2010. január 10., vasárnap

Házastársi nézeteltérés

„Apa azt mondta, majd ő megveszi ezt nekem!”

Ezt a mondatot tegnap a Lidlben csíptem el, pénztárnál ácsorgás közben. Anya, akinek a megjegyzést szánta a kiskorú, érthető módon tajtékzott. Aztán mégis felpakolta a plüssállatot a szalagra. Ekkorra odaért Apa is (az a fajta, akinek az új sportcipője kellemesebb látvány a külső szemlélőnek, mint a feje), és fizetett. A bárány meg elfoglalhatta méltó helyét négyszázadik „puhatestűként” a gyerekszobában.

Nem tetszik nekem ez a versengés. Versengünk a többi anyukával, a kolléganőkkel, a sógornőkkel, a testvérekkel, a gyerekünk nagyszülei meg elégedett mosollyal az arcukon közlik velünk, hogy a gyereknek esze ágában sincs hazamennie, náluk ugyanis sokkal jobban érzi magát, mint otthon.
Apa meg megveszi kicsi lánynak azt a cuki bárányt. Majd megmutatja ő a világnak, hogy a gyereket ő sokkal inkább szereti, mint Anya.

A gyerek nem hülye, csak kicsi, szokták mondani. Hamar észreveszi és kihasználja, ha a két szülő nem ért egyet valamiben. Tudja, mikor-mit-kitől lehet kérni, Anya engedi a mesenézést este 9-kor is, Apa pedig vesz még egy csokit. Ez látszólag jó a gyereknek, mert így minden kívánsága teljesül. Azt viszont már ritkán szeretik a gyerekek, ha Anya „lehülyemarházza” Apát a csoki miatt, vagy Apa háborog az esti nyugalom hiányán.

Mit lehet tenni? Akkor mindig mindenben egyet kell érteni a párunkkal?

Nem, de talán nem árt a fő irányelveket tisztázni. Idealisták azt szokták mondani, hogy ezt a gyerek születése előtti időszakra kell időzíteni, ami szerintem lehetetlen. Én is sokszor mondtam olyasmiket, hogy „az én gyerekem csak egyszer fog hisztizni”, de mostanra csak a színpadra illő utcai jelenetekből is összegyűlt kettő-három az emlékezetemben, a kiskorúból mégsem lett, „jó állapotú, garázsban tartott” egyed.

Visszatérve az irányelvekre- ahogy nő a gyerkőc, egyre több megoldandó helyzettel kell szembesülnie a párnak, és a különös fontosságú kérdésekben nem árt, ha a szülőknek egyre jár az agyuk. Nálunk ilyennek számítanak például: a napirend (és felboríthatóságának mértéke), az étkezésekkel kapcsolatos dolgok (szabad-e játszani a kajával, együtt ülünk-e asztalhoz, stb.), a hisztikezelés, vagy a pénzköltés kérdésköre.

Hogyan érjünk el eredményeket?

Adjunk a véleményére
Mindig abból kell kiindulni, hogy ketten vállaltuk a gyerek(ek)et, tehát egyrészt nem kell minden problémát nekünk, nőknek megoldanunk, másrészt valódi beleszólást kell hagynunk a gyereknevelésbe az apáknak is, különben éppúgy semmibe fogják venni a mi elképzeléseinket, mint mi az övéiket. Ha valamiben engedünk, számíthatunk rá, hogy legközelebb könnyebben nyerünk csatát.

Mondjuk el a miénket
Nem árt észben tartani, hogy az apák- kevés szerencsés kivételtől eltekintve- nem töltik a gyerekkel a napjukat, ezért fogalmuk sincs, hogy mi mikor szoktuk ebédeltetni, altatni a gyereket, tehát, szombaton sem fogja tudni, hogy tizenegyötvenre haza kell érniük a játszótérről, ha nem szólunk erről előre- én magam kezdetben például sokszor belefutottam ilyen jellegű problémákba.

Álljunk ki a férjünk mellett!
Saját „házirendünk” szerint, ha egyikünk ígér valamit a gyereknek, (például, hogy kap egy fagyit), ezt a későbbiekben a másik fél csak vis major esetén vétózhatja meg, de akkor is ajánlatot kell tennie a kiskorúnak az elmaradt haszon kárpótlására. Ugyanez a másik irányban is igaz- a fenti pénztári esetre utalva- ha Anya kimondta, hogy „nem veszünk birkát”, akkor nem veszünk birkát, és kész.

Az akut esetek…
Akut nézeteltérések kezelése nem egyszerű feladat- persze célszerű a „nagy és tisztázó” beszélgetéseket a gyerek alvásidejére tartogatni- de ha mégis különös ingerenciánk támad nekiesni a párunknak, mert mi ott és akkor éppen máshogy nevelnénk a gyerekünket, akkor kifizetődő ezt oly módon tenni, hogy megőrizzük emberi méltóságunkat. Végülis nem árt, ha a gyerek tanul egy kis konstruktív probléma- és nézeteltéréskezelést, arra az esetre, ha kamaszkorában szüksége lenne erre a tudásra…

És végezetül: a gyereknek is lehet igaza
Semmitől nem irtózunk jobban, minthogy a gyerekünk mamlasz lesz, és a későbbiekben nem tud majd érvényesülni a világban. Éppen ezért nem árt, ha a gyerek véleményét is meghallgatjuk, és az sem nagy kudarc, ha ennek hatására módosítjuk az elképzelésünket mi, szülők. Az, hogy mi kitartunk egymás mellett a férjünkkel, nem azt jelenti, hogy a gyerekünk ellen dolgozunk, hanem ésszerű határokat betartva vele együtt. Nem mintha ez divat lenne ebben az individualista társadalomban, de legalább megvéd az oly trendi civilizációs betegségek egy részétől.

Te hogy kezeled a nézeteltéréseket a családban? Van-e „főnök” a családotokban? Szerinted milyen a jó modell?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése