2010. február 7., vasárnap

Homeopátia - mit kell tudnunk az otthoni alkalmazásról

Egyre több helyen hallani, olvasni a homeopátiáról.

Bevallom én, először a szülés alatt alkalmazható szülést segítő szerekről hallottam, de nem volt elég információm, így innen-onnan, fórumokról, ismerősöktől informálódtam. Az ember nem szívesen gyógyszerezi magát, főleg nem a gyermekét. Mivel ezek a gyógyszerek vény nélkül kaphatóak a patikákban, elengedhetetlen, hogy vagy a gyógyszertárban, vagy máshol beszerzett kellő információ birtokában alkalmazzuk őket. Sajnálatos módon két gyógyszertárban is azt tapasztaltam, hogy a gyógyszerészeknek halvány lila fogalmuk nem volt melyik szer mire való, mit jelentenek a potenciálok. És gondolom nem csak nekem van ilyen tapasztalatom.

Több helyről szerezhetünk be ingyenes kiadványokat, informálódhatunk interneten, de vannak olyan kérdések (legalábbis bennem felmerültek), amikre ezekben sem találtam a válasz. Olyan kérdéssel pedig, mint hogy mit jelentenek a potenciálok, vagy olyan problémával, mint a szülés utáni hajhullás, csecsemőkori hasfájás, nem fordulunk Homeopátiás orvoshoz. Hogy ezekre a kérdésekre is választ kaphassunk, egy interneten is kérdezhető orvost, Homeomamit kérdeztem. Homeomaminak a gyerekek nevezték el, akiket a környezetében bogyókkal kezel nyolcadik éve.

- Mit kell tudnunk a homeopátiáról? Miben más, mint a hagyományos orvoslás?

A homeopátia nem betegségre, hanem egyéni tünetekre rendel szereket. Pl egy torokgyulladásnál mást kap az, akinek ég a torka, megint mást, akinek gombócérzete van nyelésnél. Alapja a megfigyelés. A tünetek az immunrendszer nem megfelelő működését jelzik. A homeopátia szerei növényi és ásványi eredetűek, és az immunfolyamatokat erősítik, a megfelelő irányban.




- Milyen hibákat követhetünk (követünk) el, ha orvosi felügyelet nélkül alkalmazunk homeopátiás szereket?

A magas potenciájú szerek erősen hatnak a lelki folyamatokra, és krónikus betegségeknél átmenetileg erősíthetik a tüneteket. Krónikus betegségek kezelését bízzuk homeopata orvosra.

- Mit jelentenek a potenciák? Mikor milyet használjunk?

Otthoni használatra a 15 CH és 30 CH szerek alkalmasak leginkább. Ezeket akut esetekben (láz, hasmenés, stb.) használjuk. A szám és a betű hígítási lépcsőt jelez. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a hígítás. A gyógynövényekből készült szereknél, mint pl, az Echinacea, vagy szoptatásnál az Urtica urens, ahol a fitoterápiás hatást akarjuk kihasználni alacsony, D4, 5CH hígítást alkalmazunk. Otthonra egyedül az Arnica montana ajánlott 200CH-ban, elsősegélyszerként.

- Mi a teendő pl., ha a patikában csak alacsonyabb potenciájú szert kapunk, mint amit szeretnénk? Helyettesíthetjük, vagy kizárólag az előírt potenciát alkalmazzuk?

Elvileg nem helyettesíthető. De akut esetben pl. szedhetünk 9 CH-s hígítást, gyakrabban, félóránként 5 golyót, javulásig. Kivétel a Pulsatilla és a Drosera szerek, ahol 15 CH alatti hígítás nem javasolt otthoni használatra.

- A homeopátiás gyógyszerek laktózt tartalmaznak. Laktózérzékenyek, tejfehérje allergiások szedhetik a szereket?

Igen, oldják fel vízben. Nem kell megvárni amíg elolvad, azonnal használható. 1-2 dl vízbe 5 golyó, az adag utána 1-2 korty a szájban tartva. Kisgyerekeknek, babáknak is így adhatók a szerek.

- Meddig kell alkalmazni a homeopátiás szereket?

Immunerősítésre pl. az Echinaceat kúraszerűen, egész télen át 5 CH-ban, az oscillot influenza megelőzésére heti 1x.
Betegségeknél a tünetek javulásáig akár óránként, később napi 2-3 alkalommal, 3 napon át. Alkati szert is előírhat az orvos rendszeres szedéssel.
Allergiaszezonban is kúraszerűen szedhetjük az allergén növény homeopátiás hígítását, és a homeopátiás antihisztamint, a Histaminumot.

- Ha gyermekünk még nem beszél, honnan tudhatjuk, hogy melyik szert adjuk, ha pl. más szer használható fájdalmas hasmenésre és más a fájdalom nélkülire.

Ilyenkor a külső tüneteket, pl. széklet színe, gyakorisága, kísérő és kiváltó tünetek stb. figyeljük meg. Az is lényeges mi javítja, vagy rontja a közérzetet. pl. vigasztalás, ringatás, vagy az ágynyugalom, hideg, vagy meleg ital, nyomás a hasra, görnyedt, vagy feszes tartás, stb. A könyvekben ezeket részletesen leírják.

- A tüneti szereknél ha több tünet is fennáll, amelyekre külön-külön gyógyszer van, mi a teendő? Melyiket alkalmazzuk?

Az aktuális tüneteket a jól választott szer lefedi. Pl. hasmenés + fogzás+hiszti+piros fél arc=Chamomilla.
Ha nincs ötletünk, adjunk komplex, több összetevős készítményt, vagy bevált kombinációt.
Pl. száraz köhögésnél: spongia-drosera-cuprum, vagy hasmenésnél podophyllum-arsenicum, magas láznál aconit, utána belladonna, allergiás reakciónál apis+histaminum, stb.

- Menstruációt megelőző idegességre, érzékenységre mikor kezdjük el szedni a gyógyszert?

A ciklus utolsó tíz napjában szedhető. a menstruáció kezdetéig.

- Mi anyukák tudjuk, hogy a csecsemők, kisgyermekek bizony gyakran felébrednek éjszaka, aminek számos oka lehet: fogzás, szeparációs szorongás stb. De mikor beszélünk alvásproblémáról? Mikor igényel kezelést?

A gyerekek sokszor a mi problémáinkat élik meg. Egy-egy alkalom nem gond, pl. ha izgalom éri, vagy lelki megrázkódtatás, öröm, de ha sorozatban nem alszik, akkor érdemes homeopátiás orvoshoz fordulni. Otthon a Sedatif PC-t próbálhatjuk ki. Fontos, hogy a kiváltó okot megtaláljuk, ez néha egy ijesztő árnyék, vagy zaj, vagy emésztési probléma is lehet.

Ha nem kaptál minden kérdésedre választ, Homeomamitól a www.homeopatia.info.hu oldalon kérdezhetsz a kérdezz-felelek rovatban.
Sürgős esetben hétköznapokon 9-17 óráig hívhatod a Homeopátiás Baráti Kör Egyesület Homeopátiás és Schüssler sók orvosi tanácsadó szolgálatát a 06-70-376-0606 telefonszámon.

Hamarosan olvashatsz a szülés alatt alkalmazott szerekről, illetve arról, hogy milyen szereket érdemes otthon tartani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése