2010. február 3., szerda

Folt hátán, folt

Gyermekeim ruháján leggyakrabban előforduló foltok leginkább tavasz-nyár tájékán keletkeztek, nem kis fejtörést okozva azzal, hogyan is tudom a legjobban és legegyszerűbben eltávolítani őket. Szerencsére a turmixolásos és nem tetszem étkek (ami a ruháján vagy rosszabb esetben rajtam landolt) idején már túl vagyunk, azonban mostanra is akadnak kisebb-nagyobb „foltbalesetek”. Gondoljunk csak bele, nincs is annál nagyobb buli, mint a méregzöld fűben meghemperegni, vagy akár marokszámra enni az épp aktuális frissen érő gyümölcsöket, nem mindig megkímélve ruháinkat…
Nagyanyáink idejében a természetes tisztítószerek voltak a bevált folteltávolítók: citrom, fehér ecet, alkohol (tiszta), bórax, melyet most jómagam is bevetettem.clip_image002
És íme, néhány örökzöld trükköt egy csokorba szedtem, mellyel könnyűszerrel megszabadulhatunk tőlük:
Az áztatást, langyos vízben végezzük, mert különben a szenny fehérjetartalmát beleégeti, nehezen tisztíthatóvá válik.
Gyermekeink ruhájára kerülhető étel- és italfoltok:

Friss gyümölcsfolt
Tejbe, vagy savóba áztassuk, ill. rácseppentett citromlével. Visszamaradt folt esetén háztartási ammóniákkal, H2O2 oldatával, vagy bóraxszal kezelhetjük.Az almafoltot a ruhából mindig frissen próbáljuk eltávolítani, mert később még nehezebb kitisztítani. A folt kiszedését már akkor kezdjük el, amikor még nem is látszik, ugyanis csak mosás után hagy sárga nyomot a ruhán.
Cékla, tea
Öblítés: Tojásságához keverjünk langyos vizet,
ecetes, majd normál vizes öblítés
Áztatás: Bóraxos oldatba
Vaj, vagy zsír

Mossuk ki a ruhát forró vízben, amit az anyag eltűr.
Mustár
Glicerines ronggyal dörzsöljük be, majd hideg vízben szappannal mossuk ki
Csokoládé
Lekaparjuk, és hideg vízben kiöblítjük, majd beáztatjuk biológiai mosószerbe
Kakaó
Szappanos meleg-,vagy sós vízben(1 liter víz + 2 evőkanál só) azonnal kimossuk, majd kiöblítjük langyos vízzel. Régebbi folt esetén tömény glicerinnel, vagy szappanszesszel. Makacsabb folt esetén: híg ammóniákos H2O2- oldattal kezeljük.
Rágógumi
Tegyük a ruhát a mélyhűtőbe, vagy tegyünk közvetlen a foltra jégkockát. Ha a rágógumi hideg, az anyagról könnyúszerrel leválasztható. A visszamaradt részeket szesszel vagy tiszta alkohollal távolíthatjuk el.
Tojás
Hideg vízben öblítsük, és biológiai mosószerrel mossuk. A nehezen kivehető foltra cseppentsünk hidrogén-peroxid és 5 csepp ammóniák keverékét.
Húsmártások
Hideg, mosószeres vízbe áztassuk be
Ketchup, lekvár
Öblítsük le hideg vízzel és áztassuk mosószeres vízbe. Hogyha így sem megy, alkalmazzunk H2O2-t a lekvár esetében, ketchupnél denaturált szeszt
Tej
Hideg vízben öblítsük ki és áztassuk biológiai mosószerbe
Növényi olaj
Vízzel itassuk fel, és a kezeljük a foltot szesszel és ecetesszenciával. A megmaradt foltot vegyszerrel távolíthatjuk el
Biológiai foltok

Vérfolt (Kisebb eséseknél sajnos elő szokott Nálunk fordulni, hogy legtöbbször a szájuk is vérzik, nem kímélve a ruhát sem)
A foltot azonnal mossuk ki hideg sós vízben. Ha a vér már megszáradt, keféljük le és áztassuk az anyagot hideg, biológiai mosószeres vagy H2O2-os vízbe.
Kakis folt
Itassuk fel vagy kaparjuk le és a ruhát fél óráig áztassuk bóraxos oldatban. Ezután hagyományos módon mossuk ki.
Pisis folt
Tegyünk rá sót, hogy felszívja, és hideg vízben öblítsük. A visszamaradt foltokra öntsünk az üvegből háztartási ammóniákot, öblítsük ki és tegyünk rá ecetesszenciát. Az anyagban maradt foltokat higított H2O2 – dal távolítsuk el. Végül hagyományos módon mossuk ki.
Hányás foltItassuk fel vagy kaparjuk le, azután bóraxos oldattal mossuk le, majd a szokásos módon mossuk ki.
Egyéb előforduló foltok
Sár
Hagyjuk megszáradni és keféljük le. A visszamaradt foltot denaturált szesszel dörzsöljük be, és folyékony mosószerrel mossuk ki a ruhát.
Fűfolt
image
Glicerinnel dörzsöljük be
Tinta
Hideg vízzel öblítsük ki, folyékony mosószerrel vagy citromleves szivaccsal dörzsöljük be és öblítsük utána ki ammóniákkal
Flórián Tünde

2 megjegyzés: