2010. január 31., vasárnap

Farsang, avagy Nálunk is áll a bál!

2010. január 10., vasárnap

Farsang, avagy Nálunk is áll a bál!

Újév, új fogadalmak és mindezek mellett a nyugati kereszténység ünnepének, a vízkeresztnek (január. 6) eljövetele, valamint a farsang kezdetének ideje. Vízkereszt napjától, idén február 17-ig tart a farsang, a karneválok, vidám összejövetelek ünnepi időszaka.

A farsanghoz fűződő rítusokat számtalan népszokások őrzik, Nálunk pl. : a mohácsi busójárás. Azonban az ünnep őshazája Olaszország.
Gyermekeinknek talán úgy tudjuk emlékezetesebbé tenni ezt a nemes ünnepet, hogyha magunk készítjük el, legyen szó akár jelmezről, vagy álarcról (óvodás korosztálynál ez kissé rémisztő lehet, itt szóba jöhet helyette egy kis pizsamaparti). Iskolás korúaknak az osztályközösség fejlesztése céljából a csoportos beöltözés sokat javíthat. Mi egykoron Veresegyházi asszonykórusnak beöltözve bújhattunk néhány perc erejéig az Ő bőrükbe. Jó ötlet lehet még, ha mindenki zöldség és gyümölcsformájú maszkot készít (titkos sorsolás alapján, hogy ne legyen két egyforma) otthon, majd ki kell találni milyen zöldséget, vagy gyümölcsöt is takar az adott álarc.
Kisfiam 3 éves lesz, és most kezdi tudatosan utánozni az embereket, a más bőrébe bújás vágya még csak most jött el, valamint a maszkoktól, jelmezektől való félelmét most váltotta fel a pozitív érdeklődés. Majd egyik napról a másikra kedve támadt beöltözni! Tehát fontos az egyéni érettség és valóban gyermektípus kérdése.
Arcot akár magunk is festhetünk:


Hogyha megihletett a mára Velence szimbólumává vált maszk, mely a karnevál jelképe, magunk is készíthetünk kasírozással és annak kifestésével:
Alapanyagok:
1 db gipszkiöntő forma
1 kg gipsz
dekorfestékek
1 db bármilyen színű dekorglitter
1 db bármilyen színű flitter
ecsetek
1 db mintaív
A gipszet vízzel ki kell keverni. Tejfölsűrűségű masszát kell, hogy kapjunk, de gyorsan kell dolgozni, mert a gipsz elég gyorsan köt. Egy óra állás után kissé széthúzkodjuk a formát, így könnyebben kicsúszik. Majd jöhet a festés, díszítés ki- ki a maga ízlése szerint.
Pamutból, gyapjúból szakállat is lehet ragasztani.
Sminkeszközök beszerezhetők: http://www.makeupartistcenter.hu/
És hogy a hasunkról se feledkezzünk meg, a farsang jellegzetes ételei a disznóhús, káposzta és az édesszájúak örömére a farsangi fánk.
Hagyományos farsangi fánk receptje:
Hozzávalók:
- 50dkg liszt
- 8 tojássárgája
- 10dkg margarin
- 3dkg élesztő
- 3dl tej
- 5dkg porcukor
- olaj a sütéshez
- 1 evőkanál rum
- fél citrom reszelt héja
- tetszés szerinti lekvár a töltéshez
- só
Lisztet szitáld egy nagy keverőtálba, a közepébe készíts kis fészket, ebbe morzsold az élesztőt, melyet kevés langyos tejjel és cukorral elkevertél. Mikor az élesztő felfut, add a tésztához a megmaradt tejet, olvasztott margarint, porcukrot, rumot, reszelt citromhéjat és kevés sót. Fakanállal dolgozd simára, míg a tészta hólyagos lesz. Ruhával letakarva, langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára terítjük. Nagy pogácsaszaggatóval szaggass ki belőle korongokat, közepükbe nyomj mélyedést, és bő, forró olajban süsd aranysárgára. Olajból kiemelve lecsöpögtetjük. Tálaláskor a fánk közepén lévő mélyedésbe tegyél lekvárt, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!
(Szalay könyvek: 1 millió menü)
Alkoholmentes gyermekbólé:
Hozzávalók:
- bármilyen és bármennyi gyümölcs
- alkoholmentes gyermekpezsgő
- 100%-os alma, narancs vagy ananászlé
Elkészítés: Gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk. Nagy tálba tesszük, majd felöntjük gyümölcslével, gyermekpezsgővel hígítjuk.
Jó szórakozást, vidám farsangi mulatságot kívánok!
Flórián Tünde
És Te Hogyan készülsz a farsangra? Írd meg nekünk!

Bejegyezte: Mtunde dátum: 5:05 0 megjegyzés

Címkék: farsang, Kergető

2010. január 26., kedd

Terhességi bőr(el)változások


Nemrég volt szó a csecsemők bőréről, azon belül is a téli bőrápolásukról , azonban ne feledkezzünk meg a kismamák bőrének változásairól sem.
Sokan úgy tartják, a kismamák kivirulnak a várandósság alatt, tekintettel a megváltozott ragyogó arcbőrre, vagy a dús hajkoronára. Azonban vannak olyan nem várt kellemetlenségek, melyek ugyan velejárója lehet terhességünknek, de mégis el tudják venni kedvünket. És hogy mik lehetnek ezek az elváltozások, Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvostól tudhatjuk meg:

A várandósság alatt viszonylag gyakori kellemetlenség/panasz, hogy megváltozik a bőrünk állapota, állaga és bizony némely területen viszketés jelenhet meg.

1.Terhesség alatt milyen típusú viszketések jelenhetnek meg?
Nem törvényszerű, hogy a kismamák bármilyen zavaró tünetet is észleljenek a bőrükön, sokaknak ebben az időszakban még szebb, bársonyosabb a bőre, mint korábban. Aki viszketést tapasztal, a következőkre gondolhat háttér okként: Feszülhet a bőr, elsősorban a has, mell területén, a térfogatnövekedés miatt. Egyszerű bőrszárazság is állhat a háttérben. A cukorbetegség egyik jellemző tünete is a bőrviszketés, ritkán, de előfordulhat, hogy ez a tünet hívja fel a figyelmet kezdődő cukorbetegségre.


2.Ártalmatlanok lehetnek ezek az elváltozások, vagy más is húzódhat a háttérben?
Az első két ok ártalmatlan, könnyen kezelhető otthon is. Esetleges cukorbetegségnél természetesen sokkal komolyabb odafigyelésre van szükség. Mivel kismamáknál a vércukorszintet rendszeresen ellenőrizni kell, mindenképpen kiderül, ha a várandósság idején cukorbetegség alakul ki.


3.Mivel segíthetjük a viszketés enyhítését?
A viszketés erősen hidratáló, rugalmasító testápolókkal, esetleg bőrnyugtató hatóanyagokat tartalmazó készítményekkel sikeresen csökkenthető. Ha száraz a kismama bőre, urea tartalmú testápolót javaslok használni, mert sokkal erőteljesebb hidratálást biztosít, mint a hagyományos testápolók. A has, csípő, mell nagyobb igénybevételnek kitett bőrére érdemes egész terhesség ideje alatt stria- krémeket alakalmazni, ezekkel akár teljesen kivédhető a terhességi csíkok megjelenése. Ha a kismama azt tapasztalja, hogy bőre a korábbi időszakhoz képest érzékenyebb, jó választás az aloe tartalmú bőrápoló használata, mely nyugtatja, táplálja és hidratálja az érzékeny bőrt. Kifejezetten kismamák bőrére kifejlesztett termékcsaláddal is rendelkezik a Babé dermokozmetikai márka, mely gyógyszertárakban kapható. Urea testápolója, terhességi csíkok elleni krémzseléje és aloe gélje mind évek óta jól bevált készítményei az igényes és tudatosan választó nőknek.


Átalakul a hormon- és immunrendszerünk, valamint az anyagcserénk, ebben az időszakban, ami bőr –és nyálkahártya változást idézhet elő:

- striák: mely a kismamák 90%-át érinti kisebb- nagyobb mértékben. Legkritikusabb területek a has, comb, fenék és a mell. A feszülő szövetekben lecsökken a vér- és nyirokkeringés, romlik az anyagcsere és tápanyagellátás, valamint rosszabb lesz a salakanyag, méreganyag kiürülése. Ez helyi ödémához vezet, a bőr, valamint a dermisz rugalmatlanná válik és meghúzódik. Helyén rózsaszín, vöröses, lilás csíkok jelennek meg, leginkább a terhesség második felében.


4. Van valamilyen praktika, esetleg hatóanyag, termék, amellyel megelőzhetjük a terhességi csíkok kialakulását, vagy ez is genetikai hajlam függvénye?
A striák kialakulását kivédhetjük, ha a nagymértékű és hirtelen súlygyarapodást elkerüljük, és rendszeres ápolással figyelünk a has, csípő, mell bőrére. Napi 1x-2x alkalmazott Babé striakrém használata hihetetlen mértékben rugalmassá teszi a bőrt, és teljesen elkerülhető a nem kívánt csíkok megjelenése. Mindenképp javaslom az odafigyelést a szülést követő időszakban is, végig a szoptatás idején, mert ezekben a hónapokban is nagyobb az esély a maradandó bőrelváltozások kialakulására.
Ha valakinél korábbi terhesség vagy jelentős testsúlyváltozás hatására már kialakultak csíkok, ezek is halványíthatóak otthoni stria elleni bőrápoló hosszútávú használatával. A hatékonyság fokozható lézerultrahangos testkezelésekkel, ill. a még hatékonyabb, bár kissé tolerálandó mezoterápiás kezelésekkel.


5.Terhesség után hatékony kezelési eljárás lehet a vákuumos nyirokmasszázs, ultrahang, vagy mikrodermabrázióval végzett kezelés. Ezek kozmetikai kezelések, de bőrgyógyász milyen eljárással tudja helyreállítani a bőr eredeti struktúráját?
Egyre több fiatal anyuka szívesebben fogad ajándékként egy komplex testkezelő kúrát, mint egy ékszert. A kozmetikai gépi kezelések elsősorban kombinált, kúraszerű alkalmazás mellett látványos eredményeket hozhatnak. Mivel különböző támadásponton hatnak, a vákuum, ultrahang, interferencia, radiofrekvenciás kezelések együttes hatása nagyobb, mintha csak egyiket vennénk igénybe. Persze jó tudni, hogy szükség van együttműködésre a csodagépek használata mellett is, ésszerű diéta, sok folyadék bevitel, mérsékelt testmozgás és kiegészítő otthoni ápolás növeli a kozmetikai kezelések eredményességét.
A csak orvos által végezhető alakformáló, bőrregeneráló kezelések legkorszerűbb eljárásai a nagyhatékonyságú radiofrekvenciás kezelések, az ultrahangos zsírbontás, és a rendkívül nagy hatékonyságú hatóanyag bejuttatást lehetővé tevő mezoterápia. Ezeket a beavatkozásokat orvosi vizsgálat kell, hogy megelőzze, hiszen a nagyobb hatékonyság akkor érhető el kockázatok nélkül, ha az ellenjavallt állapotokat, eltéréseket hozzáértő szakember kizárja, majd célzott kezelési programot állít össze.


6. Szülést követően mennyi idő után lehet elkezdeni ezeket a kezeléseket?

A nagy hatékonyságú kezelések legbiztonságosabban a szoptatás befejezése után kezdhetők el.


- fibróma: szintén kötőszöveti elváltozás, mely a nyakon, hónaljban, mell alatt jelentkezhet terhesség alatt, amely irritálódhat, begyulladhat, ami fájdalommal jár.
7. Terhesség alatt milyen módszerrel kezelhető?
A fibrómák szülést követően bármikor eltávolíthatók, nem kell megvárni a szoptatás végét. Legjobb választás a radiosebészeti eltávolításuk, hiszen érzéstelenítést nem igénylő, gyors és biztonságos kezelési mód, és nem elhanyagolható szempont, hogy heg nélküli gyógyulást erdményez. Otthoni utókezelést sem igényel, ráadásul olcsóbb eljárás, mint a sebészi beavatkozás.


- megerősödött szőr: Felgyorsulhat a szőrszálak növekedése, így ezáltal gyorsabban nő a hajunk és sűrűbb lesz. Megeshet, hogy ott is kinőnek, ahol eddig nem, pl.: hasunkon, arcunkon. Ezt a leghelyesebb kicsipeszezni, vagy gyantázni, de jobb kerülni a szőrtelenítő krémek, szőkítők használatát a bennük található vegyi anyagok miatt.

Hajunkat ápoljuk gyengéden ez idő alatt: Használjunk speciális sampont, kondicionáljuk alaposan (hogyha hajunk száraz és száll, szerezzünk be egy jó forró olajos hajápolót, vagy mélykondicionálót).

- festékfoltok: megemelkedett hormonértékek következménye. Leginkább mellbimbó, hónalj, comb belső oldala, nemi területeken, néha az alhas középső területén alakul ki egy sötét vonal.
- terhességi májfolt: állon, ajak felett, szemkörül alakulhat ki.


8. Megelőzhető ez a sokszor zavaró, szülés után is megmaradható elváltozás ill. létezik olyan hatóanyag, mely várandósság alatt is alkalmazható, és megakadályozza a melaninszintézist?
Májfoltok, pigmentfoltok megjelenését kivédeni érdemes leginkább, egész terhesség időszakában használt fényvédővel. Azt javaslom minden kismamának, de akár minden felnőtt nőnek, főleg, ha fogamzásgátlót is szed, hogy tavasztól őszig a nappali krémet cserélje le nagy faktorszámú, kifejezetten arcra kifejlesztett fényvédőre. Ez a módszer a legjobb, amivel kivédhetjük a pigmentálódást. Sajnos még így is gyakran megjelennek zavaró sötét foltok, főleg a felső ajak fölött, a homlokon, ill. az orcákon. Van esély rá, hogy a terhesség alatt kialakult foltok szülést követően jelentősen halványodnak. Ha marad zavaró folt, azt mikrodermabráziós kúrával, bőrgyógyászati hámlasztással vagy lézerkezeléssel lehet halványítani. Ebben az esetben is szükség van további fényvédelemre, mert a tünetek nap hatására visszatérhetnek.
Hogy melyik a személyre szabottan leginkább javasolt kezelés, azt bőrgyógyász tudja eldönteni, ill. ő tud segíteni a különböző eljárások közötti tájékozódásban. A pigmentfoltok kezelésére is az igaz, mint a testkezelésekre. A leghatékonyabb eljárásokat bőrgyógyász szakorvosnál kell keresni.


11. Mire kell odafigyelni az anyajegyek esetében?
Az anyajegyeket évente célszerű ellenőriztetni mindenkinek. Védekezni a napégés ellen kell, fényvédelemmel és a déli nap kerülésével. A terhesség időszakában sok kismama észleli új anyajegyek megjelenését, és a törzsön a meglévők esetleges növekedését. Ez nem feltétlenül kóros. Ha azonban valamilyen panasszal is jár, pl. fájdalom, nem múló viszketés, ill. ha egy meglévő anyajegy alakja, színe jelentősen megváltozik, előemelkedik, vérzik, ez mindenképp felhívhatja a figyelmet elfajulásra, és meg kell mutatni bőrgyógyásznak.


A verejtékmirigy működése általában fokozódik, ami zavaró izzadást okozhat.
12. Más kellemetlenséget is okozhat, ill. mivel kezelhetjük ezeket?

Fokozott izzadás esetében a tisztálkodásra kell nagyon odafigyelni, hogy a fertőződés és a bőr felázásának esélye minimális legyen. Pamutruházat viselése javasolt.


A verejtékmirigy megváltozása mellett a faggyúmirigy működés is változhat. Általában a faggyú termelése lecsökken, de a hormonok okozta megnagyobbodással is számolni kell. Ne lepődjünk meg azon, ha bőrünk egyik napról a másikra olyan tüneteket kezd produkálni, hogy hirtelen száraz vagy zsíros lesz, de akár pattanás vagy akné is megjelenhet rajta.

- az acne. Sok nő, akinek gyakori az acne megjelenése, javulásról számolt be a terhesség idején. Másoknak viszont romolhat az állapota. Kozmetikai szempontból igen óvatos ápolást igényel: alapos tisztítás, tonizálás, hidratálás. A lényeg az, hogy egy termékcsaládból legyen mind, ugyanis ezek egymásra épülő hatóanyagot tartalmaznak és mindig a jelenlegi bőrtípusunknak megfelelő legyen az. Mielőtt azonban elkezdenénk bármilyen acne elleni szert használni, konzultáljunk orvosunkkal!
Zsírszegény ételek, rendszeres mozgás javíthat a visszaszorításában.
13. AHA-s készítményt alkalmazhatunk ebben az időszakban? Gyógyszeres kezelés csak a szoptatás befejeztével jöhet szóba?

AHA tartalmú külső készítmények használhatók, de gyógyszeres acne kezelésre csak akkor van lehetőség, ha a nőbeteg igazoltan nem terhes és nem szoptat.


Sok kismama alsó végtagján seprűvénák jelenhetnek meg, arcukon, vagy törzsükön pókangiómák alakulhatnak ki, ill. a tenyerek vörösebbé válhatnak. Alsó végtagon nagyobb tágult visszerek jelentkezhetnek, valamint a nehéz lábérzés. Kezelésük részben orvosi feladat.

14. Terhesség után megmaradt angiómákat bőrgyógyász milyen eljárással szüntetheti meg? Egyáltalán megszüntethető?
Kis értágulatok két korszerű eljárással kezelhetők: Sclerotizálás során kis injekciókkal leht olyan anyagokat az érbe juttatni, melyek elzárják az eret, ami később felszívódik. a másik eljárás a lézerkezelés.
Mindkettő eljárást többször kell ismételni, képzett bőrgyógyász végezheti. Nagyobb, tapintható visszerek kezelése már az érsebész feladata.

Kozmetikai kezeléssel is késleltethetjük az érelváltozások megjelenését, ill. meg is akadályozhatjuk a különböző hatóanyagok bevetésével:

Fáradt láb érzés megelőzésére, külsőleg:
- mentol (fájdalomcsökkentő, frissítő)
- vadgesztenye (csökkenti a fokozott véráramlást)
- kámfor (hűsít)
Arcra: - vadgesztenye
- hamamelisz




Mint a legtöbb nő, a kismamák is szeretik a masszázst, mely megengedett, ha odafigyelünk az illóolajokra és megfelelő szakembert választunk a relaxálásra, bőrápolásra. Kozmetikai gyakorlatban fontos a simító mozdulatok, direkt áramhatás nélküli mikromasszázs használata és a terhesség utáni értágulatos terület, kivörösödést nem okozó, kíméletes kezelés.

Kérdéseimre válaszolt:


Dr. Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász és Kozmetológus szakorvos

Email: drbeleznay@chello.hu
Email: drbeleznay@dermaart.hu
Email: drbeleznay@yahoo.co.uk
MSN: drbeleznay@hotmail.com

Mobil: +36307480474
Skype: dr.beleznay.gyongyike

Örömteli, boldog gyermekvárást kívánok!

Flórián Tünde

2010. január 14., csütörtök

Az elalvást tényleg tanulni kell? Ambrusnak meg kellett tanulnia




Gyakran hallottam, olvastam, hogy soha nem szabad hagyni cicin elaludni gyermekünket. Ezzel én, bár kezdő anya voltam mégsem értettem egyet. Nálunk ez úgy alakult, hogy az elalvás cicin történt. Nem értettem miért is nem szabadna hagynom? Mert ezt szokja meg? Na és? Ha ez nekem is megfelel, miért ne?

Mivel az alvás nem tartozik Ambrus erősségei közé és nem vagyok a magam ellensége, hagytam szopi közben elaludni. Később, Schneiderné Diószegi Erikával készített interjúm során megtudtam, hogy ezt nem az anya hagyja, vagy nem hagyja. Ez megtörténik, mert „az anyatej maga is tartalmaz elalvást segítő anyagokat, és a szopómozgás és a közvetlen bőrkontaktus hatására is termelődnek ilyenek a babában, vagyis az álmos baba nem is tud mást csinálni, mint hogy elalszik a mellen”. Valamint azt is, hogy az önálló alvás idegrendszeri érettség kérdése.
A cicin altatás nekem is kényelmes volt, így is maradt majdnem 17 hónapig. Mikor Ambrus áttért a napi egy alvásra (éppen az első születésnapján) úgy döntöttem, ebéd után továbbra is szopizunk, így nem gond az elalvás, én pedig nem bánom. Szeretem szoptatni. Korábban próbáltam „megtanítani” elaludni, de nem jártam sikerrel és bevallom, nem is voltam elég kitartó. Nem is éreztem magamban annyi erőt, energiát, hogy az éjszakai 5 vagy annál több ébredést végigcsináljam. Nemrégiben azt mondta egy pszichológus, hogy csak akkor van értelme, ha az anya eljut odáig, hogy nem bírja tovább, és tényleg elszánt, mert különben a gyerek érzi a bizonytalanságot. És ha az anya eljut idáig, akkor is kizárólag egyénre szabott tanácsot tud adni. Nincs mindenkinek jó recept. Nem mindegy milyen idős a baba, milyen a napirendje, alvási szokásai stb.

A férjem kitalálta, hogy legyen egy macija, vagy bármije, amivel szopizik, amivel alszik, hogy legyen ami biztonságot ad neki, ha mi nem vagyunk éppen vele. És talán idővel képes lesz csak a macival elaludni. Az egyik, korábban a polcon érintetlenül ülő macit egyszer magunkkal vittük szopizni. Azóta ő lett A MACI.


16 hónapos korában azt vettem észre, mikor egyik hétvégén reggel magunkhoz vettük az ágyba, hogy még együtt lustizzunk (vagyis inkább hancúrozzunk), hogy majdnem elaludt. Ebéd közben pedig szintén majdnem elaludt az ebédlőasztalnál. Ha a rádióban nem ér véget a hírek és nem kezdődik el egy zene, amire neki feltétlenül táncolnia kellett, talán el is aludt volna. A másik amit észrevettem rajta, hogy esténként nem alszik el szopi közben rögtön, mint korábban. Szopizik, majd „beszélgetünk”. Megbeszéljük, hogy apa is hamarosan aludni megy, a játékok is alszanak, és a buszok is. Ha mindezt megbeszéltük, újra kéri a cicit és rögtön el is alszik. Egyik nap kellő elszántságot és erőt éreztem ahhoz, hogy megpróbáljunk cici nélkül elaludni. Amikor abbahagyta a szopit és elkezdtünk beszélgetni, lefeküdtem vele a szobájában lévő kanapéra, ott beszélgettünk, majd vártam mi lesz. Felpörgött. Beszélt, sikongatott, majd egyszer elcsitult és szép lassan elaludt. Velem, a mellemet fogva (hónapok óta szopi közben fogdossa, és ha vigasztalásra vágyik vagy álmos, akkor is benyúl a blúzomba, amit ha otthon csinál hagyok), de nem szopi közben. Ahogy elaludt, betettem az ágyába. Az egész altatás a korábbi 10-20 perc helyett 1,5 órán át tartott. Másnap ebéd után ugyanígy cselekedtem, ébren tartottam szopi közben (ebéd után nem volt beszélgetés, rögtön elaludt). Megint felpörgött, majd elaludt, de az egész altatás már csak 1 órát tartott. Este csak ¾-ed órát, másnap délután fél órát. És azóta is így van. Szopi után mesélünk, utána lekapcsoljuk a lámpát és kis beszélgetés után elalszik. Mesével együtt fél óra az altatás.
Egy hét elteltével megpróbáltam az ebéd utáni szopit teljesen elhagyni. Az első alkalommal borzasztó dühös lett. Ütött-vágott, rúgott ahol ért. Miután kiadta a dühét, átváltott hisztire. Ekkor rászóltam, hogy hagyja abba a hisztit, mert nem ér el vele semmit. Elmagyaráztam, hogy már nagyfiú, el tud anélkül is aludni, és attól, hogy nem szopizunk nagyon szeretem, bármikor odabújhat hozzám. Mintha megértette volna (és biztos vagyok benne, hogy meg is értette), elcsendesedett, odabújt, megfogta a mellem és szépen elaludt. Másnap nem dühös volt, hanem csalódott. Nagyon sírt. Nem bántott, csak sírt. Szomorúan, csalódottan. Szerencsére nem sokáig, és bár vele pityeregtem, elég erős voltam és kitartottam. A 3. napon már nem is kérte, gond nélkül elaludt.

Az esti rituálén annyit módosítottunk, hogy a korábbi fürdés utáni szopit áthelyeztük fürdés előttre, hogy egyáltalán ne társítsa a szopit az alváshoz. Ebéd után is és este is halvány fénynél mesélünk kicsit könyvből (inkább beszélgetés, mutogatás ez még, nem igazi mesélés), elköszönünk a szobájában lévő képektől, leoltjuk a lámpát, ő megfogja a mellem, kicsit még beszélget, ficánkol, aztán elalszik. Igyekszek olyan könyvet választani, amiben vannak alvó állatok, és főleg azokat mutatom, bár nem tudom ennek van-e jelentősége.

Tudom, hogy az önálló alvástól még nagyon messze vagyunk, mert még én (vagyis a mellem) továbbra is eszköz az alváshoz, de óriási előrelépés, hogy szopi nélkül képes elaludni. Ehhez kellett, hogy elég érett legyen ahhoz, hogy meg tudjam vele beszélni a dolgot. Nem is akarom egyik napról a másikra elérni, hogy önállóan aludjon. Nem siettetem. Pici, de biztos léptekkel haladunk (legalábbis egyenlőre) a cél felé. Ha éjjel felébred, még cicin altatom vissza, de ha már rutinszerű lesz az elalvás nélküle, megpróbálom ezt is elhagyni. Néha egyébként elég, ha kiveszem és a vállamra borul. Korábban is csak akkor tettem mellre, ha kérte. Igaz, ez volt a gyakoribb. Ha majd még nagyobb lesz, hiszem, hogy a mellemet felváltja majd a maci, és vele fog elaludni. Nélkülem, egyedül (vagyis az engem helyettesítő macival) az ágyában. Nem sietek, ráérünk.

2010. január 12., kedd

Fogzás, altatás és tanácstalanság

Kisfiam szinte az első naptól átaludta az éjszakát.
Este 8-tól hajnal 5-ig aludt. Nagyon büszke voltam rá. Mindig attól féltem, hogy mi lesz, ha éjszaka nem fog aludni, hogy fogom bírni.
A 3. hónap tájékán, valószínűleg a növekedési ugrás miatt 2-3-szor keltünk, de még ezzel is ki voltam békülve. Evett és már aludt is.
Aztán egyik napról a másikra felborult minden. Elkezdtünk óránként kelni. Néha félóránként, néha kétóránként. Nem nyugodott meg, csak cicin. A férjem próbált segíteni, ő is kelt hozzá, de hiába, nem tudta megnyugtatni. Szopizott 10 percet és már aludt is tovább. Újabb fél órát… Napközben nyűgös volt. Talán ez egy ördögi kör: azért nyűgös, mert kialvatlan, és azért nem alszik, mert túl fáradt.
Az orvos a súlygyarapodásáról arra következtetett, hogy az éhség ébreszti fel. Próbáljam meg megtömni. Hogyan is lehetne egy 4 hónapos csecsemőt megtömni? Nem gondoltam, hogy az éhség miatt kelne fel. De akkor mitől?

Vesztemre olvasni kezdtem könyveket,

internetes szakértőket kérdeztem. Mindenhol azt olvastam, hogy egy 4 hónapos csecsemőnek át kell tudnia aludni az éjszakát. De a környezetemben egyik gyerek sem aludta át. Akkor hogy is van ez?

Az egyik könyv szerint adjak neki cumit, néhány nap múlva nem fog felébredni. De az én fiam nem cumizik. Sosem kellett neki. Kiveszi, nézegeti, rágcsálja. A másik szerint hagyjam sírni, majd visszaalszik egyedül. Én ugyan nem! Nem hagyom cserben, azt akarom, hogy tudja, rám mindig számíthat! Nem akarom, hogy elveszítse a bizalmát irántam.
A „szakértő” szerint csillapítsam a fogzási fájdalmát. A fájdalomcsillapítóval is csak 2 órát aludt. Kipróbáltunk minden homeopátiás szert is. Következő tanács: tanítsam meg egyedül elaludni. Az lehet a baj, hogy nem tud egyedül elaludni, ezért mikor éjjel felébred, nem tud visszaaludni sem. Vegyem ki a kiságyból, de amint megnyugodott tegyem vissza. De ő nem nyugodott meg, ha kivettem. Igazából fel sem ébredt, álmában sírt, vergődött. És egyébként is, el tud aludni egyedül. Mivel a szakértő nagyjából mindenkinek ugyanazt válaszolta, nem kérdeztem többet.

Teljesen tanácstalan voltam,

az én problémámra sehol nem találtam választ. Kénytelen voltam beletörődni, úgysem volt más választásom. Egy idő után már hozzászoktam, nem voltam álmos. Csak kimerült és fáradt. Túlélő stratégiára álltam rá. Nem terveztem, hogy napközben mit fogok csinálni. Nem akartam semmit. Ha mégis sikerült, ajándéknak tekintettem.
Persze sokszor kiborultam. Féltem, hogy tényleg én rontottam el, hogy mindig mellre tettem, ha felébredt, és tényleg az a baj, hogy nem tud visszaaludni, ha felébred. Úgy éreztem, napközben engem nem bír elviselni, érzi rajtam a feszültséget, ezért nyűgös. Mert este mikor apa hazaért, jókedvű lett. Magamat vádoltam mindenért. Ha valaki megkérdezte hogy vagyunk, csak panaszkodni tudtam. Ugyan hozzátettem, hogy megéri, mert milyen csodás anyának lenni, de nem mindig éreztem így. Emiatt természetesen folyton bűntudatom volt. Aztán persze megbántam, hogy elmondtam a tényeket.

Féltem, hogy rossz anyának tartanak.

Alkalmatlannak. Annak is éreztem magam. Képtelen voltam megoldani az élet adta feladatot. Ez elvette minden önbizalmamat, mert én mindig mindent meg akarok oldani. Eddig számomra nem volt lehetetlen. Ez pedig az volt. A tudat pofon vágott.
Azért valahogy mindig összeszedtem magam. Egy rövid időre, aztán újra kiborultam. A férjem persze próbált nyugtatni, hogy nem velem van a baj, de hiába. Végül egy riport segített, hogy magamhoz térjek az önsajnálatból. Egy 15 hónapos kislányról szólt, aki szívdonorra vár. Azzal nyugtattam magam, hogy nekünk csak ez a bajunk. Én panaszkodok? Mit szóljanak a kislány szülei? Biztosan örömmel cserélnének velem, ha tehetnék.

4 hónap után kibújt az első,

majd rá két hétre a második fogacska. És láss csodát. Ezután csak 1-2-szer keltünk. Enni. Napközben pedig nyoma sem volt a nyűgösségnek, vidám volt, játszott, nevetett. Nem sírt. Megkönnyebbültem. Igazam lett. A fogával küzdött szegény.
Két hetünk volt, hogy kialudjuk magunkat, aztán kezdődött minden elölről a következő fogakkal. De tudom, ez csak átmeneti állapot. Ez erőt ad. És erőt ad az a kislány. Egy-egy nyűgös, nehéz nap után mindig rá gondolok, belőle merítek erőt. És nagyon szorítok neki, hogy találjanak neki donort. De ahhoz sajnos egy másik gyermeknek kell az életét áldoznia. Hálát adok hát Istennek, hogy az én fiam csak a fogaival küzd (szegénykém).

Kirándul a baba

Kirándul a baba - egy hasznos oldal azoknak, akik a baba érkezése után is túrázni szeretnének, és azoknak, akik most kezdenék.

Párommal és a barátainkkal régóta nagy természetjárók vagyunk. Szinte minden hétvégére jutott egy hosszabb túra, ma sem tudom elképzelni az életem otthon ülve. Kicsit féltem, hogy egy gyerek vállalása megszokott életmódom feladására kényszerítene, de több pozitív példát látva rájöttem, hogy ez nem feltétlenül van így. A terhességem alatt is végig jártuk az erdőt, még a 8. hónap végén megmásztam a Kékes tetőt (azért ezt nem ajánlom mindenkinek).
Emma augusztusban született, és 3 hetes korában már magunkkal vittük babakocsiban a Hármashatárhegyre. Ekkor persze szembesültünk azzal, hogy nem mehetünk a megszokott keskeny, meredek, nehéz utakon, hanem babakocsival is járható útvonalakat kell keresnünk. Hamar találtunk is jó párat, ekkor jött az ötlet, hogy esetleg másokkal is megoszthatnánk a tapasztalatainkat, és a túráinkat összegyűjtve közzétehetnénk az interneten. Sőt, ha mások is elküldenék a túraútvonalaikat, az nekünk is segítség lenne. Így született a KIRANDULABABA honlap (www.kirandulababa.turistautak.hu). Hála a hozzám hasonló lelkes kismamáknak-kispapáknak, a túrák száma egyre nő. Mindegyiknél fel van tüntetve a hossz, a nehézség, és hogy járható-e egyszerű babakocsival, vagy csak sportbabakocsival ajánljuk.

Ha túrázni indulunk, az út kiválasztásán túl még több dologra kell figyelnünk.

Nyáron legyen nálunk baba napolaj, napvédő kalap, a babát pedig rétegesen öltöztessük. Érdemes vinni egy pokrócot, hogy lehessen piknikezni. Idén sajnos elég sok a kullancs, a pokróc alá terített nagy nejlonnal védekezhetünk ellenük. Használjunk kullancsriasztó szereket, és a túra után alaposan vizsgáljuk át a babát és magunkat is. A kullancs terjesztette agyhártyagyulladás elleni oltás csak 1 éves kor után adható! Nehezebb útra csak stabil, nagy kerekű kocsival induljunk, vagy valamilyen hordozóval.

És mindez milyen hatással volt a gyerekre?

Emma már az elején is nyugodtabb volt, jobban aludt és evett egy jó kis túra után, a friss levegő pedig mindenképpen jót tesz, főleg egy városi babának. Most, hogy már 9 hónapos, rengeteget szemlélődik, mindent kommentál, egyszóval nagyon élvez minden kirándulást. Legutóbb a Magas Tátrában jártunk vele, ami hatalmas élmény volt Emmának és nekünk is.

Bojti Anna

Ha nem eszik a gyerek

"Kezdetben minden rendben volt, de rövid idő elteltével minden etetés szenvedéssé vált."

Nem tudtam, mit jelent aggódni,
amíg a lányom, Alexa, 2008. október végén meg nem született 3600 g-mal, és 57 cm-vel. Szoptatni akartam, bár a kórházban Alexa besárgult, aluszékony volt, és nem volt ereje vagy kedve szopizni. Így a csecsemős nővérek tanácsára a lefejt tejet adtam neki egy puha cumis üvegből.
Itthon kezdetben minden rendben volt,
de kb. két hét elteltével minden etetés szenvedéssé vált. (Elképzelhető, hogy ebben szerepe volt annak, hogy 12 nappal a szülés után megműtöttek – a méhnyálkahártya nem tudott kiürülni – és két szoptatást ki kellett hagyni az altatás miatt. A férjem etette meg a lánykánkat a korábban lefejt anyatejjel, cumisüvegből, amire a csecsemős nővérek a kórházban tanították meg.) Pár perc nyugodt szopizás után Alexa megfeszítette magát, sírt, és még ha közben evett is, úgy ficánkolt az ölemben, hogy komoly fájdalmat okozott.
A mellbimbóm kisebesedett,
csillagokat láttam minden szívásnál. Mindent kipróbáltam: más pózban szoptatni, sétálva etetni, ringatni evés közben, de semmi nem segített, hadonászott, rugdosott kitartóan, hihetetlen erővel mart belém, és sírt. Közben nem tudtam, hogy eleget eszik-e, mert sokat sírt, nyűgösködött, bár tejem volt bőven. Telefonon kértem segítséget szoptatási tanácsadóktól, sőt, még a Szt. István kórház szoptatási ambulanciáján is jártunk, de a helyzet mindig csak 1-2 etetés erejéig javult, utána minden ment a maga megszokott, szörnyű útján. Talán 2-3 hétig bírtam így, de közben egyre jobban szorongtam, és minden szoptatás előtt fél órával a sírás kerülgetett.
Végül nem bírtam tovább,
fejni kezdtem a tejet, és üvegből adtam Alexának. A problémáink egy csapásra megoldódtak, bár akkor még nem tudtam, hogy csak ideiglenesen. Nagyon szépen, hihetetlen mennyiségeket evett, annyira, hogy egy és két hónapos kora között Alexa több, mint másfél kilót hízott.
Pár napig kezdetben tápszert is kapott,
mert estére nagyon lecsökkent a tejem, de miután a fejéssel sikerült szaporítani, a tápszert is elhagyhattuk. A fejés ugyan nagyon megterhelő volt (még most is az), naponta akár hatszor is elő kellett venni a masinát. Sok időm ráment, de eltökéltem, hogy legalább 4 hónapos koráig anyatejjel etetem a babám. Szépen került tej a mélyhűtőbe is. És ami talán ennek köszönhető: karácsony előtt pár nappal Alexa átaludta az éjszakát (biztos jól tele volt a poci), és ezt a jó szokását azóta is tartja.
Január végén aztán kezdődtek a gondok.
Alexának hasmenése lett, amivel a gyerekorvos nem akart foglalkozni, mondván, hogy úgysem lehet vele mit tenni, majd elmúlik. Vártam, de nem javult. Aggódtam, több orvost is felkerestünk, de a szokásos pocaknyomkodáson kívül semmi nem történt, és mindenki csak a vállát rángatta. Látva a lánykám hurkáit és tokáját, senki nem tudta elképzelni, hogy valami baja lehet az evéssel, egész addig, amíg nem látták „enni”. Jártunk egy magán gasztroenterológusnál is, aki speciális tápszerekkel próbálkozott, hogy a hasmenést megszűntesse (laktózérzékenységre gyanakodott), de ezek annyira büdösek és keserűek voltak, hogy csak pár napig sikerült elfogadtatni a csajszival.
Kezdetben még volt étvágya Alexának,
de szép lassan kezdte elutasítani a cumisüveget is. Nem tudtuk, hogy a gyógytápszereknek volt-e ehhez valami köze. Féltem, hogy kiszárad, mert nem volt ritka, hogy egész nap összesen 350 ml anyatejet sikerült lenyelnie, pedig akkor tájt a javasolt mennyiség 1 liter lett volna. Az is megesett, hogy délelőtt 11-kor még evett, és utána pár korty teán kívül semmit másnap reggelig. Teljesen kikészültem, főleg, mert egy orvos sem akarta elhinni, hogy egy 3 hónapos baba ilyet tegyen. Csak a férjem, és én tudtuk, hogy tényleg így történt.
Február közepén nem bírtam tovább,
és bár Alexa még nem töltötte be a 4 hónapot, kipróbáltuk az almapürét. Azonnal elkezdte enni, tátogott, mint egy kis halacska, alig győztem lapátolni. Két hétig csak almát kapott (a tej mellett persze), abból is az üvegeset, mert nem tudtam, melyik alma lenne jó neki. A hasmenés elmúlt (3 hétig Laktáz tablettát kevertem a tejébe), és elkezdtünk kipróbálni más gyümölcsöket is: banánt, körtét, őszi- és sárgabarackot, és a nagy kedvencet, a sütőtököt almával.
Úgy 3-4 hétig rendeződni látszott a helyzet,
kicsit könnyebben elfogadta a cumisüveget is. Aztán újra kezdődött a rémálom. Szinte egyik napról a másikra nem kellett semmilyen étel, semmilyen formában. A cumisüveg láttán is sírva fakadt, teste ívben megfeszült az ellenkezéstől. Pár napig segített, ha sétáltam vele etetés közben, de mivel addigra már 7,5 kg körül volt, ez elég megterhelő volt. Utána az sem. Néhány napig akkor etettem, amikor már majdnem elaludt, de mintha rájött volna, hogy mi történik, mert még félálomban is képes volt tiltakozni.
És a legrosszabb: a gyümölcsöt is elutasította.
Mindennel próbálkoztam újra: kanállal, csőrös pohárral, tápszerrel (ezt néha hajlandó volt elfogadni, de a nagyja a mosogatóban kötött ki). Próbálkozott a férjem, az anyám, a barátnőm, de senki nem járt sikerrel. Ha valakitől néha elfogadott valamit, az én voltam. Próbáltuk „éheztetni”, de nem segített.
Áprilisban újra menstruálni kezdtem,
és rájöttem, hogy pár nappal előtte nem fogadja el az anyatejet. Most az első elutasítás után tápszert adok neki pár napig. A lefejt tejet pedig kiöntöm. És aztán rájöttem valamire: akármi legyen is az üvegben, csak fekve – lehetőleg az ágyában – hajlandó elfogadni. Senki nem érti, miért. Evés közben tekereg, a lábával dobog, a markolászós kendőjével, vagy bármi, a keze ügyébe kerülő tárggyal játszik, ha más nincs, a ruhám ujjával, vagy a hajammal. De legalább eszik.
És ez ma is így megy.
A tejem a sok stressznek köszönhetően szinte teljesen elapadt, már csak egyszer tudok fejni naponta, de ha novemberben valaki azt mondja nekem, hogy június elején még fejni fogok, biztos nem hiszem el. A tápszert és az anyatejet hol elfogadja, hol nem. Ugyanígy a gyümölcsöket is. Sajnos eddig a rendes, nem üveges gyümölcsöt öklendezve eltolta.
(Ma megfőztem az almát, úgy turmixoltam össze, és bár ellenkezik az elveimmel, de barna nádcukrot is tettem hozzá. Az utolsó kanállal is eltűntette!)
Próbálkozunk a tejpéppel is: egyszer elfogadja, egyszer nem. Már csak naponta négyszer kap enni, 4 – 5 óránként. Ez egy kicsit segít. Viszont születése óta szinte soha nem mutat éhséget, és ez nagyon furcsa.
Talán sosem fogjuk megtudni,

mi okozza nála ezeket a kríziseket. Próbálok mindig nyugodt maradni, és csak akkor borulok ki, ha Alexa nem lát, de nem megy könnyen. Tudom, hogy a súlya alapján (7 hónaposan 8,5 kg) nem kellene aggódnom, de kevesen látják, mekkora szenvedések árán sikerül elérni, hogy valamit lenyeljen. Megjegyzem, az utóbbi időben már inkább csak stagnál a súlya, hízni szinte egyáltalán nem hízik (májusban 1 grammot sem hízott).

Borzasztó érzés, hogy nem tudom megetetni a gyerekemet, és közben félek, hogy a próbálkozásaimat nehogy félreértelmezze, és nehogy akaratlanul is rosszevő gyereket csináljak belőle.

Folytatás és a végkifejlet

Jó néhány hónap eltelt azóta, hogy a fenti cikket megírtam. Mivel sok családnak segíthet, megírom a folytatást, hátha...

Júniusban az új gyerekorvosunk - bár hitetlenkedve fogadta a történetemet - beutalt minket az I. számú Gyerekklinikára. Ott sok sok vizsgálatot elvégeztek, hazajáró betegként fel is vették Alexát a csecsemőosztályra. Sorra érkeztek a negatív eredmények, amitől egyrészt megkönnyebbültem, másrészt rossz volt, hogy még mindig nem láttuk az alagút végét. Kezdetben a kórházban sem igen hitték el, hogy Alexa nem eszik (a súlya alapján én sem hittem volna el), de amikor egy nappalt bent töltöttünk, és ezalatt Alexa semmit nem fogadott el (sem enni, sem inni), már kezdték máshogy látni a dolgokat. Odáig is eljutottunk, hogy megtanították (nekem és még két, hasonló cipőben járó szülőnek), hogy kell szondát levezetni a gyerek torkán, de erre az egyre nem voltam hajlandó. Inkább 2 percenként nyelettünk le vele egy kanál vizet, de a szondát nem!

És egyszer csak jött egy telefon. A széklettenyésztés kimutatott Alexa bélrendszerében egy baktériumot (Clostridium difficile enteritis), amiről senki nem értette, hogy került oda, mert ez egy gyakorlatilag csak a felnőttek szervezetében előforduló baktérium, ami főleg sok antibiotikum használata után jelenik meg. Az én lányom pedig még életében nem kapott antibiotikumot. Persze, utánanéztünk a neten a dolognak, és nagyon ijesztő dolgokat találtunk. Másnapra behívtak minket a kórházba, ahol a főorvos elmondta, hogy egy nagyon durva baktériumról van szó, ami tönkretette Alexa bélflóráját, és valószínűleg emiatt nem érzett éhséget a lányom már hónapok óta. Sajnos, a leghatékonyabb gyógyszert csak napi négyszeri intravénás adagban tudták volna beadni (ami nem lett volna baj, ha nem lett volna tele az osztály), így végül Kliont adtak neki, ami szintén hatékony az ilyen baktérium ellen.

Nem volt könnyű beadni a gyógyszert - ha valaki már próbálta, tudja, hogy milyen rettenetesen keserű - és Alexával sem volt könnyű: addigra már nagyon elege volt a kórházakból, gyógyszerekből és a piszkálásból (azóta sem engedi, hogy idegenek a fejét fogják, vagy esetleg lefogják a kezét-lábát). Időközben megtudtuk, hogy megint kisbabát várok, de alig tudtunk a jó hírre koncenrálni.

Viszont a gyógyszer hatott!!! Szép lassan Alexa étvágya is megjött (de persze előtte a gyógyszer mellékhatása - borzasztó hasmenés - és valamilyen lázas fertőzés miatt még egy napra visszakerültünk a kórházba). Bár sajnos rászokott arra, hogy játszunk vele etetés alatt, és vannak ételek, amiket nem eszik meg, a legtöbb dolgot elfogadja, és szép mennyiségeket meg is eszik belőle. Sajnos a reggeli tápszert már nem hajlandó elfogadni, pedig a kora miatt még jó lenne, de helyette "betol" két doboz natúr joghurtot, így legalább a szükséges fehérje/kalcium megvan.

Több, mint fél évig a pokolban éreztem magam, és rettentő sok negatív, bántó, megalázó megjegyzést kaptam amiatt, hogy minek teszem ki a gyerekemet, csak azért mert ÉN úgy gondolom, nem eszik eleget. De valahol belül tudtam, hogy Alexa nem azért nem eszik, mert nem kell neki, hanem éreztem, hogy baj van (és hogy mekkora, azt csak később, a főorvostól tudtuk meg!). Úgyhogy mindezek után csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy ha az anyuka úgy érzi, valami nem stimmel a gyerekkel, járjon utána, még ha néha hülyének is nézik.


Beöthy Bernadett

Nyaralás kisgyerekekkel - hogy ne váljon rémálommá

Kisgyerekkel nyaralni nagy kaland.

Ha szülők közt felmerül a téma, mennek-e nyaralni a kicsikkel, többféle reakció szokott előkerülni: „Jaj, ne is mondd, már előre félek, kikerülünk a megszokottból, sokkal nehezebben bírok velük nyaralás alatt, mint itthon.” „Igen, már nagyon várom, de aggódom is, hova tegyem azt a sok holmit, amit vinni kell, mi van, ha pont az marad otthon, ami a legfontosabb.” „Á, mi nem megyünk, itthon is alig bírok velük.”

Aztán persze vannak a bevállalósabb típusok, akiknek pillájuk se rezzen a nyaralás szó hallatán. Ők vagy nagyon rutinosak már, vagy bébiszitterrel nyaralnak, vagy esetleg el sem viszik a gyerekeket magukkal. Persze ez utóbbi nem tartozik a „nyaralás gyerekkel” témakörbe, de amúgy nem rossz dolog, ez is megérne egy cikket!

Én itt most elsősorban saját tapasztalataimat szeretném leírni, három kisgyerekkel és számos nyaralással / teleléssel a hátam mögött.

Mert igazán a mi első gyerekes nyaralásunk az telelés volt. Legnagyobb lányom, Zsófi még nem volt három hónapos, amikor síelni mentünk vele. Mielőtt bárki a szívéhez kapna, be kell vallanom, hogy mi a legritkábban nyaraltunk, utazunk el eddig úgy a gyerekeinkkel, hogy csak mi hárman, illetve később négyen, majd öten. Az egyik verzió általában az volt, hogy egy pár nagyszülő és egy pár sógornő + testvér is velünk voltak. A másik verzió, hogy egy vagy több hasonló gyerekes házaspárral együtt vágtunk neki az útnak. És szerintem ezen felállások bármelyike nagyban megkönnyíti az utazást.
Első esetben ugyanis egyből ott vannak velünk bónuszban a gyerekmegőrzők, akik mindezt ráadásul örömmel teszik. És bármilyen önzően hangzik is ez, az ember célja a nyaralás során az is lehet, hogy kipihenje magát, kicsit kevesebb dolga legyen, mint a szürke hétköznapokon. Mert megtehetjük azt is, hogy úgy ahogy vagyunk, lemegyünk egy hétre a tanyára, biztos sok élménnyel gazdagodva térünk haza, de kipihentek nem leszünk, sőt. Nem elég, hogy ugyanúgy főzni, mosogatni, stb. kell minden nap, a gyerekek ugyanannyit fognak nyaggatni minket, sőt talán még többet is, mert otthon talán néha a játszótéren a barátaik lekötik őket vagy, mert esetleg nem tudjuk számukra teljesen a megszokott környezetet megteremteni. Például este nem tudjuk annyira elsötétíteni a szobát, mint otthon, mert mondjuk nincs redőny, így máris lehet, hogy nehezebben fog elaludni. Ettől még nagyon jó lehet egy ilyen nyaralás is, csak akkor ne számítsunk arra, hogy kipihenjük magunkat, mert utólag csalódás érhet minket.
Azokon a nyaralásokon, ahol nagyszülők is vannak velünk, nagy könnyebbség, hogy ők többnyire magukra vállalják a főzést és természetesen rengeteget játszanak a gyerekekkel, így nekünk szülőknek van időnk szusszanni, esetleg elmenni kettesben egy sétára, vagy csak feküdni és bámulni a plafont és élvezni, hogy nem nekünk kell pattanni minden egyes „folyik az orrom”, „szomjas vagyok”, „pisilni kell”, „hol a piros autóm?” felkiáltásra. És ez sokat számít.
Amikor pedig kisgyerekes barátokkal nyaralunk, mindig beosztjuk, melyik nap ki főz, a gyerekek meg olyan jól lefoglalják egymást egész nap, hogy csak néha van ránk szükség, ha valami hatalmas vitában igazságot kell tenni.
Én tehát mindenkinek szívből tudom ajánlani a fenti két verzió egyikét, ha igazán szeretnének kikapcsolódni. És persze, ha van rá lehetőségük.

Paszternák Natasa

És TE HOGYAN nyaralsz a gyerekkel?

Kisgyermekkel nyaralsz? - utazási cheklista

Bármilyen útra indulunk is azonban, bármilyen felállásban, a csomagolás gondja mindig a mi nyakunkba szakad, és számomra általában ez az utazás legrémesebb része, úgyis mondhatnám, hogy az egyetlen rémes része. Összeszedni, miket is kell vinni, aztán miket hova tegyünk, hogy a szükséges dolgokat akár útközben is megtaláljuk, de azért mindeközben hátunkon érezni férjünk aggodalmaskodó pillantásait, hogy vajon még hány táskát óhajtunk teletömni. Merészebb férjek ilyenkor képesek még azt is megjegyezni:
„drágám, félreértetted, nem kamionnal megyünk”.
Vegyük most azt az esetet – mert nekem egy kivétellel még csak ilyenben volt részem -, hogy autóval utazunk. Az autó csomagtere ugye behatárolja a vihető holmik mennyiségét, muszáj tehát átgondolnunk, mit vigyünk el, és mi maradhat itthon.

Az én módszerem minden utazás előtt az volt, hogy listát írtam a szükséges dolgokról.

Az adott korcsoporttól függően vannak alapdolgok, amik nélkül nem vágunk neki az útnak.
  1. Ide tartozhat a pelenka, popsitörlő, popsikrém, textilpelenka, cumi, cumisüveg, esetleg tápszer, vízforraló, tejpép, hogy az apróbb dolgokkal kezdjük. De általában visszük a babakocsit, háti hordozót vagy kengurut, utazóágyat, kiskádat, bilit, WC-szűkítőt, kismotort is. Ezek közül van, hogy már muszáj szelektálni, hacsak nem pakolunk még a gyerekek ölébe is táskákat. Sajnos nekünk nincs bicikli-csomagtartónk, így sokszor még a kerékpárt is bepasszíroztuk a csomagtartóba, illetve télen a szánkót… Érdekes, de valahogy eddig még mindig el tudtunk vinni magunkkal mindent, amit akartunk, pedig már akkor is tele volt a kocsi, amikor még csak egy gyerekkel utaztunk, és ugyanaz a típusú kocsink van most is, hogy már három gyereket viszünk magunkkal. Lehet, hogy az autó velünk együtt nőtt, ahogy a mesében a gomba?
  2. De visszatérve a csomagolásra. A fentieken kívül az alapdolgok közé tartoznak a ruhák és a tisztálkodó szerek. Ezeket én mindig személyre lebontva írtam fel a listámra, hogy külön-külön kinek miből hány darabra lesz szükség. Persze magunkon, felnőtteken spóroltam a helyet, és a gyerekeknél mindig nagyjából kétszer annyi ruhát raktam el, mint amennyire ténylegesen szükség lehetett, hiszen nem tudhatjuk, hányszor áztatják szét, pisilik össze, sározzák be, eszik le. Azért még így is előfordult, hogy a legközelebbi nagyáruházba be kellett ugrani meleg nadrágért valamelyik gyereknek. És igazából itt meg is említenék egy lényeges dolgot: hacsak nem a világ végére utazunk, egy sivatagi túrára, netán az Antarktiszra, akkor szinte képtelenség olyan dolgot otthon hagyni, amit ne szerezhetnénk be egy közeli nagyvárosban, valamelyik nagy áruházlánc egyikében. Talán egyetlen dolog kivétel ez alól, a kedvenc játék vagy alvós. Tehát a csomagolást ezzel érdemes kezdeni, mert ha este derül ki, hogy nincs meg a sárga kacsa / kopott maci / kedvenc rongyi, akkor tényleg világkatasztrófa várható. Még egy nélkülözhetetlen dolog lehet, de ez minket szerencsére nem érintett, ha valami allergia, egyéb miatt, bármiből valami különleges, nehezen beszerezhető dologra van szüksége a gyerekünknek. Ezeket nem érdemes megkockáztatni, hogy kaphatóak-e ott, ahova megyünk. Ilyenek lehetnek különféle gluténmentes, laktózmentes, egyéb dolgok.
  3. Harmadik alapkategória, ami nem maradhat ki a csomagoláskor, a gyógyszerkészlet. Ezt érdemes időben átnézni, hogy minden szükségessel fel vagyunk-e szerelve, bár itt is áll a tétel, hogy bizonyára gyógyszertár is van a közelben, de azért nem biztos, hogy annak felkutatásával akarjuk a nyaralásra szánt időnket tölteni. Tehát vigyünk láz- és fájdalomcsillapítót különféle kiszerelésekben korosztálytól függően (kúp, szirup, tabletta), valamit csípésre, égésre, felszíni sérülésre (fertőtlenítő, sebtapasz), hasmenésre, székrekedésre. Nyáron a napkrém is elengedhetetlen.
Tegyük fel, hogy mindent sikerült összepakolnunk, még a kocsiba is befért a sok holmi, jöhet a következő kérdés:

mikor érdemes nekivágni az útnak?


Itt is több tanácsot hallottam már, nyilván mindenkinél más válik be, sőt az is számít, milyen messze megyünk és mekkorák a gyerekek. Azoknál a gyerekeknél, akik tudnak autóban aludni, sokaknál beválik, ha alvásidőben vágnak neki az útnak. Ezzel máris megoldódik másfél-két órányi gond, és az is lehet, hogy az egész út csupán ennyi ideig tart.
Nekünk eddig a leghosszabb autós utunk nagyjából 12 órát tartott, ez alatt többször is aludtak. De azért ezt nem mindenkinek ajánlom jó szívvel, bár tény, hogy a gyerekek szinte jobban bírták, mint én.

Ahhoz, hogy útközben minden zökkenőmentesen alakuljon,

nagyon fontos, hogy csomagolásnál arra is odafigyeljünk, minek kell könnyen elérhető helyen lennie, mi mehet a csomagtartó legaljára. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha az autópálya parkolójában az egész csomagtartót át kell túrni egy cumi vagy egy tiszta pelenka után. Ezen kívül kellő mennyiségű ételnek és italnak is kéznél kell lennie. Nem tudom, más gyerekei is olyanok-e, mint a mieink, akik alighogy beülnek a kocsiba, hirtelen azonnal éhesek és szomjasak lesznek. Ez mondjuk meg is látszik az autónk tisztaságán, de nekünk ennyit megért az utazás közbeni nyugalom. Kicsiknél, akik még csak pépeset esznek, hasznos lehet a bébiétel-melegítő, aminek van olyan verziója is, amit a szivargyújtóba lehet csatlakoztatni. De őszintén szólva nekünk ilyen sosem volt, még sem akadt ezzel semmi problémánk. Bármelyik útszéli benzinkútnál, étteremnél szívesen megmelegítették nekünk a mikrójukban.

Egy két szórakoztató dolgot is érdemes elől tartani az út során,

de lehetőleg olyat, ami elég nagy ahhoz, hogy ha leejtik, ne nagyítóval kelljen keresgélni a leállósávban félreállva. Ilyenek lehetnek a könyvek, babák, plüssök, rajzoló táblák. És nálunk az is mindig bevált, ha útközben szólt a zene.
Ha túléltük az utat, jöhet a következő kérdés: hogyan telhet a lehető legkellemesebben az előttünk álló egy-két hét?

Mindenképp érdemes előre tájékozódni,

hogy milyen programlehetőségek vannak a környéken, és fel kell készülni a lehető legrosszabb verzióra is, hogy esetleg végig rossz idő lesz. Tehát pakoljunk könyveket, kifestőket, üres papírokat, ceruzákat, kirakósokat, társasjátékokat is, illetve nagyon hasznos egy cd-lejátszó is sok zenével, netalán egy hordozható dvd-lejátszó néhány mesével, hogy végszükség esetén ezt is bevethessük, mielőtt teljesen megőrülünk a szakadó esőben.

Ha azonban szerencsénk van,

végig szép idő lesz, senki nem fog megbetegedni, mindannyian jól fogjuk érezni magunkat és számos nagyszerű fénykép, felvétel készül gyerekeinkről. Apropó, a fényképezőgépet, kamerát ne hagyjuk otthon, mert azt drága mulatság lenne a nyaralás alatt beszerezni! És természetesen az ezekhez tartozó pótelemeket, töltőket se.

Végezetül én azt javaslom,

merjünk belevágni a kisgyerekes nyaralásba, mert jó kaland és főleg a kicsit nagyobbaknak már maradandó élmény. De nem érdemes a legkülönlegesebb, legegzotikusabb helyekre elutazni velük, mert a látnivalók őket még úgysem kötnék le, miattuk viszont mi sem élvezhetnénk igazán. Egy kisgyerek tökéletesen jól érzi magát egy tanyán is két bocival, vagy egy ütött-kopott üdülőben is, nincs szüksége feltétlenül tengerpartra, hiper-szuper játszóvárakra, ami neki a legnagyobb élmény a nyaralás során, az az, ha érzi, több idő és figyelem jut rá a szülei részéről, mint általában. Erre az egyre érdemes tehát odafigyelni, hogy ez tényleg így legyen!

Paszternák Natasa

És te hogyan csomagolsz, ha nyaralni indultok? Miket visztek magatokkal? Mi az, ami nélkülözhetetlen? Befértek az autóba? Hogyan szoktatok utazni?

Spenót cseresznyével - képriport a hozzátáplálásról

Léna 2006 augusztus végén, Maja 2008 szeptember végén született. Léna fél éves korában kezdtünk el neki mást is adni, ezt eleve így terveztük,és szerencsére sikerült is a kizárólagos szoptatás.

Mindketten nagyon készültünk a nagy napra, ezért mindenképp hétvégén akartuk elkezdeni az almázást. Íme a képriport:

Szombaton, a délelőtti szopi alatt Marci (az apuka) lereszelt egy fél almát, meg gerezdet is hagyott. Először a gerezdet adtuk a kezébe, az még eléggé érdekelte, fintorgott ugyan, de kitartóan nyalogatta!

Ezen felbuzdulva jött a pép, persze sok lével. Na, az már nem kellett! Elég kétségbeesett képet vágott hozzá...

Aztán segítségért könyörögve nézett a Marcira, aki a fényépezőgép mögé bújt.

Ekkor hoztam még egy kanalat, gondoltam megmutatom neki, hogy ez milyen finom. Asszem, hiába csináltam hülyét magamból, nem hitt nekem... A végén meg már tátogtam neki, ő meg megmutatta, hogy csukott szájjal is ki tud nevetni.

Vasárnap új technikát alkalmaztunk,

és tényleg csak levet kapott, átpasszíroztuk a pépet egy szűrőn. Nem kellett. Marci volt a soros, én meg nem fényképeztem, de tényleg kevesebb sikerrel jártunk, mint előző nap. Megpróbáltuk azt is, hogy pohárba töltjük a levet, és abból majd megissza. Egészen addig érdekelte a pohár, míg rá nem jött, hogy mi van benne. Nem hülye ő, csak pici... Hétfőn egyedül maradtam a próbálgatással, almát váltottam, most goldent vettem. Ez sem jött be. Olyannyira, hogy gyakorlatilag már akkor bezárta a száját, amikor beleraktam a székbe. Fejtem neki tejet a kanálba, de az sem kellett, arra is ugyanannyira fintorgott. És az esti vitaminbeadás is egy küzdelem lett szombat óta, pedig azzal nem volt gond. Úgyhogy nagy okosan rájöttem, hogy az alma miatt nem kell neki a kanál, akármi is legyen benne. Ezért megint meg kell barátkoztatni a kanállal! Kedden ezért elmaradt az alma, és a kanálba-pohárba csak tej került. Kanál nem kellett, de a pohárból egész ügyesen ivott a csajszi. És este könnyebben ment a vitaminbeadás. Szerdán is hanyagoltam az almát, újabb gyümölcs következett, a banán. Kis anyatejjel keverve. Nyammi, banánturmix... Gondoltam én. Azért erre már kevésbé fintorgott, de nem sok fogyott ebből sem. Másnap is banánoztunk, anyatej nélkül, az ujjamról nyalogatta le. Ez egész jól ment, bár még így sem fogyott kereskedelmi mennyiség,

de hát nem siettünk mi sehova.

A banán után megpróbáltam a frutapura almás verzióját is, majd mivel épp tél volt, jöttek a zöldségek, először a sütőtök, krumpli, répa, cékla.

A különböző ételek bevezetésénél a Kismama hozzátáplálós táblázatát vettem figyelembe. (A cikk végén megtalálható a letölthető táblázat!) 7 hónapos korára már 100 grammokat megevett,az üveges bébiételeket nem ette, az én főztömet egy fokkal lelkesebben. Eleinte biopiacon vásároltam, főleg a földben lévő dolgokat (krumpli, répa, cékla), és kis kockákra vágva főztem meg vízben, majd turmixoltam össze. Eleinte 2 alapanyagból, majd egyre többet variáltam. A céklát szívesen ette, nekem meg jó volt mosni utána... Szerette még a sütőtököt, nagyobb korára meg nagy kedvenc lett a cukkini-krumpli-répa-csirkemell turmixolva. És a spenótot is nagyon szerette-szereti, ez az egyetlen főzelék, amit a kezdetektől változatlanul csinálok neki: mirelit leveles spenót, krumpli, gerezd fokhagyma és kis só, megfőzve, összeturmixolva. Mindig szopi után vagy két szopi között kínáltam meg a főzelékekkel, majd egy idő után már néha szopi előtt is. De Léna annyira függő volt, hogy hiába evett meg 200 gramm főzeléket, utána ugyanannyit szopizott, nem féltem, hogy elválasztja magát.

10 hónapos kora körül kezdte el Léna azt enni,

amit mi is, innentől kezdve nem is nagyon evett pépeset. Ekkor kezdett kézzel egyedül enni, és már a kanállal is próbálkozott. Reggelire joghurtot evett egyedül, nagy maszatolással, de mindannyian élveztük a dolgot. Ebédre meg spenótot, szintén egyedül. És mivel épp érett a cseresznye a telkünkön, és mindig volt egy nagy tálban az asztalunkon, azt is evett hozzá. 1 évesen még hajnalban, a két alvás előtt és este is szopizott, de már inkább csak elaltatta magát ezzel. Másfél éves korára hagyta abba teljesen. Addigra nagyon jó evő lett, nyoma sem maradt az első hónap küzdelmeinek. Minden újdonságot szívesen és jóízűen megevett. Ez aztán 2 éves kora körül alábbhagyott, válogatós lett, de úgy tudom, ez jellemző erre a korra. Csak tészta, rizs, krumpli hússal. A gyümölcsöket szerencsére mindig szívesen ette. Mostanra megint szívesebben eszik zöldségeket is, a zöldborsó az egyetlen, amit soha nem szeretett.

Maja nemrég lett fél éves, nála is kíváncsian vártam, mit fog szólni a kanálhoz.

Sikerült vele is fél évig a kizárólagos szopi, sőt. Amikor elkezdtük volna az almát, épp elég beteg volt, úgyhogy 2 hetet vártunk az első próbálkozásig.

Addigra már néha adtam a kezébe almagerezdet, nyers répadarabot, banánt. Lelkesen nyalogatta, az ízekkel biztos nem volt baja, de persze semmi nem fogyott.

Azóta próbáltam pépes almát és banánt, egyáltalán nincs baja a kanállal, néha ő húzza a szájához, hogy adjam.


Sőt, kivette a kezemből, és ő nyalogatta a már üres kanalat.De nem tud még mit kezdeni a szájába került étellel, ha véletlenül hátrább csúszik, elkezd öklendezni. Lassan 7 hónapos lesz, de még semmit nem eszik, csak szopik. Lénával ilyenkor már aggódtam, hogy „ez a gyerek soha nem fog enni”, most nyugodt vagyok, mert láttam, hogy Léna is rákapott a dologra egy idő után. De ez szerintem a második gyerekkel jár, hogy lazább, nyugodtabb az ember.


Feltűnő különbség a két gyerek között, hogy ugyan mindkettő nehezen kezdett/kezd el enni, de míg Lénának az ízekkel volt baja, a nyelés nem okozott (volna) gondot, addig Majának ízlenek a dolgok, de még nem tudja, hogyan nyelje le. Egyik sem volt még érett fél évesen a hozzátáplálásra.
Szél Zsófia

Tengerre magyar ?!

Elinduljunk, vagy sem? Bírni fogja a repülőt? És ha nem? Önző dolog elindulni, csak mert mi kicsit kimozdulnánk?

Ezek a kérdések cikáztak a fejemben. Majd arra az elhatározásra jutottunk, hogy miért is ne? A mai eszemmel nem vállalkoznék egy fél éves gyermekkel erre, de ha Neki nem is maradt meg emlékként semmi ebből, Nekünk „felnőtteknek” nagy kaland volt. Alapos előkészületek kellettek, mire minden olyan dolgot elpakoltunk, amire távollétünk alatt szükségünk lehet. Gyógyszerek, lázmérő, naptej, tápszer, sterilizáló…
A kaland már a reptéren elkezdődött, hisz mikor kezd el éhes lenni kicsiny fiam, ha nem ugye ott? Hiába etettem meg elindulás előtt, azért mégis csak más ott enni ahol még sosem. Vízforraltatás a kávézóban, majd lehűteni a lehető leggyorsabban. A jóllakottságtól persze elálmosodik az ember, de mivel nem éppen a halkság jellemző a hangosbemondóra, így csak a nyűgösség maradt meg mindebből. Egy előnye van viszont ha kisgyermekkel megy az ember, a becsekkolásnál előre engednek, nem kell a kígyózó sort végigállni. Felszállásnál magamhoz kellett szíjazni, amit szintén nem jól tűrt, de talán csak az én kisfiam ennyire érzékeny. Vannak csecsemők, akiknek elég csak az anya megnyugtató közelsége és észre sem vesznek semmit az egészből. Hát, mi nem ilyenek vagyunk. Gondoltam talán ez a sok-sok jel arra utal, mégis felelőtlenség volt ennyi mindennek kitenni szegényt? Persze napirendünk ilyenkor még nem volt, az éjszakákat még nem aludta végig.
Igaz, az élet ugyanúgy ment tovább, hisz el kellett látni szülői teendőinket, csak egy más környezetben, távol a monoton mindennapoktól. Akkor nincs gond, sértődöttség, ha előre megbeszéljük apukával, hogy nem csak ránk, anyukákra hárul majd minden „feladat”, hanem ő is kiveszi részét bennük. Én férfiasan bevallom, sokszor nem esett jól, hogy egyedül ment le apuka a partra, de miért is kellett volna a szoknyám mellett ülnie? Talán még tomboló hormonjaim nem álltak vissza megszokott kerékvágásukba, talán én voltam még jóval érzékenyebb, hiszen ahhoz is idő kellett mire hozzászoktam, hogy apa figyelme, szeretete, már kétfelé oszlik.
Azonban mindent összevetve, amikor ottlétünk alatt nap mint nap megláttam Zsombi arcán azt a gyermeki mosolyt, ahogy meglátta a nagy „pancsit”, minden kételyem elillant.
„A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás. „ - Márai Sándor

Flórián Tünde

Jaj de jó, hogy ikrek! 1. Szoptatás

Kislánykorom óta ikrekről álmodtam

– de azt nem gondoltam, hogy ez valóra is válik! Nos igen, a doktor úr első bejelentésére valahogy ezzel a lányos zavarral reagáltam, de rögtön éreztem, én és Balázs, a férjem, egy csapásra kiválasztottak lettünk! Mert ikreket kapni és felnevelni mind a mai napig hatalmas, néha tripla öröm, még ha időnként dupla fáradtság is.
Bulcsú és Lóránt 2008. február 12-én születtek, 38. héten, 55 centivel és 2850 és 3100 grammal. Nagyon szépen, és ikrekhez képest erősen indultunk hát neki a közös élet első napjainak, amelyektől talán jobban féltem, mint magától a szüléstől (ez egy másik történet lesz).
Tartottam attól, hogy egyszerre két kicsi babáért leszek felelős, és persze Balázs ott lesz és van a mai napig is minden percben velünk, mellettünk, de mégiscsak ő is tőlem várja a döntéseket a két fiú ellátása körül. A legjobban attól féltem, hogy lesz-e elég tejem, nem fogok-e az állandó igénybe vétel miatt annyira kimerülni, hogy nem lesz tejem – azt hiszem ezek a kérdések mindenkiben felmerülnek.
Végül egy merész döntéssel már az első héten elkezdtem a két fiút egyszerre szoptatni, arra gondolva, hogy így marad egy kis szusszanásnyi időm két szoptatás között, és talán ők sem fogják bánni. (A módszer: szoptatós párna ölben, babák rajta, fejük 1-1 mell előtt, lábaik a hónaljaim alatt.) Lehet, hogy a korai kezdés miatt, vagy, mert nagyon jó babák voltak, egy perc alatt összeszoktak, és tulajdonképpen az első két hét után már együtt keltek, együtt ettek. Ez nekem óriási segítség volt, mert azt is tudtam, hogy két baba folytonos párhuzamos ellátásához kell a rendszer, a napirend, és bevallom, engem is, és Balázst is jobban kiegyensúlyozottabbá tett, hogy tudtuk nagyjából mikor mi következik. Szerencsénkre két kisfiunk nagy egyetértésben simult bele a kiszabott keretekbe.

Azért természetesen nem ment minden ilyen simán

- hiszen az első perctől kezdve nem volt elég tej mindkét éhes kis babának. Minél többet és többet ettek volna, ezt pedig én estére egyáltalán nem tudtam produkálni, még úgysem, hogy minden percet kihasználtam az alvásra és evésre, ivásra, ami csak volt. Ráadásul a kórházban sajnos megismerkedtek a cumis üveggel, amiből nagy lyukon ömlött az édes tápszer, és nem is igazán volt kedvük „dolgozni”. Nagyon nehéz volt, és főleg az önbizalmamnak ártott rengeteget, hogy az orvosunk is azt mondta a második hét után, hogy este ne féljünk adni tápszert, attól jobban is fognak aludni, én is többet pihenhetek, és így több tejem lesz. A gondolat nem volt rossz, már eléggé kimerültem attól, hogy azon rágódom, miért nincs tejem, mit kéne tennem, és görcsösen próbáltam magamat biztatni, hogy de képes vagyok rá, csak ki kell tartanom. Az esti tápszer előtt mindig megszoptattam őket, és ahogy teltek a hetek, előfordult, hogy kevesebbet ettek a tápszerből, de sajnos az is, hogy napközben alig akartak szopikázni.

Azért lassan, lassan összeszoktunk,

bár én sajnos sokáig a szopizás előtti és utáni méricskélés rettenetes rabja voltam, amivel csak magamat frusztráltam, bár néha- néha meg is nyugtattam magam, ha sokat és szépen ettek a fiuk. Végül 11 hónapos korukig tudtam őket szoptatni, úgy, hogy az esti tápszert végig megtartottuk, de még ekkor is volt napközben elég tejem.
És azt gondolom, lett is volna, ha jobban bízom magamban. Ha nem hagyom magam már előre elbizonytalanítani, hogy két gyerekre úgysem lesz elég tej, hogy azzal csak kimerítem magam stb. Az ilyen tanácsok és „biztatások” pusztítóak, és nekem sem lett volna szabad meghallgatnom őket, csak nehéz, ha a védőnő és más hasonló jóakaró szájából jönnek.
Azt azonban tudom, hogy az egyszerre történő „tandem” szoptatás nekünk nagyon bevált, időm és energiám is maradt magamra, a regenerálódásra, hogy újra legyen türelmem a két kis bimbózó lélek rezdüléseire figyelni. Két baba szoptatásához valóban sok tejre van szükség, de az igaz, hogy amennyi a kereslet, annyi lesz a kínálat, csak ehhez időt kell adni a mamának is, hogy beálljon a termelésre.

Nem szabad tehát feladni, és fő az önbizalom!

Jaj de jó, hogy ikrek! 2. Hogyan közlekedjünk ikrekkel?

Hogyan válasszunk iker babakocsit?

Sétálni menni nem csak a babáknak kell, hanem az anyukának is – hiszen végre kiszabadulhat a 4 fal közül, és kicsit beszélgethet másokkal. Ez volt az alapelvem, és alig vártam, hogy kimehessek az első sétánkra a fiukkal.

Ekkor még a Lehel csarnok mellett laktunk, így arra az óriási feltűnésre és népszerűségre, amit szép piros-barna kockás, terebélyes iker Bergon kocsink látványa okozott nem igazán voltam felkészülve.

Eleinte nagyon élveztem, fürödtem a sok figyelemben, még büszkébb voltam a fiúkra, de az első néhány nap szüntelen megállításait és ismétlődő bugyuta és olykor kifejezetten tapintatlan kérdés halmazait azért egy idő után elkerültem volna. Ilyeneket kérdeztek az aranyos nénik és bácsik: Ikrek? (Nahát!) 1 fiú 1 lány? (Megjegyzem, mind ketten kékben voltak.) És nehéz egyszerre kettővel? Van segítsége? Természetes úton, vagy lombikban? Tud szoptatni? Brrr, nem is sorolom tovább.

Aztán kiköltöztünk Nagykovácsiba, a Zsíroshegyre, ahol az első néhány hónapban már visszasírtam a korábbi kérdésözönt, ez ugyanis nagyon a másik véglet volt: a napi két hosszú sétánk alatt nem találkoztunk egyetlen lélekkel sem! Szóval megismertem mind a két végletet. Amiről azonban a tapasztalataimat szeretném megosztani, az az, hogy hogy is válasszunk iker babakocsit.

Összegyűjtöttem a szerintem fontos szempontokat:
  • Anyagi helyzet – egy új iker babakocsi meglehetősen drága, 100 000-től – 250 000 Ft-on át, határ a csillagos ég. Mivel az ikrek felnevelése valóban dupla költség, mi elég hamar eldöntöttük, hogy nem tudunk ennyit erre költeni, és elkezdtük a használt kocsikat keresni. Végül a Kismama börzén találtunk rá a mi ikerkocsinkra, Bergon Iker kocsira, alig használtan, nagyon szép állapotban és 30 000 Ft-ért. Az árban benne volt a teljes téli felszerelés: nagy kocsi huzat, és vastagabb, párnás kapaszkodó.
  • Felszereltség - bolygó kerék, vagy terepkerék. Bolygó kerék a városban, aszfalton tökéletes, nagyon könnyű irányítani, sokkal kényelmesebb. Terep kerékre csak akkor van szükség, ha nem aszfaltozott úton is kell menni, pl. murvázott, kavicsozott úton. Mi végül ezért választottuk ezt a kocsit, mert Nagykovácsiban inkább ez utóbbi a jellemző. Van, ahol az árban benne van a hordozó, mi külön vettünk, ezeket is használtan, szintén a börzén, darabját 6000 Ft-ért, nekünk így is nagyon megérte.
  • Súly és Méretek – fontos előre lemérni a lift ajtót, ha ilyen házban lakunk, hogy be fog-e férni a kocsi. Mi ezt elmulasztottuk, de óriási szerencsénkre a 70 cm széles ikerkocsi éppen befért, igaz, hozzá ért az ajtókhoz. Fontos azt is tudni, összecsukott állapotban mekkora, milyen nehéz, a mama is betudja-e tenni egyedül az autóba, ha arra van szükség (én be tudom, bár valóban van súlya). A Bergon kocsinak ez talán a legnagyobb hátránya, hogy lapra összecsukva is elég nagy a helyigénye, és, hogy az önsúlya kb 15 kg – tehát nem túl könnyű. Egy ernyő kocsinak összecsukható Graco típus pl. sokkal könnyebb és kisebb helyet is foglal.
  • Elrendezés – egymás mellett, vagy egymás mögött üljenek a babák? Nekem az első perctől kezdve az egymás melletti tetszett, így nincs vita azon, hogy ki ül elől, vagy nem kell észben tartanom azt is, hogy ki ült legutóbb elől. Hátránya az lehet, hogy túl széles, esetleg nem fér be bizonyos ajtókon (boltok közül több is volt ilyen), valamint, hogy később a gyerekek verekednek esetleg. Nálunk ez eddig nem volt jellemző, mostanában van olyan, hogy kiveszik egymás kezéből az almát, de ez kezelhető.
  • Tolókar állíthatósága – nekem nagyon fontos szempont volt, hogy lehessen állítani a tolókart. Amíg kicsik szemben tolhassam őket és láthassam őket, amikor meg már érdeklődnek a világ felé, ők nézhessenek előre és én legyek hátul.
  • Tárolóhely a babakocsiban – hosszabb sétáknál fontos, hogy lehessen hova pakolni akár pelenkát, vagy játékokat, vagy bevásárlás során a dolgokat. Ennek a kocsinak hátul van két nagy zsebe, és alul egy nagy kosár, amibe tényleg sok minden belefér. Én főleg a zsebeket használom, keksz, innivaló, zsebkendő mindig belefér.
  • Figyelem – ha szeretnénk, vagy nem bánjuk, ha azonnal látható, hogy ikreink vannak, akkor az egymás melletti babakocsit kell választani, ha szívesebben elkerülnénk a túlzott figyelmet, akkor egymás mögötti kocsit érdemes venni, az kevésbé feltűnő.

Összefoglalva Bergon Iker kocsi előnyei:

- jól felépített, kényelmes, nagy, jól behúzható télen

- állítható a tolókarja

- terepen is és egyébként is nagyon strapabíró (mindenen, még itt a hegyen a köveken is átmegy)

- lengéscsillapítója remek! (különösen itt a rázós terepen)

- sportkocsiként is kiváló

- masszív felépítése miatt nagyon szeretik tolni az ikrek, rá lehet nehezedni nyugodtan, nem borul fel, mint az ernyő kocsi

- ára nem túl magas, még újonnan sem

- nagyon jó szervize van, ahol a teljesen leharcolt kocsikat át is veszik, ha már nem kell, de ahol tudnak adni pótkereket, vagy bármit, amire szükség van.

Hátrányai:

- súlya: elég nehéz, üresen kb. 15 kg

- mérete: széles (kb 70cm), összecsukva is nagy helyet foglal (nekünk egy Peugeot 206 SW kombink van, ha a kocsit betettük, nem fért szinte semmi be a csomagtartóba)

- mozgás: nem túl fordulékony, nehéz vele kanyarodni, kissé ormótlan

- állítani az üléseket, a lábtartót kicsit nehézkes, majdhogynem három kezes, mert két gombot kell benyomni és a nem létező 3. kezünkkel lehúzni/feltolni az ülést például fekvő vagy ülő pozícióba

Én ormótlansága ellenére is szeretem a mi babakocsinkat, amire rengeteg becenevet is ragasztottak a járókelők: tank, szekér, kamion, hajó. J Azonnal kiszúrta mindenki, hogy ikrek ülnek benne, és tényleg mindig kaptuk a megjegyzéseket. Télen különösen szerettem, hogy jól belehetett húzni, egy csepp eső, hó vagy szél sem tudott bejutni alvó babáimhoz.

Azt végszóként bevallom, hogy a legutóbbi, áprilisi bababörzén azért beruháztunk két kis egyes ernyő babakocsira, abban bízva, hogy ha hamarosan járnak a fiuk majd, ne kelljen már a nagy kocsit cipelni magunkkal – és néha lehessen külön utakon is járni – amit szintén élveznek a srácok.

Bánfi-Klekner Bíbor