2010. február 4., csütörtök

Kismama torna - nem csak fizikai felkészülés a szülésre

 A második szülésemre a HM- Állami Egészségügyi Központban került sor, és a császármetszést követő délelőtt legnagyobb meglepetésemre egy gyógytornász keresett fel, hogy megmutasson néhány gyakorlatot, melyek megkönnyítik a mozgásomat, valamint válaszoljon felmerült kérdéseimre.Most én kerestem meg Forgács Katalin Kingát és kolléganőjét, Keresztes Ágit, hogy meséljenek munkájukról. A gyógytornászok ugyanis fontos szerepet tölthetnek be a szülésre való felkészítésben egy jól megtervezett, és a várandós testnek megfelelő mozgássorral, valamint számos információval testünkről, és lelkünkről.
Forgács Katalin Kinga, akivel én is találkoztam a gyermekágyas osztályon 12 éve dolgozik gyógytornászként. A MÁV kórházban (pár éve több kórház összevonásával már HM- Állami egészségügyi Központ a neve) kezdte, és az első pillanattól megkapta a kismamatorna vezetését is, majd később, kb. 10 évvel ezelőtt a kismamák kérésére beindította a baba-mamatorna foglalkozást is. Ezt a tornát vette át később Keresztes Ági, és kiegészítette a babák játékos fejlesztő gyakorlataival is. A gyermekágyas és a nőgyógyászati osztályra kb.7- 8 éve járnak, és nyújtanak segítséget.
 

Mikortól és kiknek ajánljátok a terhestornát?

 

"célunk a terhesség könnyebb kiviselése"
 

Tornán csak egészséges terhes vehet részt, a nőgyógyász orvos jóváhagyásával, legkorábban a 12. héttől. Személy szerint a 16.-20. hét között mindenképp javaslom elkezdeni, mivel ha innentől kezdve rendszeresen jár a kismama, akkor fokozatosan tudjuk őt hozzá szoktatni a növekedő megterheléshez, ami természetes vele járója a várandóságnak, az élettani változások következménye.
A részvétel előtt felmérünk mindenkit, hogy milyen mozgásszervi problémája van és milyen az edzettségi szintje. A gyakorlatok szintje nem haladhatja meg a terhesség előtt végzett gyakorlatok szintjét. A mozgássor összeállításával célunk a terhesség könnyebb kiviselése, megelőzve a terhesség alatt létre jövő hormonális és szervi változások negatív következményeit. Így lényegében pszicho-fizikális felkészítés a várandóságra, a szülésre és az anyaságra.
A vajúdás és a szülés hosszadalmas kimerítő folyamat, de ha már a terhesség alatt kialakítjuk a megfelelő erőnléti állapotot, könnyebb, gyorsabb lefolyású lehet. Ezt aerob gyakorlatokkal érhetjük el melyek, nem csökkentik az agyhoz és a szívhez jutó vér mennyiséget, csak átirányítják a vért a belső szervek felől a dolgozó izmok felé. Fontos, hogy enyhe gyakorlatokat alkalmazzunk sok légző gyakorlattal.
 

Tanítotok gáttornát is?

A gátizmok kontrollált működésének a megtanulása lényeges, mivel a méh meg növekedett súlyát a has és medencefenék izmok tartják, így ha ezek nem megfelelő erősségűek, megnyúlnak a terhelés hatására (akár 2, 5 cm-rel is). Ezen izomcsoportnak a szülésben is jelentős szerepük van, ahol megnyúlva-kitágulva engedik át a magzatot a szülőcsatornán. Medence fenék izmok megfeszítésének és ellazításának tudatosítása, izom kontroll begyakorlása a cél a kismamaság alatt, nem edzzük csak karban tartjuk ezen izmokat,  és a gyakorlatok sorrendje előre mutat a szülés utánra, ahol majd az izmok erősítése lesz a cél.
A szülés alatt használható két légzőgyakorlatot is megtanítjuk a kismamáknak, melyek nemcsak őket segítik majdan a szülési fájások könnyebb elviselésében, de a baba számára is jobb oxigén ellátást biztosítanak!
 

Felkészítitek valamilyen módon a szülésre is a kismamákat? Miben tudtok még segíteni a fitten tartáson kívül a kismamáknak?

 

"hogy megismerjék a saját testüket és a terhesség alatti változásokat"
 

A kismamákat felvilágosítjuk a terhesség alatti változásokról, a szülésről, és a kórházban működő felkészítő programról. Ezek az információk segítik őket abban, hogy megismerjék a saját testüket és a terhesség alatti változásokat. Megismerhetik a szülés fázisait, azért hogy az esetleges félelmeiket eloszlassuk, így tudatosan készülhessenek gyermekük megszületésére. A relaxációs képesség kialakítása szintén fontos feladatunk, melyre a foglalkozás levezetéseként kerül sor.
Az aggódás, a félelem, amely bizonyos értelemben minden kismamánál jelentkezik, mint pszichés hatás kivetül a vázizmokra, s azok feszességét, néha fájdalmát idézhetik elő. Ezért is fontos, hogy minden kismama elsajátítsa a relaxációt. Sokszor a relax végeztével kerülnek elő a kérdések amik foglalkoztatják őket.
 

A kismama tornán kívül baba-mama tornát is vezettek, mondhatjuk, hogy baráti társaságok is kialakulnak a tornák során?

A baba-mama tornát is a hozzám járó kismamák hívták életre így azt kell mondja igen szoktak baráti társaságok kialakulni nálunk, amik szülés után is összejárnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése