2010. február 23., kedd

Komplikáció mentes és gyors szülést kívánok!

Mint szinte minden nőnek, nekem is az egyik legnagyobb vágyam volt az életben, hogy valakinek én legyek az édesanyja.
 

Nagyon sok mindenen mentem keresztül

életem eddigi 33 éve alatt, rengeteg betegség (sokízületi gyulladás, magas vérnyomás…) mellett több műtéten, első sorban hasi műtéten is átestem. Ezek között egy petefészek ciszta műtét is volt, ami során egy kis orvosi műhiba történt, így nagyon féltem, hogy olyan végzetes kárt okoztak, ami befolyásolja majd a teherbe esést.
2007-ben, amikor összeházasodtunk a párommal tudtam, hogy ez előbb-utóbb kiderül. Lelkem mélyén nagyon féltem az időtől, attól, hogy vajon meddig kell próbálkoznunk majd, hogy összejöjjön, mégis hittem azt, hogy minden a legnagyobb rendben lesz.
 
Azt is tudtam, hogy mindehhez a legjobb formába kell hoznom magam. A rengeteg beszedett gyógyszer kiürítésére nagyon komoly diétába és méregtelenítésbe fogtam egy homeopátiás orvos segítségével, a meggyengült fizikai állapotom megerősítésére hetente háromszor a kondi teremben kezdtem a napomat és egy személyre szabott, ízületkímélő edzéssel sikerült visszanyernem erőnlétemet.
  
Mindennek a közel 1 évig tartó munkának és valami földöntúli segítségnek köszönhetően az első teszt már pozitív lett. Nem győztem hálát adni a sorsnak, és próbáltam hitemet továbbra is fenntartani abban, hogy eztán is minden ilyen nagyszerűen fog működni. Ez megdőlni látszott az első trimeszterben, amikor is hormonálisan az ízületeim mondták fel teljesen a szolgálatot, és szó szerint hetekig nem bírtam lábra állni. De végül a második trimesztertől beállt minden a normális kerékvágásba, onnantól kezdve nagyon élveztem minden percet.
Az izgalommal teli várakozás mellett időnként pánikszerű rettegés töltött el, ha a szülésre gondoltam. Csodálkoztam is magamon, hiszen tényleg nagyon sok fájdalmon vagyok túl, de ez teljesen ismeretlen terület volt számomra. Félelmem abból is adódott, hogy tudtam, a szülés során is mindennek jól kell működnie, még véletlenül sem történhet semmi, ami miatt császármetszésre kerüljön sor. Sajnos a korábbi laparoscopiás petefészek ciszta műtétem során a már említett műhiba miatt másnap újra a műtőben kötöttem ki, de ekkor már „rendesen felvágtak”. Majd pár hónappal később kiderült, hogy szövődményre hajlamos vagyok, és a beleim minden egyes hasi műtétet követően összecsavarodnak, amit egy elég komoly műtéttel lehet csak megszüntetni. Ebből a műtétből nekem pár hónapos eltéréssel szintén kettő jutott.
Így komplett szabásmintával a hasamon és a fenti előzményekkel vágtam neki a szülésnek.

 

Mivel a vérnyomásom az utolsó hónapban megugrott, orvosom a kardiológus javaslatára befektetett. Március 6-ra voltam kiírva, és előtte 1 héttel, egy szép pénteki napon feküdtem be a Szent Imre kórház szülészetére. Ekkor már éreztem, hogy hamarosan megérkezik Marci.
Az első fájásaimat vasárnap hajnalban éreztem meg. Bár rendszeresen jöttek, azt nem tudtam volna megmondani, milyen időközönként, mivel közben mélyen aludtam. Laikus lévén jósló fájásoknak tituláltam őket amit meg is erősített az, hogy a reggeli zuhany után elmúltak. De csak egy időre. Délután 4-kor már 20 perces fájásokkal ültem a váróteremben látogatóimmal. Próbáltam viccelődni a férjemmel, hogy menjen haza és próbáljon gyorsan sokat aludni, mert éjszaka fontos dolgunk lesz.
Aztán magamra maradtam a fájásaimmal, míg végül este 8-ra jutottam el odáig, hogy 10 perces fájásokkal felkeressem az éjszakás orvost. Vizsgálat és CTG után visszaküldtek a helyemre tovább vajúdni azzal az instrukcióval, hogy 4-5 perces fájások esetén fáradjak vissza. Nagyon nehezen tágultam, hajnal 3-kor értem el azt az állapotot, hogy bemenjek a szülőszobára. Ismét vizsgálat és a ctg következett, és megállapították, hogy 2 ujjnyira tágultam.
 
Hívták az orvosomat, a szülésznőt, és ekkor hívhattam én is a férjemet, aki rohant be hozzámEkkor még nem tudtuk, hogy felesleges a nagy sietség. Telt-múlt az idő és még mindig csak 3 ujjnyi volt a tágulás. Férjem és szülésznőm felváltva masszírozták a derekamat, hátamat, férjem ujjait szinte kilapítottam. Úgy éreztem, hogy ha nem foghatom a kezét, nem bírom végigcsinálni. Közben már annyira fáradt voltam, hogy az 1-2 perces fájások között is mély álomba zuhantam függetlenül attól, hogy álltam, feküdtem, vagy a labdán ültem.
Orvosom egyszer feltette a kérdést, hogy repesszen-e burkot, de a szülésznéni még túl korainak látta. Időközben kivilágosodott, és én azt éreztem, hogy soha nem lesz vége! Mikor az orvos ismét feltette a kérdést, és mielőtt a szülésznéni bármit is mondhatott volna, megkérdeztem, hogy az mennyiben befolyásolja a dolgokat. Ekkor elhangzott a bűvös mondat: felgyorsítja az eseményeket. Csináljuk, feleltem azonnal, esélyét sem adva ezzel egy esetleges ellenvetésnek.
  
Nem tudom, hogy ez időben mennyit jelentett, ekkorra már teljesen összemosódtak az események. Egy biztos, az iszonyú fájdalom ellenére is hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor a tolófájások megkezdődtek. Innentől kezdve viszonylag gyorsan zajlottak az események, és Marci az utolsó akadályt nagyon ügyesen vette. A több mint 20 órás vajúdás után az első pillanatban meghatódni sem volt erőm. Kellett pár perc, hogy összeszedjem magam, de mire manót a hasamra rakták, férjem után már nekem is záporesőként hullottak a könnyeim. Csodálatos percek voltak. Életem legnehezebb és mégis legszebb napja volt ez egyben, és szinte nem telik el nap, hogy ne jutna eszembe még így 3 hónap elteltével is.
Pocakosan nagyon szerettem elolvasni mások történeteit, sok erőt és kitartást lehetett belőle meríteni. Ezért bátorkodtam mindezeket én is leírni, talán az én történetem is segíthet valakinek. Ha másban nem is, talán annyiban, hogy hit nélkül nem működik a dolog!
A szülés előtt kb. 2 héttel egy szülinapi buliban voltunk. Búcsúzáskor mindenki zavarban volt, nem tudták, mit is kell ilyenkor kívánni, végül fájdalommentes szülést kívántak. Most már tudom, hogy ilyen nincs, és hogy nem is ez a lényeg. Így a fenti tapasztalatok alapján ezúton kívánok minden várandós kismamának komplikációmentes és gyors szülést!
 
Belleiné Pál Tünde

Nem féltem a szüléstől

Sőt. Nagyon vártam. Felkészültem rá. EDA nélkül akartam szülni. Úgy gondolom, hogy sok minden „AGYBAN DŐL EL”. Meghatóbbnál-meghatóbb szüléstörténeteket olvastam fórumokon. Én is ilyenre készültem. Elhatároztam, hogy gyors, és könnyű szülésem lesz. Vártam, hogy bekövetkezzen a csoda. Begyakoroltam a légzéstechnikákat, készen álltam. És végre eljött a pillanat, elkezdődtek a fájások.
Akkor még nem tudtam, hogy maratoni küzdelem veszi kezdetét. 19 órán át tartó 7 perces fájások után az orvosom tanácsára elindultunk a kórházba. A szülésznő szerint nagyon jó fájásaim voltak, de valahogy mégsem tágultam. A fájások nemsokára 4 percesek lettek, de még mindig csak alig 2 ujjnyi volt a méhszáj.
A 24. órában nem bírtam tovább, kértem az EDA-t. Ez volt az első csalódás. Magamban csalódtam, hogy nem bírom, pedig elhatároztam, végigcsinálom nélküle. Nem sokkal ezután a fiunk szívhangja rossz lett. Megvizsgáltak, azt mondták császár lesz, mert még nem vagyok kitágulva, neki pedig valamiért nem jó odabent. Ez volt a második csalódás. Nem vagyok képes megszülni. Nem tudom megadni a férjemnek azt a csodát, hogy együtt élhessük át a szülést. Nem adhatom meg neki élete talán legboldogabb, legmeghatóbb pár percét, amit más apukákon láttam szülőszoba-látogatáskor. Amikor fogták a kis csomagjukat, szeretettel, áhítattal nézték azt a törékeny kis embert a kezükben és boldogság sugárzott róluk.
Tudom, soha nem fogja a szememre vetni, még gondolatban sem hibáztat érte, de én meg akartam adni neki. De képtelen voltam rá. Csak futó pillantást vethetett rá a folyosón, és elvitték. A 3. csalódás a felismerés volt, hogy milyen önző vagyok. Nem azért folyik a könnyem, mert a gyermekemért aggódom, hanem magamat sajnálom. Mindenki nyugtatott, hogy minden rendben lesz, ne féljek. De nem mertem bevallani, hogy nem őt féltem, magamat sajnálom, amiért nem élhetem át a szülés csodáját, amire annyira készültem.
Azóta is hiányérzetem van. Mintha kaptam volna egy gyereket, de nem én szültem. Mintha kimaradt volna valami. Lemaradtam a lényegről. Azóta is sokszor belém mar, hogy vajon jó anya vagyok-e? Érte kellett volna aggódnom, de még csak eszembe se jutott. Pedig nem én szenvedtem igazán a 31 óra vajúdás alatt, hanem ő. Ez a csöpp kis drágaság, aki elindult a nagy útra, de nem volt ereje világra jönni. Ennyi szenvedés után kiszáradva, alig 2,5 kg-al segítették megszületni szegényt. Most 8 hónaposan több, mint 8,5 kg. Sok kortársát lekörözte súlyban. Senki nem mondaná meg róla, hogy ilyen ici-pici volt. És persze az idő anyává tett. Mostmár eszembe nem jutna magamat sajnálni. Minden percben érte aggódom.

2010. február 21., vasárnap

2 gyerek, 1 blog, 1 bolt

Nemrégen barangoltam a neten, amikor elém került egy takaros kis webáruház, és a hozzá tartozó blog. Rácsodálkoztam, és örömmel konstatáltam, hogy én ismerem a házigazdát, legalábbis virtuálisan. Szentpyr, vagyis Szentpétery Rita, nem tétlenkedett otthon a kisgyerekei mellett sem. Blogot ír, kézimunkázik, és kézimunkás webáruházat üzemeltet.
 

Hogyan jött az ötlet, hogy kézimunkás webáruházat nyiss? Mi volt előbb? a hobbi, vagy az üzlet?
 
Panna születése után véletlenül rátaláltam a neten néhány, addig ismeretlen külföldi tervezésű mintára. Itthon mégcsak hasonlót sem láttam azelőtt és persze rögtön szerelembe estem. Kissé nehezen, de sikerült azért megvásárolnom őket, mert egy keresztszemes fórumon kis társaságra leltem, akik éppen közösen terveztek rendelni Amerikából. Csatlakoztam hozzájuk. Bár okom nem volt panaszra, de ez így nagyon körülményes és a postaköltséggel együtt elég drága is volt. Hát innen a gondolat, hogy bizony nagyon jó lenne ennél egyszerűbben hozzájutni ezekhez a különleges mintákhoz és kézimunka kellékekhez itt Magyarországon is.
 
Mi alapján választod ki a kínálatban szereplő árukat?
 
Ó egyszerű dolgom van, hiszen én magam vagyok a célközönség:), vagyis amit én magam szívesen látnék egy ilyen típusú boltban, többé-kevésbé az van a boltom kínálatában.
 
2 gyönyörű gyermeked van. Hogyan tudsz mellettük dolgozni, és a hobbidnak is időt szentelni? Hogyan osztod be a napjaidat?
 
Ez most egy kicsit zűrös, mert innen-onnan csípem el az időt a "munkámhoz", főleg esténként, miután lefektettem őket. Ha éppen nem kell a megrendelésekkel foglalkoznom, akkor az este a hímzős időm is. De amikor beérkezik egy-egy nagyobb szállítmányom, akkor bizony kicsit megcsúszom a háztartással. Azt remélem, ahogy nő az aprónép, úgy egyre inkább lesz egy fix időszak a napomból, amit intenzíven a bolt ügyeivel tölthetek. Annál is inkább, mert nagyon sok tervem van, amihez semmi másra nem lenne szükségem, mint időre és még több időre.
 
 
Milyen terveid vannak az üzlettel kapcsolatban?
 
Hát igen, még rengeteg olyan dolog van, amit szívesen látnék egy ilyen profilú webáruház virtuális polcain. Bár nagy tisztelője, sőt rajongója vagyok én magam is jó néhány külföldi tervezőnek, de meggyőződésem, hogy nem kellene sokat keresgélni a magyar illusztrátorok között és izgalmas dolgokra lennénk képesek. A webáruházat is bőven lehetne fejleszteni, kényelmesebbé, "okosabbá" tenni, de ez a jövő zenéje egyenlőre.
 
A hímzésen kívül szép horgolásokat is láthattam tőled, milyen kézimunkát próbálnál még ki? Mire vágysz még?
 
Már nem merek semmire sem vágyni új kézimunka technikák terén, hiszen most is csak belekapok ebbe-abba és bevallom egy harmadik baba a legfontosabb vágyunk, tehát marad az álmodozás a nyugodt nyugdíjasévekről, amikor is profi módon varrok, talán nemezelek és persze a horgolás minden csínyja-bínyja is a kisujjamban van! :)
 
Hogyan tervezed a jövőt? Visszamész korábbi munkahelyedre, vagy később is főállásban ezt szeretnéd csinálni?
 
Én az a típusú nő vagyok, aki az anyaságot a lehető legnagyobbra becsüli. Úgy érzem, hogy ennél fontosabbat, értelmesebbet, értékesebbet nem tehetek, mint hogy a családomat terelgetem, vigyázom. Persze az évek múlásával a hangsúlyok áttevődnek és a gyerekeknek kevésbé lesz szükségük minden időmre. És igen, most úgy gondolom, hogy jó lenne megvalósítani a  Szentpyr-be beleálmodott távlatokat, nem csak a saját, de remélem mások örömére is.
 
Nézzetek be Szentpyr-hez, gyönyörködjetek, vagy akár válogassatok kedvetekre:

http://szentpyr.hu/

Amíg a gyerekek alszanak

Amikor elkezdtem blogot írni a gyerekeimnek/ről, még nem sejtettem, hogy ez a világ nem csak a naplóírásról szól. Évekkel később, egy varrással foglalkozó barátnőm hívta fel a figyelmemet arra, hogy hány kreatív ember vezet blogot, és osztja meg tapasztalatait, elkészült remekeit olvasóival és a nagyvilággal. Csak egy blog-szolgáltatón belül is óriási, összefonódott kreatív-blog-világ jött létre. Természetesen én is elkezdtem őket böngészni. Nem is feltétlenül az ötlet,  vagy iheltszerzés miatt, hiszen én alig értek a kézimunkákhoz, hanem valami furcsa kiváncsiság hajtott, hogy gyönyörködhessem mások munkáiban. És elképzeljem, hogy egyszer majd én is...
Így akadtam Zsukkára, becsületes nevén Zsugyel-Klenovics Katára, és szépséges táskáira. 
 

 

Mesélj egy kicsit a családodról! Hány gyereked van, hol éltek, stb... 

Egy Nógrád megyei faluban, Bánkon élek férjemmel és két kis Csemeténkkel. Dani két és fél éves, Hanna Zorka 9 hónapos.
Eredetileg az ország nyugati részéből, Nagykanizsa mellől származom, Bánkhoz a munkánk miatt kötődünk: férjemmel mindketten evangélikus lelkészek vagyunk, bár engem most elsősorban az anyai teendők kötnek le. Abban a kis szabadidőben, ami a gyerekek mellett adódik, megpróbálok valami kreatív tevékenységgel kikapcsolódni, feltöltődni.

Hogyan lett hobbiddá a varrás? Mikor tanultál meg varrni? Mit szeretsz benne? 

A varrás új szerelem, alig fél éve tart. Zorka születése után kezdtem ismerkedni a varrógéppel. Igaz, hogy már régóta volt egy nászajándékba kapott kis gépem, azzal leginkább csak a nadrágok felhajtásáig jutottam el. Aztán egy barátnőm elkezdett patchwork tanfolyamra járni, és egyszer megmutatta nekem egy egyszerű blokk elkészítését lépésről-lépésre. Azóta nincs megállás, teljesen elvarázsolt a varrásban rejlő rengeteg lehetőség, és az sem utolsó szempont, hogy ez egy olyan hobbi, ami viszonylag hamar sikerélményt ad: egy délutáni alvásidő alatt is szép dolgokat lehet készíteni.

Mikor tudsz varrni a gyerekek mellett?

Csak ha alszanak. Amikor elkezdtem varrogatni, akkor az éjszakáim mentek rá, szinte alig aludtam, annyira szerettem volna minél előbb megtanulni az alap fogásokat. Most már kíméletesebb vagyok magamhoz, és inkább csak a délutáni alvásidőben varrok, de most már gyorsabban is készülök el egy-egy táskával, vagy éppen irattartóval, kulcstartóval, mint a kezdet kezdetén.
Dani próbaoviba is jár már délelőttönként néhány órára, ha Zorka akkor együttműködően alszik, akkor délelőtt is van egy kis idő, ami csak az enyém.
Nem mondom, hogy ez néha nem a háztartás rovására megy...

Miket szeretsz varrni? 

Én mindig is nagy táskarajongó voltam, rengeteg táskát sikerült beszereznem az egyetemi évek alatt és elsősorban a kézműves táskákat kedveltem már akkoriban is. Ha egy egyszerű kis szütyőn volt egy applikált virág, annak már nehezen tudtam ellenállni :o).
Így a saját varrományok közül is a táskákat részesítem előnyben, persze még rengeteg tanulnivalóm van, de olyan jó érzés, hogy egy táska, ami tetszik, és amit szeretnék, a saját kezem alól is kikerülhet.
Ennek ellenére főleg másoknak varrok, a család és barátok után nyitottam a Meskán is egy kis boltot, de egyre inkább úgy tűnik, hogy az ottani árukészlet feltöltése már a szabadidőmet meghaladó feladat lenne, úgyhogy mostanában leginkább csak a megrendelések elkészítéséig jutok el.
 

Más kézműves dolgokat is szeretsz? 

A legtöbb kézműves dolgot igyekszem kipróbálni, mindig felvillanyoz egy-egy új technika. Amikor még nem varrtam, akkor egy ideig az üvegfestés volt a kedvenc hobbim, aztán persze üvegmatricáztam, dekupázsoltam is, gyertyát festettem, vágtam-ragasztottam, mindenféle kreatívkodásba belekóstoltam.
A varrás a benne rejlő kifogyhatatlan lehetőség miatt nyűgöz le.
 

Van még valami egyéb hobbid? 

A blogolást nem tudom, hogy a hobbik közé soroljam-e, mindenesetre ez is egy bizonyos fajta szabadidős tevékenység. Amit még hobbinak neveznék, az a Photoshoppal való babrálás, a digitális scrap, amit szintén nagyon szívesen csinálok elsősorban a gyerekek fotóiból.
Aztán a horgolást szeretném még megtanulni, volt már egy kósza kísérletem horgolt állatkák gyártására, ez már tényleg csak a szabadidő végességén múlik, hogy ebben a kézimunkában nem sikerül jobban elmélyednem.
 

Mit szól a családod hozzá? 

A családom – elsősorban a férjem – szerencsére támogat a hobbizásban, enélkül azt hiszem nem is tudnám csinálni. Az anyagbeszerző-körutakon mint sofőr működik közre, vagy éppen a gyerekeket próbálja lekötni, amíg én az anyagok között válogatok, de ha fontos varrnivalóm akad, akkor egy kis gyerekvigyázást is vállal, amennyire az ideje engedi. A csomagok feladása is az ő feladata.
Azt hiszem szerencsésnek mondhatom magam, ami a családom hozzáállását illeti, persze a család rovására sosem mehet semmiféle hobbi, bármennyire is szeretek varrni, csak annyit engedek meg magamnak, amennyi még nem tőlük veszi el az időt.
 
Zsukka műveit a http://alkoto-pillanatok.blogspot.com oldalon nézheted meg!

2010. február 14., vasárnap

Mi mire jó? - Homeopátia alkalmazása otthon

Múlt héten a homeopátiás gyógymód otthoni alkalmazásáról olvashattátok Homeomami válaszait. Most elmondja, mik a szülés szerei, illetve milyen szereket érdemes beszerezni otthoni házipatikánkba.

HÁZIPATIKA
Homeopátiás alapcsomagok

Családi alapcsomag
Aconitum 15 CH – köhögés, láz, sokk
Allium cepa 9 CH – nátha, vizes
Apis 30 CH – torok, duzzadt, csípések, allergia
Arnica 30 CH, 200 CH – elsősegély, sérülések után
Belladonna 30 CH – láz, fejfájás, torokgyulladás, skarlát
Borax 15 CH – szájpenész, pelenkakiütés
Bryonia 15 CH – influenza, mellgyulladás, lumbago
Chamomilla 15 CH – fogzás, kólika, láz
Drosera 15 CH – száraz köhögés
Echinacea 5 CH – immunerősítő, vírusölő
Ferrum phosphoricum 15 CH – lassú láz, orrvérzés
Gelsemium 30 CH – influenza, lámpaláz
Ipeca 15 CH – hurutos köhögés hányással, hányás
Ledum 9 CH – rovarcsípés, szúrt sebek
Mercurius solubilis 30 CH – tüszős mandula
Nux Vomica 15 CH – gyomorproblémák, aranyér, másnaposság
Pulsatilla 15 CH – láz, nátha, kanyaró
Rhus Tox. 15 CH – bőrallergia, ifluenza, kiütések
Oscillococcinum – influenza
Homeogene 9 – torokgyulladás
Coryzalia - nátha

Bébi alapcsomag
Chamomilla 15 CH
Belladonna 15 CH
Aconitum 30 CH – láz, ijedség, sokk
Arnica 30 CH
Colocynthis 15 CH - kólika
Apis 15 CH
Pulsatilla 15 CH – dugulós nátha
Ipeca 15 CH
Lycopodium 15 CH – felfúvódott has
Urtica Urens 5 CH – tejserkentés, csalánkiütés

Homeopátiás utazó csomag
Histaminum 30 CH – allergia ellen
Natrium muriaticum 15 CH – herpesz, székrekedés
Podophyllum 15 CH – hasmenés, spriccelő, fájdalmatlan
Arsenicum album 30 CH - ételmérgezés
Ipeca 15 CH -hányás
Cocculine – utazási rosszullét
Belladonna 30 CH – láz, fejfájás, napszúrás
Cantharis 15 CH – nagy felületű csípés, hólyagos égés, herpesz
Apis 15 CH – égés, duzzadt csípés
Arnica 30 CH – sérülések után
Oscillococcinum - vírusfertőzésre

Allergia csomag
Apis 15 CH – duzzadt szem, bőrallergia
Euphrasia 15 CH – viszkető szem, nátha
Allium Cepa 9 CH – künnyes szem, nátha
Histaminum 30 CH – általános szer
Nux Vomica 15 CH - orrdugulás
Pollens 15 CH – virágpor allergiára, folyamatosan
Ambrosia 15 CH – parlagfű allergiára


SZÜLÉS SZEREI



Felkészítő szerként az utolsó négy hétben heti 1x5 golyó Caulophyllum 30 CH. Érlelei a méhszájat, felkészíti a méhet.

Vajúdás kezdetén (1 adag, azaz 5 golyó)
ARNICA 30 CH
- a vérzékenység csökkentésére
- a szülés alatt keletkező szöveti sérülések, vérömlenyek gyorsabb gyógyulása, az
ezekből eredő fájdalmak csökkentése érdekében
- enyhe antiszeptikus és visszér-gyulladás csökkentő hatás

Vajúdás alatt (3-5x5 golyó)
CAULOPHYLLUM („homeopátiás Oxitocin”) 30 CH
- oxitocinra nem reagáló fájásgyengeség, túlhordás, idő előtti burokrepedés esetén
- segíti a méhszáj tágulását (szúró érzés a méhnyak körül)
- heves, kimerítő, túl gyors, túl rövid, eredménytelen fájások
- kitolási szakban, ha csökkennek, vagy teljesen leállnak a fájások

CAULOPHYLLUM D4, 5 CH
- elsősorban méhnyak lazító, fájás-erősítő (függetlenül az alkattól)

PULSATILLA 30 CH
- rendszertelen fájás, ferde-, farfekvés esetén
- indokolatlanul fájdalmas méhösszehúzódások, álmosság a vajúdás alatt
- sírás-nevetés, vigasztalhatóság („igen doktor úr”)
- szülésznőhöz, orvoshoz ragaszkodik
- vérszegénység, hideg, visszeres láb, vágyik a friss levegőre

CIMICIFUGA 30 CH
- hypertoniás fájásgyengeség, merev méhszáj esetén (a vajúdás alatti vérzést fokozhatja)
- hisztérikusan sóhajtozó („megőrülök”), zajra érzékeny vajúdó – sokat beszél
- őrjítő fájdalmak, motoros izgatottság, nyugtalan járkálás
- fájdalom: tépő, görcsszerű, combba, vagy csípőből csípőbe sugárzó

GELSEMIUM 30 CH
- hypotóniás fájásgyengeség, merev méhszáj, stagnáló szülés esetén
- általános izomgyengeség – fekszik, vagy tartani kell
- előzetes szorongás a szülés miatt, finom kézremegés, igény a magányra

Kitolási szak elején (l x5 golyó)
ARNICA 30 CH
- a méhvérzés csökkentésére (megelőzésképpen még a magzati bevérzéseket is kedvezően befolyásolja)

Bővebben a várandósság és szülés szereiről: http://homeopatia.info.hu/index.php?lang=hu&mode=HihModSite&page=HihPgSiteDocuments&hid_from=&doc_type=zsebkonyvek&doc_id=15


Végül néhány "tipikus" eset szerei:

Hasfájás: Colocynthis, Chamomilla, Lycopodium, Dioscorea,

részletesen: http://homeopatia.info.hu/index.php?lang=hu&mode=HihModSite&page=HihPgSiteStart&article_id=5

Fogzás: Chamomilla 15 CH +
Belladonna 9 CH 2-4 alkalommal naponta
Heti 1x Calcium carbonicum 30CH – segíti az áttörést.
Hasmenésnél (fogzás miatt): Chamomilla+Podophyllum 15 CH-ban, felváltva

Megfázás: Coryzalia – általános szer
Dugult orr: Nux vomica, Sticta pulmonaria, Sambucus nigra-15 CH-ban, felváltva, óránként. Vízszerű orrváladék: Allium cepa, Kalium iodatum, Arsenicum album - 15 CH-ban, felváltva,
óránként.
Sárga, nehezen fújható orrváladék: Hydrastis, Kalium bichromicum, Mercurius solubilis -9 CH-
ban, felváltva, óránként.

Hasmenés: Arsenicum album 15 CH, három óránként.
Mellé:
Csak hasmenés esetén: Aloe, Podophyllum -15 CH-ban, felváltva, óránként.
Hányás is van: Ipeca, Nux Vomica - 15 CH-ban, felváltva, óránként.
Erős görcsöknél: Cuprum metallicum 15 CH, javulásig

Csípések: Apis mellifica 30 CH – rögtön a csípés után, majd óránként 1, öszesen 5 alkalommal. Mellé:
- Szúnyogcsípésre: Ledum 9 CH, óránként
- Pókcsípésre: Tarentula 9 CH, óránként
- Medúzacsípésre: Urtica urens 5 CH, óránként

Bővebben: http://homeopatia.info.hu/index.php?lang=hu&mode=HihModSite&page=HihPgSiteStart&article_id=127

Sebgyógyulás, balesetek:
Rögtön utána: Arnica 200CH 1 adag, azonnal.
Mellé: Arnica 30 CH, napi 2x, 1 héten át.
- Sokk esetén: Aconit 30 CH, negyedóránként.
- Rándulás, húzódás: Apis 15 CH, Bryonia 9 CH, Ruta 9 CH, az első két napban óránként
váltogatva, majd 3 hétig napi 1x mindegyikből.
- Törés: Symphytum 5 CH, reggel este 5 golyó, három hétig.

Bővebben: http://homeopatia.info.hu/index.php?lang=hu&mode=HihModSite&page=HihPgSiteDocuments&hid_from=&doc_type=zsebkonyvek&doc_id=13


Ha nem kaptál minden kérdésedre választ, a http://www.homeopatia.info.hu/ kérdezz-felelek rovatában felteheted őket.

2010. február 8., hétfő

Te hogyan térsz vissza munka világába?

JÓL-LÉT anyagilag és lelkileg- ebben támogatja az anyukákat a JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány


"pedig én még csak nem is vettem igénybe az alapítvány anyák részére szóló szolgáltatásait"

Minap a JÓL-LÉT Alapítvány ügyvezető helyettesével, Svéda Dórával beszélgettem az alapítvány munkájáról. Igen, beszélgettem, mert nem lehet ezt egy hagyományos interjúnak nevezni, több okból sem. Egyrészt azért, mert nem vagyok hivatásos újságíró, és azért sem, mert a találkozásunk sokkal inkább hasonlított egy megerősítő beszélgetésre, eszmecserére, mint egyszerű interjúra. Rengeteg gondolattal, lelkesedéssel, és feltöltődve távoztam a több mint 1 órás ott tartózkodásom után, pedig én még csak nem is vettem igénybe az alapítvány anyák részére szóló szolgáltatásait.
Az alapítvány azzal a céllal jött létre 2002-ben, hogy megoldásokat keressen az anyaság és munka/hivatás/karrier összeegyeztetésének nehézségeire. A nők munkába való visszatérése komoly nehézséget jelent az anyának, de az egész családnak is, amiben az állam nem nyújt megfelelő segítséget. A JÓL-LÉT Alapítvány számtalan szolgáltatást kínál pálya-újrakezdő anyáknak (ezek nagy része ingyenes is számukra), valamint munkáltatóknak. Utóbbiakkal azt szeretnék felismertetni, hogy milyen családbarát munkavégzési formákat vezethetnek be, milyen előnyei vannak az állásmegosztásnak (job sharing – 1 teljes állást 2, egymással jól együttműködni tudó ember tölt be), a részmunkaidőnek, a távmunkának, stb. És segítenek nekik eligazodni a különböző start-kártyák, bér- és járuléktámogatások útvesztőjében, vagy éppen az esélyegyenlőségi terv kidolgozásában, vagy a családbarát munkahellyé való átalakulásban. Mindez kiegészül munkahely és munkavállaló-közvetítéssel, és olyan hiánypótló szolgáltatásokkal, mint a pótnagymama-pótnagypapa klub működtetése, vagy a vállalati bölcsődék szervezése, üzemeltetése, ezek elősegítése.

Az alapítvány munkatársai közül sokan korábban a versenyszférában dolgoztak, majd ki-ki a maga útján, de eljutott oda, hogy anyaként, a munkába visszatérve nem tud megfelelni a saját, a család és a társadalom elvárásainak. Ez a súlyos probléma hívta életre az alapítványt is, és a munkatársak most korábbi tapasztalatikat, és kapcsolataikat ezen probléma feloldására használják fel.

Amikor azt kérdeztem Dórától, hogy mi az, amivel ők többet tudnak a puszta jó szándéknál, Dóra így válaszolt:

- Mi beszéljük a cégek nyelvét, rendelkezünk kiterjedt kapcsolatrendszerrel, és így egyfajta puhító tevékenységet tudunk kifejteni. Tudunk a számok nyelvén beszélni velük, és számszerűsíteni az előnyeit annak, ha az úgynevezett atipikus munkavégzési formákat is bevezetik.

És hogy hogyan fogadják a munkáltatók az állásmegosztás, vagy a részmunkaidő, távmunka gondolatát?

- Mostanáig elég kevés igény mutatkozott az ilyesfajta munkavégzési formákra, de a gazdasági válság miatt megnőtt az érdeklődés a cégek részéről a munkaidő csökkentéssel járó lehetőségekre, hiszen így nem kell elbocsájtaniuk a munkatársakat, hogy később majd súlyos összegekért új munkavállalókat toborozzanak. 

Pedig a munkáltatók számos, valóban családbarát kedvezményt nyújthatnak. Ilyen lehetne a bölcsődei férőhelyek szűkössége miatt a családi napközik díjának részleges térítése. Néhány cégnél, és ott is csak a vezető állású anyák esetében van már ilyen béren kívüli juttatásra példa, de sajnos ott sem általánosan bevezetett juttatásról van szó. Amikor családbarát munkahelyről van szó, nem szabad elfeledkezni az apákról sem, akik a családfenntartó szerepben sokszor egész héten távol vannak a gyerekek életéből. Az apákat is integrálni kell a család életébe, és a távmunka, a heti munkaidő bevezetése ilyen családtámogató lépés lehet a munkáltató részéről. Amikor azt kértem, hogy emelje ki, mik azok a feladatok, amik az Alapítvány működésében jelenleg a legnagyobb hangsúlyt kapják, Dóra elsőként a munkába való visszatérésre való felkészítést, és a munkahely közvetítést említette.

Most ne egy egyszerű állásközvetítő céget képzeljünk el, hanem egy olyan helyet, ahol a praktikus készségeket – mint az önéletrajz írás, motivációs levél megírása, interjún való szereplés – elsajátíthatjuk, emellett tisztába kerülünk önmagunkkal, és azzal az élethelyzettel, amibe kerülni fogunk kisgyermekes, dolgozó anyukaként. Az alapítvány fontosnak tartja, hogy a nők legkésőbb már várandósságuk alatt tervezzék meg, hogyan szeretnének visszatérni a munkába. Meddig terveznek otthon maradni, és az idő alatt hogyan tartják a kapcsolatot a munkahelyükkel (ha van hova visszatérniük), hogyan képzik magukat, hogyan maradnak képben szakmájukat illetően. Nagyon fontos a kapcsolattartás olyan emberekkel, akik majd a kellő időben segítséget nyújthatnak az elhelyezkedésben, az álláskeresésben. 

Az alapítvány konkrét képzésekkel, és tanácsokkal is ellátja az anyukákat, személyiségfejlesztő tréningeket tart, de párkapcsolati tanácsadást is folytat, hiszen az anya munkába állása az egész családot, és így a társat is érinti. Amíg az anya otthon van, érthető, és természetes, hogy a házimunka nagy része az ő feladata, de munkába állván szembesülnie kell azzal, hogy nem fogja tudni ugyanazt ugyanolyan színvonalon elvégezni, mint amikor még otthon volt. Egyrészt ezzel tisztába kell kerülnie a társunknak is, másrészt nekik is nagyobb részt kell vállalni a háztartás és a gyerekek körüli teendőkből. 

Az anyáknak arra is fel kell készülniük, hogy nem lehetnek önmagukkal szemben olyan elvárásaik a munkájuk kapcsán, mint amikor még nem volt gyerekük, hiszen most már otthon is nagyobb terhelésnek vannak kitéve, másrészt előjogot sem érdemes kovácsolni anyaságukból. A munkáltatók többségével sok dolgot meg lehet beszélni, ami kis könnyebbséget ad a nőknek a munkába való visszatéréshez, miközben erősíti a munkáltató és a munkavállaló közötti viszonyt is. Konkrét, praktikus tanácsokkal vértezi fel az alapítvány a hozzájuk fordulókat, hogy mit lehet, és mit érdemes kérni, mik az anyák jogai, és mi az, amivel nem érdemes előhozakodni, amikor a munkáltatóval tárgyalunk. Svéda Dóra elmondta azt is, hogy az igazán nehéz helyzetben az egyedülálló anyák vannak, akik 1 keresetből kell eltartsák a családot, így a 4-6 órás, részmunkaidős állások esetükben általában szóba sem jöhetnek, és gyakran otthoni segítséggel sem rendelkeznek. Sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy milyen segítséget kérhetnek az önkormányzattól, különböző alapítványoktól.

Ennek kapcsán beszéltünk arról a nagyon fontos problémáról, hogy meg kell tanulnunk összefogni, együttműködni másokkal, és SEGÍTSÉGET KÉRNI. Az anyaság nem magányos műfaj, és számos lehetőség lenne az összefogásra. Kezdve ott, hogy 2 anyuka beiratkozik valamilyen továbbképzésre, tanfolyamra, és közben felváltva vigyáznak egymás gyerekeire, később felváltva viszik-hozzák bölcsődébe, óvodába a gyerekeket, vagy az említett pótnagyinak segítenek a bevásárlásban, cserébe ő vigyáz délutánonként a csemetéjükre. Ezek apró, de az egyének életében nagyon fontos lépések. Dóra tapasztalata az, hogy mi, magyar anyák nem akarunk segítséget kérni. Túlságosan is büszkék vagyunk, és tökéletes anyák akarunk lenni. Pedig, ahogyan egy munkatársát idézte: „Nem kell tökéletes anyának lenni, csak jó anyának!” Fogadjuk el a felajánlott segítséget, még ha az nem is pont olyan, amit mi elképzeltünk magunknak, és kérjünk segítséget, ha éppen nem ajánlanak!

Dórával arról is beszélgettünk, hogy a munkába való visszatérés szempontjából a 3 éves otthoni lét a kisgyerekkel (ami ugye több gyerek esetén többszöröződik) nagyon hosszú idő. A korábban vezető beosztásban dolgozóknak, diplomás nőknek pedig kifejezetten nehéz ennyi idő után a korábbi beosztásukba visszatérni. Ők jellemzően hamarabb vissza is térnek, mert a szellemi kihívás is hiányzik az életükből, de szakmai szempontból sem engedhetik meg maguknak a több éves távolmaradást. Így vagy úgy, már maga a tény, hogy vissza tudnak térni a munkába, sikernek számít, még ha sok esetben nem is a korábbi pozícióról van szó. Az évekig tartó otthoni lét önbizalomcsökkenéssel is jár, nem mellesleg az apa is beleszokik ebbe a felállásba, és amikor az anyuka újra dolgozni kezd, közöttük is konfliktus alakulhat ki a feladatok újra-felosztása miatt.
Dóra szerint ezekről a dolgokról már a házasságkötés, gyerekvállalás előtt beszélni kellene:
Akar-e majd dolgozni az anya a gyerekek születése után, és ha igen, akkor ebben hogyan támogatja majd a társa? A társadalom ugyanis ebben a kérdésben nem elég támogató egyelőre. Nehezen fogadja el, és karrieristának bélyegzi azt a nőt, aki a gyes 3 évének letelte előtt visszatér dolgozni. Legalább a család legyen ebben a témában egy véleményen, hiszen ez egy olyan kérdés, ami hosszú távon meghatározza a család életét. Az alapítvány munkatársai nem is szeretik azt a szót, hogy karrier, inkább életpályáról beszélnek, amibe egyaránt belefér az, hogy valaki főállású anya legyen, hogy részmunkaidőben visszatérjen idővel dolgozni, vagy hogy teljes állásban dolgozzon és közben gyermeket is nevelhessen. Azt tartják ugyanis fontosnak, hogy mindenki azt az élet-pályát futhassa be, amit ő szeretne.
A JÓL-LÉT Alapítvány időről-időre részt vesz nagyobb projektekben, jelenleg a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretein belül 15 fő újrakezdését teszik lehetővé képzéssel, tanácsadással, munkahely közvetítéssel.

Az Alapítvány az anyák munkába való visszatérését komplex, családi jelenségként kezeli, ezért évről-évre felhívja a figyelmet az apákra is. Minden év június 3. vasárnapján megrendezik az Apák Napját. A tavalyi alkalommal hirdetett rajzpályázat nyertes rajzait pedig kiállították Pécsett, az Esélyek Házában, majd nők napja alkalmával a parlamentben is, hogy a közszereplők is szembesüljenek azzal, mit is lát az apákból a gyermekük. Az Alapítvány idén június 21-én is várja a családokat Apák Napi programjaira.

Az Alapítvány egyelőre elsősorban interneten keresztül éri el, a többnyire fővárosi nőket, hosszú távú stratégiájukban azonban szerepel az országos hálózat kialakítása, hogy a kifejezetten hátrányos helyzetű nők is megfelelő lelki támogatásban részesülhessenek. Ehhez azonban önkéntesség, és összefogás is szükségeltetik, de megéri, hiszen ahogyan Dóra elmondta, látni, ahogyan emberi sorsok rendeződnek, ahogyan kezdik megismerni magukat a hozzájuk fordulók, és kinyílnak, az a legnagyobb siker.

Svéda Dóra szavai sokszor összecsengtek azzal, amit én is gondoltam eddig saját helyzetemet, és a munkához való hozzáállásomat illetően. Tudtam, hogy eljön az idő, amikor néhány évre fel kell függesztenem a munkát. Azt is tudtam, hogy ezt az időszakot nem fogom tudni „tétlenül” tölteni, így továbbképzésre jelentkeztem, és itthon is próbáltam követni szakmám fejlődését. Tudom, hogy eljön az idő, amikor majd visszatérek a munkába, és most már azt is tudom, hogy ez nem lesz olyan, mint korábban volt. De már nem is akarom. Nem akarok tökéletes lenni, csak jó. Anyaként otthon, és dolgozóként a munkahelyemen.
Ha még részletesebben szeretnéd megismerni az Alapítvány munkáját, vagy igénybe vennéd szolgáltatásaikat, látogass el hozzájuk, szeretettel várnak: http://www.jol-let.com.

Svéda Dóra tippjei: Hogyan készülj a munkához való visszatérésre?

1. Gyűjts be minél több információt a szakmádat, munkahelyedet, lehetőségeidet illetően!
2. Gondold végig, mi a motivációd? Mit szeretnél csinálni? Milyen álmaid vannak?
3. Légy őszinte önmagaddal! (Az Alapítvány ezzel kapcsolatos kiadványa: Nóra a rengetegben.)
4. Keress támogatókat, szövetségeseket a tervedhez, ne egyedül próbálj boldogulni!
5. Építsd, ápold kapcsolatrendszeredet! Kik tudnának segíteni az elhelyezkedésben?
6. Ha sok az otthon lét, ne húzd az időt, hanem inkább térj vissza korábban a munkába, még akkor is, ha átmenetileg ez nagyobb megterhelést jelent a családnak (pl. családi napközi fizetése, nagyszülők intenzívebb segítsége), mert hosszú távon megéri. (Sokkal többet ér egy dolgozó, de kiegyensúlyozott anya, mint egy mártírszerepbe bújt, vagy depressziós, önbizalom vesztett anya, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy addig jó, amíg van hova visszatérni dolgozni!)

Játszótér, a második otthonunk

 Lassan 6 éve vagyok itthon, most éppen a 3. gyerekemmel, Bálinttal.Ami miatt felötlött bennem a gondolat, hogy írok egy beszámolót a játszótéri életünkről, az éppen az, hogy szeptemberben véget fog érni ez a – számomra legalábbis – gyönyörű korszak, ismét munkába állok…Sok szülővel ellentétben ugyanis én nagyon szeretek játszótérre járni. Sok anyukától hallottam a panaszt, hogy csak azért jár ki a „játszóra” a gyerekével, mert otthon különben szétveri a kicsi a lakást, pedig mennyi dolga lenne otthon – mosás, főzés, takarítás -, ehelyett itt kell pazarolnia a drága idejét. Nos, lehet, hogy én éppen ezért élveztem a játszótéren „lébecolást”, mert erre rá lehetett fogni, miért nem otthon vasalok, súrolom a kádat, nyalom a padlót?

Játszótéri karrierem bő öt évvel ezelőtt kezdődött, 2004 tavaszán, amikor is legnagyobb és egyetlen lányom, Zsófi már elmúlt egy éves, így volt értelme vele kinézni a térre. Az otthonunkhoz legközelebbi játszóteret céloztuk meg, ide babakocsival 10 perc alatt kényelmesen elértünk. Azt hiszem a játszóterek hangulatát elsősorban az oda járó anyukák – és ritkább esetben apukák, nagyszülők, babysitterek – határozzák meg. Szerintem sokkal többet nyom a latban a játszótérválasztásnál az, hogy milyen a társaság, mint az, hogy milyen játékok vannak, mennyire napos vagy éppen árnyékos. Persze ezek is fontos szempontok, de mit érünk a legszuperebben felszerelt játszótérrel, ha undok a társaság? Már persze, ha a célunk közé tartozik társadalmi életet élni. Márpedig nekem ez volt az egyik fő célom, amikor elindultam a játszótérre: hogy legyen kivel beszélgetnem. Mert bevallom, Zsófi otthon is tökéletesen elvolt, soha nem készült szétverni a lakást, levegőn a kertben is lehetett volna. De én már nem voltam el otthon. Én játszóterezni akartam!
 

Így történt hát, hogy egy szép napos tavaszi délelőttön megjelentünk a JÁTSZÓTÉREN.

Alig léptünk be a kapunk, már éreztem, hogy ezen a játszótéren egy nagyon összeszokott, egymást régóta ismerő társaság tartózkodik, akik ugyanakkor nagyon kedvesek és befogadóak. Bár az emlékeim már a távoli múlt homályába vesznek, mégis úgy rémlik, hogy már első alkalommal jól éreztük magunkat mindketten. Persze Zsófi sokat könnyített a dolgon, mert ő az a típus volt kezdetektől, aki egyből feltalálta magát, barátkozott, a játékait szívesen kölcsönadta, és nem igényelte, hogy egész idő alatt mögötte álljak. Így míg ő saját kis kapcsolatait építgette, nekem is volt alkalmam közelebbről megismerkedni „sorstársaimmal”. Így esett, hogy mi is hamar betagozódtunk ebbe a kis közösségbe, és onnantól kezdve, hacsak valami halaszthatatlan egyéb dolgunk nem adódott, minden délelőttünket ezen a kis játszótéren töltöttük. És míg Zsófi egyre ügyesebben sajátította el a csúszdázás, homokformázás, hintázás tudományát, én egyre nagyobb betekintésre tettem szert a játszótér társadalmának bugyraiba.
 

Mert bizony a játszótéren is ki vannak osztva a szerepek.Néhány hét alatt már látni lehet, hány féle típusa van az anyukáknak, és hamar kiderül, kivel értesz szót, és ki az, akire inkább csak távolabbról mosolyogsz, de nem mellé ülsz le a padra. Én az alábbi nagy csoportokat alkottam meg magamban: 

1.      Az aggódós anyuka

  • Ők többnyire arról ismerhetőek fel, hogy fél méternél sosem kerülnek messzebb a gyereküktől. Persze azt már nehéz lenne kideríteni, hogy azért, mert ennyire féltik őket, vagy azért, mert a gyerekük nem engedi messzebb őket. Ők azok, akik utoljára engedik meg a gyereküknek, hogy levegyék a szandált, zoknit, hogy vizet hozzanak a csapból, hogy pulóver nélkül legyenek, hogy felmásszanak a fa legalacsonyabb ágára. Hozzáteszem, valószínűleg az ő gyerekeiket éri majd a legkevesebb játszótéri baleset, bár erről pontos statisztikát nem készítettem. 
2.      A laza anyuka
  • Jöjjön rögtön az előző csoport szöges ellentéte. Ha 10 fok fölé megy a hőmérséklet, az ő gyerekük már mezítláb rohan a fűben, érkezés után két perccel már a fa legfelső ágáról készül leugrani, miközben anyukája mosolyogva int neki újságjából felpillantva. Az ilyen anyuka néha döbbenten pillant fel, hol is van éppen a gyereke, majd megnyugodva veszi őt észre, ahogy fejjel előre csúszik éppen lefelé a csúszdán.
 3.      A bio-anyuka
  • Ezt a típust sokszor már külsőre meg lehet ismerni. A gyerekeken ritkán látni a megszokott, Disney figurás trikókat, inkább batikolt, lenvászon, házi kötésű ruhákban érkeznek. Az anyuka csúnyán néz, ha gyerekét valaki keksszel, chipsszel kínálja, hiszen hozott otthonról kölesgolyót, hajdinakását, bulátát, biorépát és zöldséglevet. Ha szóba elegyedsz vele, gyakran kiderül, hogy a nagyobbik gyerek már Waldorf-ovis, és ugyan őt még nem, de a másodikat már sikerült otthon szülnie.
4.      A mogorva
  • Ezzel a típussal nehéz összeismerkedni, igazából látszik is rajta, hogy nem igényli, hogy szóba állj vele. Leginkább ők azok, akik kényszerből járni ki a térre, nem örömmel. Sokszor a gyerekükkel is mogorvák, nem szeretik, ha más játékához nyúlnak, azt sem nagyon, ha más az övékhez. Idegesek lesznek, ha gyerekük mástól kunyerál ennivalót, más kismotorjára ül és másik anyukával ismerkedik.
5.      A közvetlen
  • Ez a típus szintén az előző ellentéte. Ő az, akiről – ha akarod, ha nem – öt perc alatt megtudod, hol szült, kinél, milyen élmény volt, meddig szoptatott, mivel kezdte a hozzátáplálást, mikor volt utoljára hasmenése a gyerekének és milyen a szexuális élete a férjével. És persze ugyanezeket az információkat legalább ilyen gyorsan szeretné kiszedni belőled is.
6.      A bezzeg-anyuka
  • Mellette könnyen rosszul érezheted magad, mert akarva-akaratlan arra jössz rá, hogy úgysem fogsz tudni soha semmit olyan tökéletesen csinálni, mint ő. Az ilyen anyuka először is mindig nagyszerűen néz ki. Csinos ruhában érkezik, csinos frizurával, nem rendelkezik súlyfelesleggel, gyermeke mindent korának megfelelően csinál, sőt mindent egy kicsivel előbb, mint az átlag, és bármit játszik is a téren, sosem lesz koszos. A játszótérről sosem sietnek haza, hiszen az ebédet az anyuka már indulás előtt elkészítette.
 
Természetesen a csoportok számát a végtelenségig lehetne folytatni, és a legtöbb anyuka nem sorolható tisztán egy csoportba, hanem átmenetet képez két vagy esetleg több csoport között. De a legfontosabb, hogy egyik csoport sem jó vagy rossz, bármelyikbe tartozó anyuka lehet jó fej és lehet kiállhatatlan. 
 
Ami miatt én jól érzem magam a mi játszóterünkön az az, hogy nincsenek klikkesedések. A sokféle típus jól megfér egymás mellett, és bár kialakultak szorosabb barátságok, a legtöbb szülő elsősorban azt figyeli, jól érzi-e magát a gyereke a játszótéren. 
 
 

Van azonban néhány szabály, ami az évek során kialakult, amihez a többség tartja magát, és aki nem, azt nem nézik jó szemmel:     

1. A játszótérre behozott játékok egészen addig, amíg gazdája haza nem viszi azokat, közösek. Bárki használhatja őket, természetesen, ha a tulajdonosa akarja használni, illik visszaadni. Ezért, ha gyereked nagyon félti egy játékát, inkább ne hozza le. 

2. A játszótéren mindig minden gyerek a másik anyukánál található ételt akarja megenni, hiába hoztál te is ugyanazt. A másik anyuka által hozott alma, kifli, keksz sokkal finomabb. Ezért egy idő után kialakul, hogy mindenki ugyanazt hoz, így végül is azt eszi a gyerek, amit szántál neki, te meg közben megeteted a szomszéd Julcsikát. Az azért fontos, hogy ha első alkalommal látunk egy gyereket, kérdezzük meg a hozzátartozó felnőttet, kaphat-e az ennivalónkból, hiszen bárki lehet tej- vagy netán lisztérzékeny.

3. Szép dolog az önállóság, dicséretes, ha a gyereked nagyszerűen elvan nélküled, senki sem irigyli tőled, ha a játszótéren még olvasni is tudsz, de annyira mindig legyen nyitva a szemed, hogyha egy másik gyereket egzecíroztat, lökdös, netán éppen püföl a gyereked, függeszd fel a liberalizmusodat és azonnal lépj közbe.

Sok év telt el azóta, hogy először jártam a játszótéren Zsófival.

Öccsei, Zsombor és Bálint már ott nőttek fel, ők már négykézláb bejárták az egész teret, elfogyasztották az előírt homokadagjukat, ott tanultak meg kismotorozni, kerékpározni, a hintán hajtani magukat, a csúszda létráján felmászni, lepottyanás után újra talpra állni. Minden gyerekem sok barátot szerzett a téren, sokan közülük ovis társaik is lettek és még most is ritkán fordul elő olyan hét, hogy legalább háromszor, de inkább négyszer ki ne menjünk. Bálinttal délelőtt is, a nagyokkal pedig ovi után. A játszótér második otthonunkká vált.
Hiányozni fog, hogy ősztől már ritkábban és kevesebbet tudunk majd kijárni. De azért ha csak alkalmunk lesz, menni fogunk!
 
Paszternák Natasa
2009. május
 

Gondolatok a korai nyelvtanulásról

A korai nyelvtanulás eredményessége neurológiailag is alátámasztott tény, mivel a kutatások szerint egy gyermek hétéves koráig képes bármilyen nyelv tökéletes fonológiai elsajátítására. Ez után a kor után ez a képessége fokozatosan hanyatlik. Hároméves korára már kialakul a nyelvtanuláshoz szükséges implicit memória, ami azt is igazolja, hogy az óvodai nyelvtanítás helyénvaló. Egy kb. hétéves gyermekben pedig már egy bizonyos szinten tudatosítható az a tény, hogy az anyanyelven kívül más nyelv, más nép és kultúra is létezik. Egy idegen nyelv korai tanítása – bizonyos alapvető feltételek teljesülése esetén – az anyanyelv fejlesztéséhez, tökéletesítéséhez is hozzájárul. Ezzel a neveléssel a különböző népekkel szemben esetleg kialakulandó előítéletek, „idegen”-komplexusok is jelentősen csökkenthetők. Természetesen a később elkezdett nyelvtanulásnak is vannak előnyei. Ilyenek például a tanuló fejlettebb olvasás- és íráskészsége, az anyanyelv rendszerének és a tanulási stratégiáknak bizonyos fokú ismerete és a többrétű háttértudás. Sokáig versengett egymással a két különböző szemléletet – korán vagy később kell-e elkezdeni a nyelvtanulást – valló szakemberek tábora. A legújabb kutatások alapján azonban úgy tűnik, hogy a korai nyelvtanulás fontosságát támogatók elméletei igazolódnak.” (Luxemburgi Oktatási és Szakképzési Minisztérium 1997. szeptember 18–21. „Korai nyelvtanulás, és utána...?” című konferenciája)


Tanító, angol nyelvtanár és édesanya lévén...

vegyes érzelmeim vannak a nyelvtanítás manapság egyre divatosabbá váló, „soha nem lehet elég korán kezdeni” tendenciájáról. A fenti idézetben a 3 éves kort említik legelőször. Vajon mi a helyzet a babákkal? Nos, a piacon egyre meggyőzőbb, szülőket könnyen maguknak megnyerő módszereket találhatunk, de mielőtt elcsábulnánk, gondoljuk végig valóban van-e értelme.

Már pár hónapos kortól ajánlja tanfolyamait több nyelviskola is, köztük a Helen Doron Early English (http://www.helendoron.hu/). Mivel világszerte roppant népszerű a program, gyerekek és szülők ezrei fizetnek nem kis összegeket a tanfolyamért, nagy valószínűséggel hatékony lehet. A gyerekek biztosan nagyon szeretik a dalaikat, mondókáikat és a tanító nénit is, amennyiben szeretettel fordul feléjük, szépen énekel, sokat mosolyog stb., amivel le lehet venni egy babát a lábáról. Természetesen nem 3 hónapos korban. A minap beszélgettem erről az egyik barátnőmmel, akinek 14 hónapos a kislánya. Kíváncsiságból elmentek egy bemutató órára, ahonnan úgy jöttek el, hogy köszönik szépen, de nekik erre nincs szükségük. Valóban énekeltek a gyerekeknek, aztán a tanító néni egyesével odament minden babához és vagy tízszer elismételte egy játékállatka segítségével: „Hello, I’m a dog, I’m doggy. It’s a dog. It’s doggy”. Ez így ment még vagy 5 állattal. Látom magam előtt a szorgalmas kis diákokat, akik ülve anyukájuk ölében roppant mód koncentrálnak és eszükbe sem jut, hogy a többi babával foglalkozzanak, vagy netán elinduljanak felfedező útra a szobában. J

Létezik olyan is, hogy „Tanul a baba” program (http://home.hu.inter.net/~prochess/lovass/babylearn.htm). „E kis program lehetővé teszi egy "baba-oktató" módszer számítógépes alkalmazását. Az első 3 évben a kisgyermekek tanulási és alkalmazkodási képességei sokszorosan meghaladják a felnőttekét. Ennek szellemében már 4 hónapos kortól kezdve érdemes művelni, megdolgoztatni ezeket képességeket. Amennyiben ez rendezett formában történik - erről szól a Montessori-pedagógia is -, a kisgyermek szellemi képességeinek fejlődése jelentősen felgyorsul. Így lehetséges, hogy olyasmit is megtanuljon, amiről majd csak később tud számot adni.
Fejlődése folyamán sorra jönnek majd elő ezek a korábban megtanult készségek, ismeretek. A szoftverben választható tetszőleges szavak, illetve korongokkal jelzett számmennyiségek bemutatása. A bemutatókat napi 5-15 perces foglalkozások formájában ajánlott megtartani, ameddig ez a kisgyermek érdeklődését leköti.
Célszerű a bemutató során a szavakat (betűt) a megjelenítéssel együtt kimondani (akár több nyelven is!).
A leghasznosabb a szavak által jelölt tárgyat egyidejűleg megmutatni (fejleszti az asszociációs emlékezetet).
Hasonlóképpen a korongokkal, számokkal mennyiségeket lehet megismertetni, célszerű ezeket is egyidejűleg kimondani. A bemutatott szavakat, korongokat, számokat - a figyelem fenntartása érdekében - gyors egymásutánban, pár másodperces időközökkel ajánlatos váltani.”

Ami a személyes véleményemet illeti,

nem hiszek benne, hogy a 3 hónapos gyermekemet különböző angol szavak elsajátításával kellene tréningeznem. Egy ilyen pici babának az édesanyjára van szüksége leginkább. Szeretetre, ölelésre, becézgetésre, ringatásra, biztonságra. Legkevésbé sem arra, hogy heti rendszerességgel tanfolyamra hordják és otthon naponta a tudatalattijába sulykoljanak dolgokat. Még akkor sem, ha ez játékos formában, dalokkal, mondókákkal történik. Egészen más, ha a szülők ismernek idegen nyelvű dalokat, mondókákat, esetleg van ilyen cd otthon és azt alkalmanként meghallgatják vagy énekelnek neki. Ennek ugyanolyan szerepe van, mint a magyar nyelvű éneklésnek, zenehallgatásnak, azzal a különbséggel, hogy a baba ismerkedik egy másik nyelv hangzásvilágával is.

Onnantól kezdve, hogy a baba már képes utánozni a szüleit,

mondókákat, dalokat el lehet vele játszani, megint csak új megvilágításba kerül az idegen nyelv tanulása. Hiszen, ahogy az anyanyelvét egy másik nyelvet is képes a gyermek az utánzás, mímelés és a rengeteg játékos ismétlés segítségével elsajátítani. Úgy gondolom, hogy körülbelül ilyentájt szeretnék kicsit több figyelmet szentelni ennek. A kicsit több alatt természetesen nem napi gyakorlást értek, hanem egy-egy mondókát vagy dalocskát, melyet én énekelek, mondok és közösen mutogatjuk.

Majd mikor már nagyobbacska lesz, és beszélni is tud,

akkor játszunk majd „angolosdit”. Megterítünk angolul, vagy az állatkertbe angolul megyünk. Hisz gyerekeknek egyáltalán nem jelent gondot, ha egy dolgot többféleképpen hívunk. Gondoljunk csak arra, hogy az édesanyjukat hányféleképpen hívják a gyerekek és ez sem okoz problémát. A játszótéren, akárhogy is nevezi egy gyermek az anyukáját, az összes többi tudja, kiről beszél.
Itt merül fel a kérdés, hogy bekapcsoljuk-e a gyereknek az idegen nyelvű mesecsatornát. Gondolván, hogy az majd helyettesíti az idegen nyelvi környezetet, meg az ismerősünk ismerősének a valakije, aki kiköltözött, külföldre így tanulta meg a nyelvet. Hát, azt kell, hogy mondjam, hogy szerintem ennek is csak akkor van már értelme, amikor a gyerek azt nézi, ami érdekli és meg akarja érteni, hogy mi történik abban a mesében. Ez esetben valóban sok új szót, kifejezést lehet elsajátítani felnőtt fejjel is.
 

Egyre több óvoda kínál lehetőséget idegen nyelv tanulására heti egy-két alkalommal.

Ezeken a foglalkozásokon rengeteget játszanak, énekelnek, mondókáznak a gyerekek és a legtöbb esetben nagyon szeretik. Sok mindent el is sajátítanak, így némi előnnyel érkezhetnek az iskolába azokkal szemben, akik nem jártak ilyen foglalkozásra. Ez az előny azonban pár hónap alatt eltűnik, hiszen az iskolában mindent elölről kezdenek. Még a két tanítási nyelvű iskolákban sem követelmény az előzetes nyelvismeret a felvételhez.
A két tanítási nyelvű óvodák és iskolák újabb kérdés sorozatot vetnek fel a témában. Speciális módszertannal dolgoznak, és elképesztő lehetőségeket biztosítanak. További részletek: http://www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=2004-04-np-Schuttler-Nyelvtanulas
Mielőtt megszületett a kisfiam én is a fenti cikkben említett iskolában dolgoztam. 1-4. osztályig tanítottam angolt és bizonyos tantárgyakat angol nyelven. Az első két évfolyamot a legtöbb gyerek szinte probléma nélkül teljesítette, hiszen játék és móka az angol óra. Még akkor is, ha alkalmanként fel kellett mérnünk a tudásukat. Az elsősök kimondottan szerették a felmérőket (persze, ha csak a szülő el nem ültette benne a „jaj ne, dolgozat” hozzáállást). Harmadik osztálytól, amikortól a környezetismeretet is angol nyelven tanítjuk, elkezdett „nyílni az olló”. A jók nagyon jók lettek, a szorgalmas bár kevésbé tehetséges gyerekek még tudták tartani velük a lépést, de a kevésbé szorgalmasak, kevésbé tehetségesek elkezdtek leszakadozni. Hiába a játékos oktatás, a rengeteg gyakorlás, szemléltetés stb. itt már komoly tananyag van. Magyarul sem könnyű megérteni 9 éves fejjel, hogy mi a különbség, olvadás és oldódás között, hát még angolul!

Tudomásul kell venni, hogy ez nem minden gyereknek való

Nagyon fontosnak tartom, és a jelentkező gyerekek szüleinek mindig el is mondom, hogy ne akarják szimpla divathóbortból vagy a saját elvárásaikat, elképzeléseiket kielégítendő, minden áron beerőszakolni gyermeküket a kéttannyelvű osztályba. Tudomásul kell venni, hogy ez nem minden gyereknek való.
Édesanyaként most már én is szembesülök vele, és valóban nem könnyű, hogy a gyermekem nem lehet minden területen tökéletes. Vannak erősségei és vannak gyengébb területek, melyeken segíteni, fejleszteni kell. Ha ezt nem fogadnám el és nem tartanám szem előtt, amikor majd óvodát, iskolát keresünk neki, komoly hibát követnék el. Ha olyan követelményeket támasztanék elé, melyeket nem, vagy csak nagyon nehezen tudna teljesíteni, folyamatos falakba ütközne, kudarcot kudarcra halmozna, és előbb utóbb úgy megutálná az egészet, hogy egy éltre elmenne a kedve tőle. Sajnos a szülői nyomás sokszor nagyobb a gyerekeken, mint az iskolai. Nagyon fontos, hogy a szülők belátók legyenek gyermekeikkel szemben, támogassák, és ne kényszerítsék őket.
Szeretném hangsúlyozni, hogy bár hivatásomból adódóan teljes mellszélességgel támogatom a korai (nem 3 hónapos kortól) nyelvoktatást, tény, hogy aki az általános iskolában normál óraszámban kezdi és a megfelelő kezekbe kerül, rövid idő alatt el fog jutni látszólag ugyanarra a szintre, mint azok a társai, akik az óvodában kezdték. Hogy akkor mi értelme hamarabb kezdeni? És mit jelent a látszólag? Akit bővebben érdekel, ajánlom figyelmébe dr. Kovács Judit írását: http://www.pagony.hu/index.php?page=article&id=342
"A nyelvet magas fokon birtokló nyelvtanár a kisiskolásokat vagy az óvodásokat nem tudja azon az egyszerű alapon sikeresen tanítani, hogy a sok nyelvtudásból kevesebbet ad át nekik. A tapasztalatok egyértelműen azt látszottak igazolni, amit a szakma már régebben megfogalmazott: a kisgyermekek idegen nyelvi fejlesztése speciális feladat..." (dr. Kovács Judit)
 
Szíjártó Bettina, angol nyelvtanár, tanító
2009. május

2010. február 7., vasárnap

Homeopátia - mit kell tudnunk az otthoni alkalmazásról

Egyre több helyen hallani, olvasni a homeopátiáról.

Bevallom én, először a szülés alatt alkalmazható szülést segítő szerekről hallottam, de nem volt elég információm, így innen-onnan, fórumokról, ismerősöktől informálódtam. Az ember nem szívesen gyógyszerezi magát, főleg nem a gyermekét. Mivel ezek a gyógyszerek vény nélkül kaphatóak a patikákban, elengedhetetlen, hogy vagy a gyógyszertárban, vagy máshol beszerzett kellő információ birtokában alkalmazzuk őket. Sajnálatos módon két gyógyszertárban is azt tapasztaltam, hogy a gyógyszerészeknek halvány lila fogalmuk nem volt melyik szer mire való, mit jelentenek a potenciálok. És gondolom nem csak nekem van ilyen tapasztalatom.

Több helyről szerezhetünk be ingyenes kiadványokat, informálódhatunk interneten, de vannak olyan kérdések (legalábbis bennem felmerültek), amikre ezekben sem találtam a válasz. Olyan kérdéssel pedig, mint hogy mit jelentenek a potenciálok, vagy olyan problémával, mint a szülés utáni hajhullás, csecsemőkori hasfájás, nem fordulunk Homeopátiás orvoshoz. Hogy ezekre a kérdésekre is választ kaphassunk, egy interneten is kérdezhető orvost, Homeomamit kérdeztem. Homeomaminak a gyerekek nevezték el, akiket a környezetében bogyókkal kezel nyolcadik éve.

- Mit kell tudnunk a homeopátiáról? Miben más, mint a hagyományos orvoslás?

A homeopátia nem betegségre, hanem egyéni tünetekre rendel szereket. Pl egy torokgyulladásnál mást kap az, akinek ég a torka, megint mást, akinek gombócérzete van nyelésnél. Alapja a megfigyelés. A tünetek az immunrendszer nem megfelelő működését jelzik. A homeopátia szerei növényi és ásványi eredetűek, és az immunfolyamatokat erősítik, a megfelelő irányban.




- Milyen hibákat követhetünk (követünk) el, ha orvosi felügyelet nélkül alkalmazunk homeopátiás szereket?

A magas potenciájú szerek erősen hatnak a lelki folyamatokra, és krónikus betegségeknél átmenetileg erősíthetik a tüneteket. Krónikus betegségek kezelését bízzuk homeopata orvosra.

- Mit jelentenek a potenciák? Mikor milyet használjunk?

Otthoni használatra a 15 CH és 30 CH szerek alkalmasak leginkább. Ezeket akut esetekben (láz, hasmenés, stb.) használjuk. A szám és a betű hígítási lépcsőt jelez. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a hígítás. A gyógynövényekből készült szereknél, mint pl, az Echinacea, vagy szoptatásnál az Urtica urens, ahol a fitoterápiás hatást akarjuk kihasználni alacsony, D4, 5CH hígítást alkalmazunk. Otthonra egyedül az Arnica montana ajánlott 200CH-ban, elsősegélyszerként.

- Mi a teendő pl., ha a patikában csak alacsonyabb potenciájú szert kapunk, mint amit szeretnénk? Helyettesíthetjük, vagy kizárólag az előírt potenciát alkalmazzuk?

Elvileg nem helyettesíthető. De akut esetben pl. szedhetünk 9 CH-s hígítást, gyakrabban, félóránként 5 golyót, javulásig. Kivétel a Pulsatilla és a Drosera szerek, ahol 15 CH alatti hígítás nem javasolt otthoni használatra.

- A homeopátiás gyógyszerek laktózt tartalmaznak. Laktózérzékenyek, tejfehérje allergiások szedhetik a szereket?

Igen, oldják fel vízben. Nem kell megvárni amíg elolvad, azonnal használható. 1-2 dl vízbe 5 golyó, az adag utána 1-2 korty a szájban tartva. Kisgyerekeknek, babáknak is így adhatók a szerek.

- Meddig kell alkalmazni a homeopátiás szereket?

Immunerősítésre pl. az Echinaceat kúraszerűen, egész télen át 5 CH-ban, az oscillot influenza megelőzésére heti 1x.
Betegségeknél a tünetek javulásáig akár óránként, később napi 2-3 alkalommal, 3 napon át. Alkati szert is előírhat az orvos rendszeres szedéssel.
Allergiaszezonban is kúraszerűen szedhetjük az allergén növény homeopátiás hígítását, és a homeopátiás antihisztamint, a Histaminumot.

- Ha gyermekünk még nem beszél, honnan tudhatjuk, hogy melyik szert adjuk, ha pl. más szer használható fájdalmas hasmenésre és más a fájdalom nélkülire.

Ilyenkor a külső tüneteket, pl. széklet színe, gyakorisága, kísérő és kiváltó tünetek stb. figyeljük meg. Az is lényeges mi javítja, vagy rontja a közérzetet. pl. vigasztalás, ringatás, vagy az ágynyugalom, hideg, vagy meleg ital, nyomás a hasra, görnyedt, vagy feszes tartás, stb. A könyvekben ezeket részletesen leírják.

- A tüneti szereknél ha több tünet is fennáll, amelyekre külön-külön gyógyszer van, mi a teendő? Melyiket alkalmazzuk?

Az aktuális tüneteket a jól választott szer lefedi. Pl. hasmenés + fogzás+hiszti+piros fél arc=Chamomilla.
Ha nincs ötletünk, adjunk komplex, több összetevős készítményt, vagy bevált kombinációt.
Pl. száraz köhögésnél: spongia-drosera-cuprum, vagy hasmenésnél podophyllum-arsenicum, magas láznál aconit, utána belladonna, allergiás reakciónál apis+histaminum, stb.

- Menstruációt megelőző idegességre, érzékenységre mikor kezdjük el szedni a gyógyszert?

A ciklus utolsó tíz napjában szedhető. a menstruáció kezdetéig.

- Mi anyukák tudjuk, hogy a csecsemők, kisgyermekek bizony gyakran felébrednek éjszaka, aminek számos oka lehet: fogzás, szeparációs szorongás stb. De mikor beszélünk alvásproblémáról? Mikor igényel kezelést?

A gyerekek sokszor a mi problémáinkat élik meg. Egy-egy alkalom nem gond, pl. ha izgalom éri, vagy lelki megrázkódtatás, öröm, de ha sorozatban nem alszik, akkor érdemes homeopátiás orvoshoz fordulni. Otthon a Sedatif PC-t próbálhatjuk ki. Fontos, hogy a kiváltó okot megtaláljuk, ez néha egy ijesztő árnyék, vagy zaj, vagy emésztési probléma is lehet.

Ha nem kaptál minden kérdésedre választ, Homeomamitól a www.homeopatia.info.hu oldalon kérdezhetsz a kérdezz-felelek rovatban.
Sürgős esetben hétköznapokon 9-17 óráig hívhatod a Homeopátiás Baráti Kör Egyesület Homeopátiás és Schüssler sók orvosi tanácsadó szolgálatát a 06-70-376-0606 telefonszámon.

Hamarosan olvashatsz a szülés alatt alkalmazott szerekről, illetve arról, hogy milyen szereket érdemes otthon tartani.

2010. február 6., szombat

Milyen a jó gyerekcipő?

Minden szülőben felmerül a kérdés, legkésőbb, amikor gyermeke tipegő korba lép, hogy milyen cipőben járassa csemetéjét, adjon-e rá otthon cipőt, ha igen, milyet, ha nem, miért, stb. Ezer kérdés szokott ilyenkor elhangozni. Kapunk is néhány általános tanácsot, ismerősök meg 1-1 cipőmárkát ajánlanak. Ha megpróbáljuk mélyebbre ásni magunkat a kérdésben, arra a meglepő következtetésre jutunk, hogy még annyira sem látunk világosan, mint annak előtte. Minden cipőgyártó esküszik arra, hogy az ő általa kidolgozott talp a legmegfelelőbb. Ezek persze egymástól eltérőek. Aztán ott vannak a gyógycipők is, van aki megelőzés céljából is ilyet ad gyerekére. És vannak divathullámok is, amiknek hatását nem tudjuk elkerülni.
Amikor megszületett a fiam, azt gondoltam, én soha nem adok majd használt cipőt a lábára. Majd én mindig megveszem a legjobbat neki. Hamar rá kellett jönnöm, hogy barátnőm kisfia által kb. 2x felvett cipő még nem minősül használtnak, és fogalmam sincs, mi a legjobb. Azóta már jártunk ortopédián is lúdtalp miatt, pláne érzékeny lettem a cipőválasztás témájára. Ezért nagyon örültem, amikor egyik barátunkról kiderült, ő gyógytornászként éppen a lábakra specializálódott.

Hollós Barnabást faggattam tehát arról: Milyen a jó cipő?

Mindenek előtt szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon fontos eldönteni egészséges-e gyermekünk lába. Ha igen, akkor az alábbi válaszok helytállóak. Ha nem, akkor mindenképp konzultáljunk szakemberrel, mert individuális megoldásra van szükség!
Egészség-betegség kérdésében segít eligazodni ha a gyermekek az ajánlott életkorokban részt vesznek a mozgásszervi szűrővizsgálatokon.
Mikor esedékesek ezek a szűrővizsgálatok? 
Az aktuális vonatkozó jogszabályok szerint az életkorhoz kötött
szűrővizsgálatok (most csak a mozg.szervieket írom le):
0-4 napig: csípőficam
1,3,6 hónapos korban: mozgásszervi vizsgálat, (csípőficam 4 hónapos korig)
1éves korban és 6 éves korig *évente*: mozgásszervek vizsgálata (főleg láb és gerinc) /tehát nem a 3 éves kori az első/
6-18 éves korik 2 évente: mozgásszervek vizsgálata (főleg láb és gerinc)
Az más lapra tartozik, hogy Magyarországon nincs ennek az egésznek kultúrája, így ha ezeket nem csinálják meg, vagy nagyon antipatikus, aki végzi, akkor keressünk magán úton valakit akiben megbízunk. Volt szerencsém látni, sok olyan egészségügyi könyvet, amit úgy töltöttek ki, hogy tele van ellentmondással azaz a gyermek a környéken se volt.

Jöjjön a klasszikus kérdés: milyen a jó cipő? mikortól adjunk cipőt a gyerekekre? Miben járjon otthon, és miben az utcán? Miben nyáron és télen?

Először is érdemes világosan látni, hogy mire való a cipő. A lábbeli nem fejleszti a lábat, hanem védi bizonyos környezeti hatásoktól. Ebbe persze belefér, hogy a kifelé döntött ún. szupináló sarok és egy erősebb kéreg védi a bokát a bedőléstől. De ennél jobban misztifikálni a cipőkérdést álláspontom szerint szükségtelen
Tehát a jó cipő véd és engedi a fejlődést. Ezért az orr része kellően magas, a cipő szélessége összhangban van a lábbal és elől sem keskenyedik el. Anyagát tekintve a talp hajlékony, a felsőrész pedig jól szellőző.
Az előbbiekből is következik, hogy a lábra állás előtt nem érdemes forszírozni a cipőviselést. Amúgy, akkor adjunk a gyerekünkre cipőt, ha a hőmérséklet vagy egyéb környezeti tényező szükségessé teszi. Ez igaz otthonra is.
Sokkal inkább érdemes minél többet olyan helyen lenni, ahol egyenetlen, puha talajon szabadon mezítlábazhatnak a gyerkőcök.

Milyen problémákat okozhat a rossz cipő?

Hála Istenek az egészséges gyereklábak sokat kibírnak. Tehát ideig óráig tartó rossz cipő viselése semmilyet. Ezzel nem a tudatos választásról akarom lebeszélni az olvasót, hiszen a láb toleranciaküszöbe is egyénenként különböző. Ne próbálgassuk a divat kedvéért, hogy hol a határ.
Érzékenyeknek akár térd és gerinc problémát is okozhat.

Pénzkérdés-e a jó cipő? Mi a helyzet azokkal a gyerekekkel, akiknek a szakember valamilyen cipőt ajánl. Egy bizonyos kor felett a gyerekeknél is fontos kezd lenni a divat, és a szülőnek is a design. Tudunk itt kompromisszumot találni?

Sajnos ami jó minőségű annak sokszor ára is van. Itt inkább azt hangsúlyoznám, hogy ne a márkát fizessük meg, engedve a hozzá tartozó marketingvarázsnak. Hanem a fentebb írtaknak megfelelő cipőt igényes kivitelben.
A talpkiképzésnél az a jó, ha belülről nincs kiképezve. A harántemelő is szükségtelen. De ha van olyan lábbelije a gyereknek amiben van, attól semmi baja nem lesz.  
Itt megint az igényesség a lényeg. Azaz, hogy az elterjedt un. biopapucsok jó része a saroknál jóval szélesebb mint kéne. Ezért a stabil támaszra törekvő idegrendszeri szabályozás miatt a gyermek jó eséllyel bedönti a bokáját. Tehát nem a márka számít hanem, hogy ne legyen se szélesebb se keskenyebb mint a láb. De ha a gyerek úgyis lerúgja és jó kis masszív lába van akkor jó lehet a kínai piacos is. Ahhoz viszont nem szoktatnám hozzá, hogy lábbeli nélkül egy lépést sem teszünk, sőt ellenkezőleg.  
Azt gondolom, hogy nincs olyan, hogy általában. Van akinek minden mindegy. Van akinek a lába kis támogatást és van akinek komoly segítséget kíván.  
Hangsúlyozom a kulcs annak eldöntése, hogy a gyerekem melyik csoportba tartozik. Ha egészséges, jól fejlődő akkor valóban jó neki egy igényes kivitelű méretében megfelelő, sarkat tartó cipő.   
Ha nem, akkor szülessen, a szülő-gyermek-szakember számára egyaránt elfogadható megoldás, igazad van ebbe a design is beletartozik.  
Ha már van szakember, akkor ő tud konkrét helyet is ajánlani, ahol árban a legkedvezőbb. Ha az az ár még mindig sok akkor az már szociális kérdés.
És ezzel megint visszaértünk, hogy akár szakmai akár szociális oldalról közelítünk individuális megoldásra van szükség.  
A láb szempontjából egészséges, jól fejlődő lábú gyerekek szülei, meg bátran spóroljanak és ne stresszeljék magukat a közhangulat miatt.  

A talpkiképzésben, a sarokemelés, harántemelés módja szokott eltérni, de amit te mondtál, ezeknek a különbségeknek nincsen jelentősége, nem?

Újra írom egészséges nem veszélyeztetett gyereknél szerintem nincs.
A harántemelő nem szükséges, azt viszont nem merném állítani, hogy bármi bajt is csinál, pláne ha többféle cipőt váltogat és mezítlábazik is.
A sarokemelés alatt gondolom sarokdöntést értesz. Ha enyhén kifele dönt azaz supinál a sarok és erősebb kéreggel párosul az nem baj, bedőlő bokájú gyerekeknél kifejezetten jó.
A különbségeknek akkor van jelentősége ha az adott lábnál van valami funkciója. Akinek arra nincs szüksége minek vegye meg csak azért mert a gyártó szerint az úgy általában a legjobb.
Félelmetesen uralja a gondolkodást a marketing. Bezzeg a gerincferdült gyerekek ellátását nem kapták így fel a gyártók pedig legalább ennyire lényeges csak az nehezebb terep marketing szempontból. De ez más téma és messzire visz.

Rengeteg jó cipőmárka van, melyek azzal hirdetik magukat, hogy anatómiailag a legjobbak, mindegyikben van némi eltérés is. Hogyan tudja a laikus szülő eldönteni a kérdést? Van jelentősége, hogy siesta, falcon, superfit, elefanten, stb típusú cipőt veszünk? Vagy ennél egyszerűbb szempontok vezéreljenek?

Attól aki azt mondja, hogy anatómiailag a legjobbat kínálja, már csak elvből sem vennék. Tekintve, hogy ez a fogalom nem létezik. Az egészséges láb nem egy minden paraméterében egzaktul meghatározott forma, hanem inkább egy gyűjtőnév amibe számtalan egyéni, alaki variáció belefér.
Ha muszáj állást foglalni, akkor azt a gyártót preferálnám aki méretenként 2-3-féle szélességben is kínál lábbelit. És a sarokdöntésen és kéregkialakításon túl nem akar még számtalan más érvvel is győzködni.
A egészséges gyermeknél a szülő igen is merjen a megérzéseire hagyatkozni és fütyülni a közvéleményre.
Amúgy vannak olyan jó nevű gyógyászati segédeszközgyártó cégek akik saját gyártású cipőket is forgalomba hoznak, kevésbé borsos áron.

Az igény szerinti cipőkről mondanál még pár szót? Például: ovis benti, sportcipő, motorozás, játszó, séta, ünneplős. Mire ügyeljünk? Mennyire szolgálja a cipő az igényeinket?

Minél többféle, igényes, méretben és bőségben megfelelő lábbelit használ az egészséges gyermek, annál jobb. Már csak nevelési szempontból is jó, ha kialakul a cipő váltás, később zokni váltás igénye. Kinti, focizós, váltó, ünneplős, kirándulós, jobban és kevésbé zárt. És persze vannak a lábbelit egyáltalán nem igénylő helyzetek.
Akinek problémás a lába szakemberrel konzultálva válasszanak.

Ha gond van a gyerek lábával, az hogyan, és mikor derülhet ki? Hova forduljunk? Hogyan foglalkozzunk vele? Mit tehetünk? Mit adjunk a lábára?

Például a már említett szűrővizsgálatokon. Óvakodjunk, attól hogy túl sokat vizsgálgassuk vagy vizsgáltassuk a gyerekünket. Ha a szűrést végző személy sehogy sem szimpatikus, akkor persze keressünk még egy szakembert gyermekortopédust vagy gyógytornászt.
Ha gyermekünknek panasza van, akkor egyértelmű, hogy segítségre van szükség. Nyilván ehhez szem kell észre venni, mert a kicsik még nem tudják verbálisan kifejezni problémájukat. De azt azért a laikus is érzi ha gyermeke, lábával kapcsolatos komfortérzete csökkent. Ne adjuk fel amíg nem sikerült megoldást találni a problémára. Legyen az fájdalom, sántítás, extrém fáradtság, bőrpír vagy bármi.
Arra a kérdésre, hogy ha kiderült, hogy bármi okból is de problémás a gyermekünk lába mi a teendő, csak azt tudom mondani, hogy individuális megoldásra van szükség. Már csak nevelési szempontból is lényeges, hogy szokja meg a gyerekünk és mi is, hogy ezekben az esetekben az intuíción túl legalább egy tanácsadás erejéig, szakemberre is szükség van.
Nem eltitkolni akarjuk a tapasztalatainkat, de van akinek cipő kell, van akinek betét, van akinek tanács, van akinek további vizsgálat, van akinek mozgásterápia és így tovább. Ha ezt itt most részleteznénk félő, hogy ki-ki kiválasztaná a számára leginkább elfogadható megoldást anélkül, hogy avatott szemek elé kerülne a probléma.

Meddig fontos a jó cipő?

Ez attól függ, hogy mennyire strapabíró a lábunk. Van akinek egy életen át se árt meg a rossz cipő. De ez a ritkább és a kisgyermekkorral nem érnek véget a láb megpróbáltatásai, sőt! Súlygyarapodás és magasságnövekedés, fokozódó igénybevétel és ráadásul az élet sokszor nem engedi, hogy ki-ki alkatának megfelelő munkát végezzen. Ezért a jó lábbelit, ami lehet akár szandál vagy papucs is tekintsük prevenciónak.
Hollós Barnabást megtalálhatjátok a http://engyogytornam.hu/ oldalon, ahol személyes tanácsadást is kaphattok.
Legközelebb a mozgásszervi változásokról beszélgetünk majd Barnával, ha van kérdésed, tedd fel már most!

És te hogyan választottál cipőt a gyermekednek? Milyen szempontok alapján döntöttetek, hogy mikor, és milyen cipőt adtok a gyermeketekre? Hol kaptál ehhez segítséget?