2010. február 4., csütörtök

9 leggyakoribb kérdés a gyermekágyból - gyógytornász válaszol

Kati összefoglalta a gyermekágyas osztályon leggyakrabban felmerülő kérdéseket és azokra adott válaszait is:

1. Mikor fekhetek a hasamra? 

  • Hüvelyi szülést követően első nap már lehet, de a mellek számára komfortosabb, ha kipárnázva fekszünk. (A medence alatt és a szegycsont alatt is párna legyen.)
  • Császármetszés esetén a varrat kiszedése után szabad hason feküdni, a következőképpen: a has alatt legyen puha összehajtott pokróc és a szegycsont alatt párna, vagy alkarra támaszkodjunk fel, így komfortossá tehető ez a helyzet, és a méhnek segítség az összehúzódásban és a hátunknak megfelelő pihenést ad.  
2. Felemelhetem-e a nagyobb gyermekemet a császármetszés után? 
 
Az első 2-3 hétben kerüljük a gömbölyű előrehajlást, inkább térdet, csípőt hajlítva vegyük fel, amit kell. Ebben az időszakban kerüljük a nagyobb gyermek felemelését, inkább üljünk le, és ő másszon az ölünkbe. A baba körüli teendők legyenek otthon köldökmagasságban, ezzel is kerülve az előrehajlott helyzeteket.

3. Mikortól lehet úszni menni?

Amint a váladékozások teljesen megszűntek, 6 hetes kontroll után. Vigyázzunk, mert a vízben kevésbé érezzük, mikor fáradunk el, inkább kevesebbet.

4. Mikor kezdhetek el tornázni, hasizmot erősíteni?

A szoptatás időszakában a gyakorlatok ne okozzanak kifáradást, izomlázat, csak kellemesen átmozgatóak legyenek! Mivel negatívan befolyásolhatják a tejtermelést vagy minőségben, vagy mennyiségben. Érdemes kiürített mellekkel kezdeni mozgást.
Általánosságban: Az első 6 hétben (császárnál 8 hét) finoman átmozgatva tornázzunk, fekve vagy ülve, esetleg medencebillentések, körzések, nyolcasok állva. Rövid 4-5 ismétléssel, majd fokozatosan emelhetők az ismétlések.
Majd ahogy a baba napirendje engedi, a 3. hónaptól kezdhetők ismerős régi gyakorlatok vagy babás-mamás torna. Heti 1-2-szer fél órás torna, amiben mindenféle has-, hát-, láb-, karizomgyakorlat lehet, nyújtásokkal tarkítva.
- Ugrálással járó mozgások kerülendők.
- Futás csak sport melltartóban, rugalmas talajon, hajlékony talpú cipőben, fokozatosan emelve a tempót és a távot.
Ezeket betartva kb. a baba 6 hónapos korára juthatunk el a terhességet megelőző aktivitási szintre.
Első négy napon a hasi légzés és a medence hátrabillentése (has+farizmok együttes feszítése) ébresztgeti a hasizmainkat.
- Első hasizomgyakorlat: háton fekve fejünk kis párnán, a lábaink talpon. A derekat leszorítani és levegő kifújással csak a fejet megemelni, majd vissza lelazítani. Egy nap max. 5 db, majd a 3. héttől (császár után 4. héttől) lehet párna nélkül is, és a 6. hét után (császár után 8. héttől) lehet a fej + vállakat is emelni.
- Komolyabb hasizomgyakorlatok a 3. hónaptól kezdhetők, az ismétlések számát lassan emeljük! Az első hónapokban csak az egyenes hasizmokat dolgoztassuk, majd kb. a 4. hónaptól a ferde hasizmokat.

5. Sokat fáj a hátam, főleg a két lapockám között, mit tehetek?

Különösen javaslom a vállak átmozgatását, mivel szinte minden baba körüli teendőnél a hát gömbölyű, előrehajlott helyzetben van. (Szerezzünk be széles, alápárnázott, vállpántos melltartót, lehet, hogy a mellek súlya húzza a hátunkat.) Elsősorban lapockazárás, hátrakörzés irányban. A 3. naptól ülve végezhető.
Negyedik naptól: Ágy szélén vagy széken ülve két kéz csípő mellett letámaszkodik, és lefelé eltolni a matracot, közben fejtetővel felfelé megnyújtózni, hosszan a gerincünk mentén érezzük a nyújtózást. Nagyon kényelmes szoptatási helyzetet válasszunk, hisz a nap nagy részét ez a tevékenység teszi ki. A hátunk legyen lapockáig megtámasztva, a könyök alátámasztva, a baba párnán és esetleg az egyik láb feltéve valamire. Egyszerű lazítás még, ha leülünk egy székre, és valami magasabb asztalra vagy pultra támaszkodunk a két alkarunkkal, ezáltal enyhén előredől a hátgerinc, és itt nagy mély kilégzésekkel próbáljuk előretolni a mellkasunkat. (Császár sebbel nagy terpeszbe üljünk le, fájdalmas gát esetén kis terpeszbe, enyhén hajlított térdekkel támaszkodjunk.)

6. Az utolsó hetekben elkezdett mindkét kezemen zsibbadni az ujjaim vége. Mitől lehet ez?

Ha szimmetrikusan minden ujj vége zsibbad, az az ödémásodással függ össze, keringésjavító gyakorlatokkal javíthatunk rajta keveset, teljesen viszont akkor múlik el, ha a szülés után a szoptatós hormonok hatására kimegy a szervezetből a fölös víz. Ha csak egyes ujjakon van, akkor lehet a méh helyzete miatt, ez szintén szülés után kb. 2 hét, mire elmúlik.

7. Császármetszés után a kezeim és lábaim nagy mértékben megduzzadtak. Mivel lehet ezen segíteni?

Fontos a műtét után a keringésjavító gyakorlatok végzése reggel, este.
Keringésjavító gyakorlatok a lábak duzzanata ellen:
- lábak nyújtózása far-comb-lábfej lefelé 3x, majd lábujjak integetése 10x, lábfejek integetése 10x, lábfej körzések 10x;
- óvatos csúsztatott térdfelhúzás váltva (ahogy haladnak a napok, egyre jobban megy majd);
- az ágyon kinyújtott lábak forgatása következik csípőből (ki-be);
- 3. naptól talpról egyik láb felnyújt a levegőbe, fent a lábfej integet, majd másik láb nyújtása.
Emellett nem tanácsos lógatni a lábat, ha lehet, a talpakat támasszuk meg vagy vízszintesbe tegyük fel, ha ülünk. Keresztbe tenni és hosszabb idore behajlítva tartani a lábakat sem szabad. Amint a szoptatós hormonok túlsúlyba kerülnek (kb. 4-5. nap), megindul a szervezetben egy természetes vízhajtás: tenyerek, talpak nagyfokú gyöngyöző izzadása és a nagy mennyiségű gyakori vizelet jelzi ezt. (Ezután így a szülés után 2 héten belül teljesen lemegy a duzzanat. Tornával még hamarabb.) Többedszer szültek, akiknél visszerek jelennek meg, nekik is javaslom a keringésjavító tornát, akár életmódi programként.

8. Nem fog szétszakadni a sebem, ha köhögök?

Császármetszést követően köhögéskor, tüsszentéskor a sebet két kézzel támasszuk meg, vagy ha csak ingerel a köhögés, inkább fojtsuk vissza mély légvételekkel vagy egy korty innivalóval.
Gátseb esetén pedig köhögéskor és tüsszentéskor próbáljuk megfeszíteni a farizmokat és ezzel együtt a gátizmainkat is. Csökkentve ezzel a gátra ható terhelést.

9. Feküdhetek-e az oldalamra császármetszés után?

Oldalra fordulásnál javaslom, fogjuk át a hasat, úgy forduljunk el. Oldalunkon való pihenéskor érdemes egy kisebb összehajtott törülközovel alátámasztani a hasat, mivel így nem húzódik a seb. Oldalon át keljünk fel, csavarodás nélkül komótosan, így nem feszül meg a seb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése