2010. február 4., csütörtök

Cheklista - ami nélkül ne hozd haza a babát!

Most már aztán tényleg itt az ideje beszerezni a babakelengyét - de pontosan mit is, és mennyit?

Akár használt, akár új dolgai lesznek a kicsinek, elképzelhető, hogy néhány problémával szembe kell néznünk, például:

Fogalmunk sincs, hogy mekkora lesz a bébi

- ez így van, ne essünk kétségbe, ha a kórházban 5 centit túllóg a body a gyerek kezén. Minden első gyerekes ilyen idétlen formában viszi haza a kölyköt a kórházból (konkrétan tudom, hogy van, aki a másodikat is); a dolog nincs a gyerek pszichés fejlődésére negatív hatással.

Valamiből nem vettünk eleget

- ebben az esetben abban az örömben lehet részünk, hogy a szülés után először végre legálisan és egyedül hagyhatjuk el a lakást, hogy elrohanjunk egy létfontosságú rugdalózóért. Több kísérlet igazolta, hogy a vásárlással töltött egy órában a nagymamára bízott  újszülött nem bír éhen halni, és a percenkénti telefonhívások hangja mellett is békésen tud szunyókálni.

Megvettünk egy csomó felesleges cuccot:

ciki, de ne vacakoljunk velük sokat; adjuk el a neten, vagy ajándékozzuk el őket, amíg ki nem mennek a divatból.

Neten vásároltunk, és a minőség nem egyezik az elvárásainkkal: 

ez egy nagyon-nagyon  kellemetlen helyzet. A legtöbben úgy oldják meg a kérdést, hogy az Interneten tovább értékesítik a terméket. Ezt mindenkinek a lelkiismeretére bízom.

Bőség zavara- melyiket válasszam? 

Ez a párszáz forintos bodynál nem nagy horderejű kérdés, de például a babakocsinál tud fejtörést okozni. Ha tökéletesen tanácstalanok vagyunk, akkor vegyünk egy használtat olcsón, és pár hónap múlva a pudingelv (ti. hogy a próbája az evés) alapján látjuk majd, hogy legközelebb milyet nem választunk.
Esetenként a bababolti eladók is tudnak segíteni, mi például külföldön vettük a babakocsinkat, és amikor mondtam a nőnek, hogy Magyarországra visszük,  úgy tűnt, szűkült a kínálat, mert ezt felelte: „Akkor maguknak csak a nagy kerekű jó”.

És most jön a  fő kérdés: Mit szerezzünk be?

(Teljesen alapcsomag- a teljesség igénye nélkül)

Ruhákat:

Öltöztetésre az az ökölszabály vonatkozik, hogy a babán egy réteggel legyen több ruha, mint anyán (kánikulában még annyi plusz sem kell.)
 
Az első időszakban a lábfejes rugdalózók praktikusabbak, zoknival elég macerás bajlódni. 
 
Bodykra mindenképp szükségünk lesz, sapka is kell, és ha kapunk kisméretű hálózsákot, az nagyon praktikus.
 
Télen a babákat pár hetes korukig nem szokták nagyon levegőre vinni, ezzel érdemes számolni, mert ennek megfelelően a legkisebb méretű meleg, kinti ruhákból nem érdemes nagy darabszámot beszerezni. (Annyi azért legyen, hogy a bébi tüdőgyulladás nélkül haza tudjon jutni a kórházból). Kesztyűt és sálat a legkisebbek nem használnak. Cipő sem kell, szerintem, a télieknek sem, amíg zsákba vannak bugyolálva a babakocsiban.

Utazási kellékeket:

Autóba bébihordozó még akkor is jó ha van, ha történetesen a család egyébként nem rendelkezik saját gépjárművel. Különleges esetekre ugyanis sofőr könnyebben található, mint sofőr bébihordozóval.
 
Hordozó kendőt csak akkor vegyél, ha hajlandó vagy időt áldozni a kötések megtanulására is. Tapasztalatom szerint a szélesebb anyukák- különösen az első időkben- kényelmesebben tudják használni a kendőt, mint az egyszálbelűek. Ilyenkor ugyanis a gyerek szinte fekvő helyzetben van a kendőben, ezért nem árt, ha anya legalább olyan széles, amilyen hosszan szeretne feküdni a gyermek.
 
A kengurut csak egy hónapos kortól javasolják- nem kell előre megvenni, jobb, ha bele tudod próbálni  a gyereket.  Ha téli gyerekkel szeretnél kengurut használni, figyelj rá, hogy megfelelő overallt válassz hozzá (kétlábút- nem vicc, van olyan is, aminek az alja hálózsákszerűen egyben van.) És ide kell majd a cipő is! (Utóbbiak vonatkoznak a kendőre is.)

Bútorokat:

A kiságyat apa legkésőbb a család másik felének kórházi kötelező négy napja alatt állítsa össze. Bele a matrac mindenkinek meggyőződése szerint lehet a sima, kemény, 3 centis szivacstól a kókuszig minden köztes állapotú cucc is. Ha van hálózsák, a nyári babáknak lényegében más ágynemű nem kell (szerintem a lepedő sem, ha varrtál elég huzatot a matracra:))
 
Télen viszont lehetséges, hogy elkél még egy takaró a hálózsákra, de ha nem muszáj, ne legyen. Minél kevesebb cuccot tud a fejére húzni a gyerek, annál jobb. Fejvédő a kiságyba szintén nem létszükséglet. Légzésfigyelő hasznos lehet, de tanuld meg hozzá, hogyan kell szükség esetén újraéleszteni a babát, mert a mentő állítólag fizikailag képtelen időben kiérni, ha baj van.
 
Külön pelenkázó nélkül is van élet a Földön, én speciel jobban szerettem pelenkázni a padlóra tett szivacson (nem nagyon tud róla nagyot esni a gyerek), de ha várhatóan sokat lesz gerincbeteg nagymamára bízva a gyerek, akkor szerezzünk be legalább egy kiságyra fektethető pelenkázólapot. A legpraktikusabb a fürdőben kialakítani a pelenkázó részleget.
Ruhatárolásra a komód a legalkalmasabb bútordarab.

Egyebeket:

Fürdőlepedőből legyen 3-4 darab, állati sokszor lepisilik...
Textilpelenka a gyerek feje alá, és törölgetésre; indíts 10-zel, ha sokat bucizik a gyerek, legfeljebb visszamész még 20-ért..
Pelus és popsitörlő nélkül be se menj a kórházba. Újszülött pelusból max. 1 csomaggal vegyél, sokan már a szülőszobán se férnek bele. Popsitörlőből sem érdemes nagy mennyiséget felhalmozni- egyes babáknak ugyanis érzékeny a bőre rá. Ja, és ne a radiátoron tárold...
 
Lázmérőből és körömvágóollóból előírás szerint saját kell a gyereknek. Ezzel én tökéletesen egyetértek, csak magam a gyakorlatban nem követem. Persze, ha cumis lázmérőt szeretnél, akkor tényleg nem árt, ha a család felnőtt tagjai nem azt használják. (Én még nem próbáltam a cumis lázmérőt, de így látatlanban zseniális ötletnek tűnik.)
 
Egyes vélemények szerint a baba szennyes ruháit is külön kell gyűjteni és mosni. Ez is csak hitvallás kérdése. 

Cumi és cumisüveg: 

még nem láttam olyan kismamacsomagot, amiben ne lett volna cumi. Tehát nem kell előre megvenni. Ha véletlenül olyan reklámcsomagot kapnál, amiből ezek kimaradtak, akkor amíg kórházban vagy, a család be tudja szerezni őket. Mindenféle sterilizáló csodaszerkezetek kaphatók ezekhez- ha konkrétan nem esett trágyadombra a gyerek cumija, akkor szerintem elég a kifőzés is a fertőtlenítéshez.
 
A nagyon újszülöttek és az ennél csak kicsit öregebbek a kiságy végénél tovább nemigen szoktak tudni cumit köpni. Ott meg ritkán van trágyadomb. Viccen kívül, a koraszülötteknél feltehetően elvárható a nagyobb körültekintés e kérdésben, náluk megfontolandó egy ilyen ügyes-okos szerkezet beszerzése, annál is inkább, mert nagyobb a valószínűsége, hogy tápszeresek lesznek- tehát többet használnak cumisüveget, mint egy csak szopós baba.
 
Fülpiszkáló nélküli háztartásba nem adnak ki köldökcsonkkal gyereket a kórházból- ezt ne tessék elfelejteni (alkoholt majd felír a doki, hintőport is, azt hiszem.)
 
Ha a fentieket beszerzed, már haza tudod vinni a gyereket a kórházból, tudod hol altatni, be tudod pelenkázni, meg tudod fürdetni, fürdés után fel tudod öltöztetni, és még meg is tudod etetni. A többi jön magától.

Pajala

Na, mit hagytam ki? Szólj hozzá!

4 megjegyzés:

  1. Jól sikerült gondolatébresztő!!
    a mi csekklistánkban szerepelt:
    10x10-es streril gézlap a köldökcsonk kezeléséhez (nálunk nem a fültisztító lett a befutó)
    ajánlott a vízhőmérő beszerzése - második gyerek esetén már rutin a könyökkel mért hőfok :)

    és a hordozókendő kezelése nem bűvészmutatvány! kacsintós szmájli
    gyakorlatilag napos gyermek már hordozható vele, függőleges helyzetben is, vékony és kevésbé karcsú anyukák is kényelmesen magukra köthetik így
    ha a baba szereti, természetesen bölcsőtartásban is lehet
    érdemes előtte a kötéseket plüssmackó-kutyus-egyéb gyermek méretű önkéntessel gyakorolni! és vannak segítő oldalak, klubbok, akik megtanítanak szívesen a használatukra

    VálaszTörlés
  2. Ez inkább bíztatás: netes vásárlásnál 8 napon belül mindenféle indoklás nélkül visszaküldheted a terméket és visszaadják a pénzt. Nem kínos, törvényileg szabályozott.

    Pelenkázót tényleg nem muszáj venni, de nekünk nagyon jól jött, az én hátamnak is jól esett a pont megfelelő magasságú szilárd felület, az orvos is azon vizsgálta, oltotta be a lányomat, ha nem lett volna mindenki hajolgathatott volna az ágy fölé. A baba meg igen hosszú ideig nem tud leesni róla, mire le tud, addigra meg általában nem engedi magát a pelenkázón pelenkázni (máshol sem nagyon :))

    VálaszTörlés
  3. A hordozókendő szerintem is minden kismama csomagban alap kellene, hogy legyen. Születéstől kezdve inkább a függőleges helyzet ajánlott, mint a fekvő. Ha jól van felkötve a baba, akkor a súlya szépen eloszlik a hordozón és egy testé válnak.

    Én popsitörlő helyett bambusz törlőkendőt használok, amivel a környzetemnek teszek jót.

    VálaszTörlés
  4. nagyon tetszett a cikk, jókat mosolyogtam rajta. én pl a kiságyat expresszes hirdetésen keresztül vettem- egy nagymamától, akik alig használták. tömörfa kiságy, a két vége nem rácsos, hanem ilyen lap, és faragott, egyszóval gyönyörű, 140 hosszú, úgyhogy sokáig jó lesz, itthon pedig elpepecseltünk vele amíg kétszer átlakkoztuk, mindenki frászban volt, hogy 36. hetesen lakkozok, én meg nagyon élveztem. az ágyra tehető pelenkázólap a legjobb találmány a világon! fent is van kiságya az emeleten, meg lent is a nappaliban ilyen járóka szerű, hogy napközben azért legyen mibe tenni, és olyan szuper, hogy a pillekönnyű pelenkázót oda viszem magammal ahova akarom:) én rengeteg cuccot vettem a tesz-veszen, de nem bántam meg egyiket sem. körültekintően kell vásárolni, pl megnézni az eladó értékeléseit.
    már alig várom, hogy a másodikat várjam. na ezt jól megmondtam, de azzal is tuti szerencsétlenkedni fogok:)

    VálaszTörlés