentősen halványodnak. Ha marad zavaró folt, azt mikrodermabráziós kúrával, bőrgyógyászati hámlasztással vagy lézerkezeléssel lehet halványítani. Ebben az esetben is szükség van további fényvédelemre, mert a tünetek nap hatására visszatérhetnek.
Hogy melyik a személyre szabottan leginkább javasolt kezelés, azt bőrgyógyász tudja eldönteni, ill. ő tud segíteni a különböző eljárások közötti tájékozódásban. A pigmentfoltok kezelésére is az igaz, mint a testkezelésekre. A leghatékonyabb eljárásokat bőrgyógyász szakorvosnál kell keresni.


11. Mire kell odafigyelni az anyajegyek esetében?
Az anyajegyeket évente célszerű ellenőriztetni mindenkinek. Védekezni a napégés ellen kell, fényvédelemmel és a déli nap kerülésével. A terhesség időszakában sok kismama észleli új anyajegyek megjelenését, és a törzsön a meglévők esetleges növekedését. Ez nem feltétlenül kóros. Ha azonban valamilyen panasszal is jár, pl. fájdalom, nem múló viszketés, ill. ha egy meglévő anyajegy alakja, színe jelentősen megváltozik, előemelkedik, vérzik, ez mindenképp felhívhatja a figyelmet elfajulásra, és meg kell mutatni bőrgyógyásznak.


A verejtékmirigy működése általában fokozódik, ami zavaró izzadást okozhat.
12. Más kellemetlenséget is okozhat, ill. mivel kezelhetjük ezeket?

Fokozott izzadás esetében a tisztálkodásra kell nagyon odafigyelni, hogy a fertőződés és a bőr felázásának esélye minimális legyen. Pamutruházat viselése javasolt.


A verejtékmirigy megváltozása mellett a faggyúmirigy működés is változhat. Általában a faggyú termelése lecsökken, de a hormonok okozta megnagyobbodással is számolni kell. Ne lepődjünk meg azon, ha bőrünk egyik napról a másikra olyan tüneteket kezd produkálni, hogy hirtelen száraz vagy zsíros lesz, de akár pattanás vagy akné is megjelenhet rajta.

- az acne. Sok nő, akinek gyakori az acne megjelenése, javulásról számolt be a terhesség idején. Másoknak viszont romolhat az állapota. Kozmetikai szempontból igen óvatos ápolást igényel: alapos tisztítás, tonizálás, hidratálás. A lényeg az, hogy egy termékcsaládból legyen mind, ugyanis ezek egymásra épülő hatóanyagot tartalmaznak és mindig a jelenlegi bőrtípusunknak megfelelő legyen az. Mielőtt azonban elkezdenénk bármilyen acne elleni szert használni, konzultáljunk orvosunkkal!
Zsírszegény ételek, rendszeres mozgás javíthat a visszaszorításában.
13. AHA-s készítményt alkalmazhatunk ebben az időszakban? Gyógyszeres kezelés csak a szoptatás befejeztével jöhet szóba?

AHA tartalmú külső készítmények használhatók, de gyógyszeres acne kezelésre csak akkor van lehetőség, ha a nőbeteg igazoltan nem terhes és nem szoptat.


Sok kismama alsó végtagján seprűvénák jelenhetnek meg, arcukon, vagy törzsükön pókangiómák alakulhatnak ki, ill. a tenyerek vörösebbé válhatnak. Alsó végtagon nagyobb tágult visszerek jelentkezhetnek, valamint a nehéz lábérzés. Kezelésük részben orvosi feladat.

14. Terhesség után megmaradt angiómákat bőrgyógyász milyen eljárással szüntetheti meg? Egyáltalán megszüntethető?
Kis értágulatok két korszerű eljárással kezelhetők: Sclerotizálás során kis injekciókkal leht olyan anyagokat az érbe juttatni, melyek elzárják az eret, ami később felszívódik. a másik eljárás a lézerkezelés.
Mindkettő eljárást többször kell ismételni, képzett bőrgyógyász végezheti. Nagyobb, tapintható visszerek kezelése már az érsebész feladata.

Kozmetikai kezeléssel is késleltethetjük az érelváltozások megjelenését, ill. meg is akadályozhatjuk a különböző hatóanyagok bevetésével:

Fáradt láb érzés megelőzésére, külsőleg:
- mentol (fájdalomcsökkentő, frissítő)
- vadgesztenye (csökkenti a fokozott véráramlást)
- kámfor (hűsít)
Arcra: - vadgesztenye
- hamamelisz




Mint a legtöbb nő, a kismamák is szeretik a masszázst, mely megengedett, ha odafigyelünk az illóolajokra és megfelelő szakembert választunk a relaxálásra, bőrápolásra. Kozmetikai gyakorlatban fontos a simító mozdulatok, direkt áramhatás nélküli mikromasszázs használata és a terhesség utáni értágulatos terület, kivörösödést nem okozó, kíméletes kezelés.

Kérdéseimre válaszolt:


Dr. Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász és Kozmetológus szakorvos

Email: drbeleznay@chello.hu
Email: drbeleznay@dermaart.hu
Email: drbeleznay@yahoo.co.uk
MSN: drbeleznay@hotmail.com

Mobil: +36307480474
Skype: dr.beleznay.gyongyike

Örömteli, boldog gyermekvárást kívánok!

Flórián Tünde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése